maandag 14 oktober 2013

Start to knit

Een collega ging beginnen met breien 
en ze kreeg enkele instructies van andere collega breisters
en toen ik dat zag, dacht ik: "dat wil ik ook kunnen!"
Zeker omdat ik een sjalen verslaving heb en sinds de baby er is, ik niet altijd zin heb om het naaimachine bij te halen ( ik zocht iets waar je in stukjes kan aan werken).
Ik zeg al jaren dat ik niet kan breien maar heb er gewoon nog
nooit werk van gemaakt en ondertussen werd mijn to do lijstje op Pinterest langer en langer...

Dus kocht ik Ons Breiboek van de KVLV, een klassieker voor in de kast zoals Ons Bak- en Kookboek. 
Ik kocht een bolletje wol en naalden van 4 mm  in de Hema en oefende op wat lapjes (en trok vooral weer veel los). Youtube hielp me dit weekend op weg met het opzetten van steken, recht en averecht breien
en nu kan ik beginnen oefenen om echt 'iets' te maken....

In de Zeeman zijn momenteel alle soorten wol (vanaf 0.99 euro) en brei-en haaknaalden (0.99 /stuk) te vinden..dus daar kocht ik wat dikkere wol en dikkere naalden zodat het wat meer vooruit gaat. Ik kocht ook een rondbreinaald, al weet ik niet meteen voor wat die moet dienen? (ik ben echt een leek)
Ze hebben er ook leuke boekjes met projectjes, ik kocht het' babybreiboek' (1.79 euro) en 'mutsjes breien' (0.99 euro).
Nu veel oefenen. Ik droom al van gebreide sjaals, mutsen, jongenstruien en een dekentje.
Breitips zijn welkom!

14 opmerkingen:

 1. Ik ben sinds vorige winter beginnen breien. Veel tips kan ik dus nog niet geven. Ben zeker dat het jou zal lukken. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een rondbreinaald is voor ronde projectjes zoals een muts!
  M

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik brei heel graag met rondbreinaalden. In de eerste plaats zijn ze bedoeld voor cilindervormige dingen, zoals een cirkelsjaal of een muts (met korte rondbreinaalden), maar je kan er ook gewoon 'heen en weer' mee breien (dus niet verbinden en altijd maar rond en rond). Ik heb indertijd een hele hoop gewone naalden gekregen, maar als ik zelf had mogen kiezen, had ik alleen rondbreinaalden gekocht, want ik steek gewone naalden toch niet onder mijn oksel ;) en ze zijn compacter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ik ben nu een coljsaal aan het breien op gewone dikke naalden en tis duwen om alle steken erop te krijgen, dus een langere rondbreinaald is dan handig inderdaad.

   Verwijderen
 4. Misschien toch eens snel langs de Zeeman rijden straks, ik ben op minimutsjesjacht maar de kleurtjes zijn overal zo saai...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ooooh, ik wil méér tijd! Dan kan ik ook leren breien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind een rondbreinaald wel helemaal anders dan ewoon priemen, gewoon priemen knel ik onder mijn oksel, maar die rondbrei moet ge gewoon vastnemen....
  Ik vind breien zalig.....zeker nu s avonds in de zetel....
  Ge kunt ook gewoon lapjes breien en daar een deken van maken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes alvast!
  grtjs, Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. voor breiadvies een adres: www.ravelry.com !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Elke winter begin ik aan een nieuw project en toch moet ik telkens gaan googlen hoe je de steken opzet en hoe je nu ook al weer averechts werkt. :-) ben benieuwd naar de resultaten

  BeantwoordenVerwijderen
 10. :-D Ik heb tijdens mijn zwangerschapsverlof een poging gedaan om een dekentje te breien, in het kader van de 'nestdrang'; Ik was al een eind gevorderd toen mijn schoonmoeder liefjes vroeg of het dekentje niet wat aan de smalle kant was. Project in de kast gesmeten, de breinaalden er nog in, en twee jaar niet meer naar omgekeken. Mijn moeder, die sinds haar emigratie naar Zweden het breien heeft ontdekt, heeft het uiteindelijk uitgehaald en de bolletjes wol meegenomen naar het Hoge Noorden. Hopelijk maakt zij er ooit nog iets moois van voor onze kleine Viking. Maar ikzelf? Nee dus, ik houd het voorlopig bij mijn naailessen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat jij dan van die breiringen kan gebruiken, dat is super gemakkelijk en heel snel! Hopelijk komt de zweeds deken snel afgewerkt terug!

   Verwijderen
  2. Hahaha, ik vrees dat die deken er niet meer gaat komen,die is nu gereduceerd tot zeven bolletjes wol en niet meer dan dat... Maar die breiringen zijn misschien wel wat, ja, ik ga eens kijken of ze er nog zijn bij Zeeman.

   Verwijderen