Weer wat babytalk...ik kan het niet laten, aangezien mijn dagen bestaan uit moederen en interessant boeken
lezen over moederen. Als ik mensen ontmoet, zijn dat ook vaak jonge moeders en dan hebben we het natuurlijk over..de kinders. Ik merk dat meer en meer mensen op zoek gaan naar een meer 'natuurlijke' manier van ouderschap, wat volgens mij een positieve evolutie is.
Een vraag die je als moeder regelmatig krijgt is 'slaapt je baby al door s' nachts?' Je hoort dan bevestigend te knikken en dan krijg je complimenten, maar als de baby niet doorslaapt, kijkt men eerder bezorgd en krijg je tips als laten wenen, in andere kamer leggen of tut geven....dit is voor velen herkenbaar merk ik in verhalen rond mij.
Toen ik zwanger was vroeg me ik me af hoe ik dat zou overleven die 'slapeloze nachten', zeker als ik andere moeders hun verhaal hoorde, over hoe zwaar het allemaal is...Bevallen, dat zag ik wel zitten want daar kende ik alles van, maar borstvoeding en die nachten doorkomen leken me niet simpel.
En toch loopt het helemaal anders bij mij, de borstvoeding gaat heel goed en onze zoon heeft nog nachtvoeding(en), een goede nacht is dat een keer tussen 22u en 6u en een minder goede nacht kunnen dat er twee zijn. Toch ben ik niet zo oververmoeid als ik op voorhand dacht te gaan zijn....pré-baby tijdperk kon ik wel tien uur slapen en nog was ik niet uitgeslapen.
De reden hiervoor is de borstvoeding, de natuur heeft het allemaal zo handig geregeld... Ik vond meer fijne
(niet zweverige) info in de boek 'Ouderschap vanuit je hart' een boek over slapen, dragen, voeding dat uitgaat van natuurlijk ouderschap, waarin je je hart volgt in plaats van adviezen uit de omgeving.
Ik sta, sinds de geboorte van de baby, versteld van hoe sterk de natuur wel niet is. Als je het ritme van de baby volgt, gaat alles bijna vanzelf. De volgende info vond ik terug:
*Een moeder die s' nachts voedt heeft overdag meer melk door het op peil houden van de hormonen, je lichaam krijgt dan s' nachts niet het signaal om af te bouwen en s' ochtends toch weer te produceren, daardoor kan je overdag ook gemakkelijker afkolven, omdat er meer oxytocine geactiveerd is.
*De moeder heeft door de borstvoeding s' nachts minder slaap nodig en voelt zich fitter (dit is echt zo waar, ik had verwacht een wrak te zijn na 15 weken onderbroken slaap). Door de toeschietreflex rust de moeder meer uit, er gaat een rustgevend effect uit van borstvoeding, zelfs als de moeder gespannen is. Het hormoon oxytocine zal de moeder slaperig maken (echt wel het beste slaapmiddel ooit). Moeders geven aan dat ze zich pas echt moe voelen als de baby een keer doorslaapt ( zelf ondervonden toen zoonlief rond een maand enkele nachten doorsliep) en dat komt omdat de hormonen hun werk niet gedaan hebben.
*Een moeder met een kind aan de borst zal nooit overspannen worden door het relaxhormoon, wel als ze stopt met de borstvoeding (een straf feit naar mijn mening)
*Baby's vallen ook meteen weer in slaap door slaapverwekkende stoffen in moedermelk en ze hoeven niet op een tut te zuigen, de baby's die s' nachts nog drinken zijn meer tevreden overdag. Door het vele huidcontact (oa door samen te slapen) ontwikkelt de baby zich goed, een kind groeit voor meer dan vijftig procent van contact met de ouders
*Moedermelk is de meest geschikte voeding om babyhersenen te doen groeien, een lange onderbreking tussen de voedingen s' nachts betekent ook een lange onderbreking in de toevoeging van moedermelksuiker, het gevolg is een kleiner onderbreking in de hersengroei. De activiteit van het zuigen vermeerdert de hoeveelheid zuurstof in het lichaam van het kind, wat goed is voor de groei en het immuunsysteem. *Borstgevoede baby's zijn weerbaarder voor wiegendood dan flesgevoede baby's, ze worden gemakkelijker wakker aangezien langdurig en diep slapen niet 'baby eigen' is.
En zo zijn er nog honderden voordelen van borstvoeding geven s'nachts en de baby dicht bij de moeder te houden...er worden nog elke dag nieuwe voordelen van borstvoeding ontdekt!
Conclusie: nachtvoedingen zijn eigenlijk gewoon heel logisch en nodig voor baby's.
Natuurlijk ga ik blij zijn als hij dan toch eindelijk langer gaat slapen (zeker als ik terug aan het werk ben), maar deze info helpt wel om geduld te hebben tot het moment daar is en niet geforceerd de baby te doen doorslapen en alleen in slaap te laten huilen. Baby's eten nu eenmaal vele malen per dag/nacht, het voeden om de 3-4 uur is afgekeken van de koe, die voedt haar kalfjes om de 4 uur. Het is eigenlijk vreemd dat de mens, de melk én het voedingschema van de koe overneemt :) Een mensenkind drinkt meestal 8 tot 12 keer borstvoeding.