zaterdag 18 februari 2012

Tomado rekje: less is more!Een tijdje geleden deed ik op Facebook een oproepje voor een Tomado wandrekje en vandaag was het zo ver! Een lieve fan van mijn juwelen, had er nog eentje en wilde het graag ruilen voor enkele oorbellen. Wat een geluk heb ik toch! Op deze manier kwam ik al aan mijn spijlenstoelen en een leuke vintage salontafel...ruilhandel is terug in!

Kennen jullie het Tomado wandrekje? Het is een klein rekje met metalen staanders en 3 gekleurde metalen leggers, een klein meubels met een interessante geschiedenis!

Na WOII groeide de bevolking explosief en veel mensen moesten een plekje hebben en die plekjes moesten ook ingericht worden. Dat ging niet meer met duur bewerkt eiken, maar met nieuwe materialen. Bovendien waren de mensen klein behuisd of vaak nog inwonend. Uit deze nood geboren zijn de aardigste minimalistische dingen voortgekomen, less is more, bijvoorbeeld de metalen wandrekken van Pilastro en Tomado. De trent was internationaal, maar de Hollandse rekjes blinken wel het meest uit in eenvoud en helderheid. Er waren weinig huizen waar je de rekjes niet vond.

De Tomado rekjes werden gemaakt in Dordrecht, ToMaDo betekent van der Tocht Massaprodukten Dordrecht. De kleuren zijn in eerste instantie primair, later komen er meer mode kleurtjes. Van der Tocht had zijn inspiratie opgedaan in de USA wellicht bij de draadplastieken van Bertoia.

Veel Tomado rekjes worden nu opgekocht door handelaren die het weer naar Frankrijk of Japan verkopen voor het dubbele van de prijs van hier. In Tomado rekjes moet Tomado in de planken gestanst staan. Voor beide geldt dat planken nooit geverfd mogen zijn, de originele poedercoating moet er op zitten.
Wie weet gaan jullie nu op zoek naar zo een leuk ding?

Het pas perfect bij mijn vintage rode stoelen en muntgroen kastje.

10 opmerkingen:

 1. Oh! Dat heb je goed voor elkaar! Erg leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ruilen is zo leuk!!!!
  En wat een plaatje die spullen bij elkaar, ik hou van je kleuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo mooi zeg. Het past echt bij jullie.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oja, zo'n rekje had ik vroeger op mijn kamer! Zonde dat het lang geleden naar een rommelmarkt is gegaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Woooow, dat wist ik niet van dat rekje! Ik heb er zo eentje op mijn kot hangen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh Tiene, zo hàd ik er vroeger ééntje op mijn tienerkamer! = 100% jeugdsentiment! Leuke geschiedenis trouwens! Wist ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Staat gaaf! En leuk dat je de herkomst beschrijft. Ik wil er ook wel een ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Komt een boek over Tomado!
  Volg http://www.facebook.com/Tomadoboek

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi rekje!
  Ik lees al even mee op je blog maar deze post zag ik nog niet, pas toen ik even 'tomado-rekje' googlede kwam ik er op uit :-).
  Zelf kreeg ik er net eentje van mijn liefste lief cadeau; te zien op http://pi-tous.blogspot.com.
  Grts!

  BeantwoordenVerwijderen