Gisterenavond was het tweedehands boekenmarkt op de Hasseltse Groene Boulevard en ik vond enkele leuke dingetjes..3 kleine boekjes met zwartwitfoto's van Strasbourg, Lourdes en Rome (samen 1 euro) en een klein wereld zakkompas met mooie landkaarten.
Ik vond ook nog het mooie boek 'Voor moeder en zuigeling' van 1941 (eerste uitgave was in 1920) van prof. Daels( (1882-1974), heel interessant voor mij als vroedvrouw om te lezen hoe mensen bevielen en hun kinderen opvoeden in tijden van oorlog (mooie prenten ook). Het was hét standaardwerk voor kinderverzorging tijdens het Interbellum.
In die tijd lag de aandacht toch vooral om kinderen goed 'op te voeden', propere kleren aan te doen en niet te veel op te pakken of te 'verwennen', De klok besliste wat moest gebeuren, niet het verzoek van het kind of de intuïtie van de moeder.
De vroedvrouw was toen ook nog een heel belangrijk persoon in het dorp, samen men den doktoor. Heel anders dan in deze tijd natuurlijk, nu voeden op vraag mag en we veel meer weten over een gezonde hechting opbouwen met je kind. De nadruk lag echter in de tijd toch sterk op het enkel geven van borstvoeding tot 6 maanden, maar dan wel niet 'op vraag' maar strikt getimed :) het grote huisgezin mocht namelijk niet verstoord worden.
Het boek heeft 5 hoofdstukken waarvan het eerste 'het huwelijksleven en huisgezin', iets wat je nu niet meer zult terugvinden in de huidige verloskundeboeken.
Enkele opmerkelijke (grappige) zinnen uit het boek:
*"de moeder die zodra het kind schreit, alles beproeft, het geven van de borst erbij inbegrepen, om het kindje te bedaren, voedt slecht op. Hij is te beklagen, de kleine mens, die op zulke ellendige wijze zijn leven aanvangt..."
*" de sterfte is tweemaal groter onder de flessenkinderen dan onder borstkinderen, het kind heeft recht op de melk van zijn moeder, zij komt hem toe. Plichtsbewuste en verstandige moeders geven haar kinderen de borst, borstvoeding is goud waard voor moeder en zuigeling..."
* Lichamelijke en geestelijke rust is voor de barende des te dringender nodig, daar het moederschap onvermijdelijk nieuwen angst en kommer medebrengt. In de eerste dagen van het kraambed mag de vrouw haar bed niet verlaten en door haar omgeving niet gestoord worden, vriendinnen mogen niet te veel raadgevingen en onzin vertellen en moeders hoofd op hol brengen, anders vermindert de kracht van haar melk
*Waar wordt het kindje geplaatst om gewassen, afgedroogd en ingepoederd te worden? Dat spreekt, zegt ge mij, van zelf: op de schoot van den verpleegster.
*Voor de kleerkast van uw kind, hebt gij, verstandige vrouw, gedurende de zwangerschap reeds gezorgd: zacht lijnwaad, luiers uit goed opslorpende stoffen, geen knopen noch knoopsgaten, wel lintjes, weinig spelden en enkel sluitspelden,..Moeders menen soms, ten onrechte dat zuigelingen gemakkelijk aan te kleden zijn, Jammerlijke vergissing!
Een plezier om te lezen, blij dat we in 2011 zo niet meer omgaan met den moederkens :)
Oooooh, prachtig verloskundeboek zeg! Jij bent ook vroedvrouw? Ik hoop dat ook ooit te worden (ik heb pas mijn 2e jaar ongeveer afgerond...)
BeantwoordenVerwijderenheel leuk! :)
BeantwoordenVerwijderenWat een verandering in de tijd, mijn oma heeft 15 kinderen op de wereld gezet, enkel met vroedvrouw of zelfs vaak alleen, veschillende kinderen lagen stuit en hadden serieus hun gewicht en toch kreeg het kleine vrouwtje dat allemaal slim, en ja ze had van die schattige hemdjes, beetje stijf wel met lintjes en een koordje aan de wieg om de baby te sussen van op afstand, mutifunctioneel was mijn oma. Als je nu een stuit hebt is het gegarandeerd een keizesnede. Het heeft wel wat die oude verhalen, soms lachen ook.
BeantwoordenVerwijderenLeuk zeg, mijn dochter Eva wil ook vroedvrouw worden. Dat zegt ze al van toen ze 5 was. Ik dacht toen dat ze kinderverzorgster bedoelde.
BeantwoordenVerwijderen"neen, mama, de baby helpen geboren worden!"
Ze wordt nu 16 en leest er veel over. Het lijkt mij een zalig beroep.
Wat een bijzondere vondsten!
BeantwoordenVerwijderenTiene, wat heerlijk om die passages te lezen uit dat verloskundeboek.
BeantwoordenVerwijderenDie eerste regel deed me toch wel huiveren. Ik ben blij dat ik in deze eeuw m'n kindjes kreeg.
Zo grappig, die oude teksten. Al goed dat ik toen geen jonge moeder was.
BeantwoordenVerwijderenVandaag van een kale kermis thuisgekomen: heel Runkst doorkruist maar geen kraam gezien! De grote rommelmarkt blijkt 15 september te zijn terwijl op de site van Runkst toch duidelijk 15 augustus staat.
Ik zag 'n wegwijzer nr voetbalveld staan op de ring mr er leek geen actie. Wat verderop sprak ik een mevrouw+hond aan die zei dat er een 'kleine rommelmarkt' aan de Kappelekesbampdweg was geweest op 13 augustus!
BeantwoordenVerwijderenDie vrouw had zelf een stand gereserveerd voor 15 september dus zal haar info wel kloppen.
Maar hey, we kunnen nu uitkijken nr september :-).
Alleen stom dat ik daarvoor van Loksbergen moest komen.
Super, zo'n boek! Maar ik ben ook blij dat ik nu mama ben en niet toen, zodat ik mijn kinderen naar wens kan voeden en knuffelen en vertroetelen zonder me een slechte moeder te voelen.
BeantwoordenVerwijderenIk wilde vroeger altijd vroedvrouw worden, maar ben een hele andere richting uitgegaan (taalkunde). Ik heb mijn zwangerschap en bevalling wel laten begeleiden door een vroedvrouw en ben daar héél tevreden over. En af en toe denk ik wel eens "als ik nu..."
hihi, zal ik mij dan nu maar van lijnwaad voorzien...
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de info! Wordt genoteerd.
BeantwoordenVerwijderenOh tof, dan zijn wij collega's!! Het is toch raar, handwerkende vroedvrouwen, ze worden talrijker met de minuut…
BeantwoordenVerwijderenSucces verder!
Maar zo toevallig zeg! Ik vond eind juli ook dat boek op de rommelmarkt, de mijnen is van 1943. Ik mocht het zelfs gratis hebben van het dametje die het verkocht. Kheb echt heel erg zitten lachen met die eerste hoofdstukken over het huwelijk en vooral de liedjes/gedichten die er bij staan "Ik wil een stoere echtvrouw worden, die zingt bij 't werk en vroolijk bloost..." :-)
BeantwoordenVerwijderen