maandag 5 mei 2014

Vroedvrouwendag

Vandaag, 5 mei, is het Internationale Dag van de Vroedvrouw! 
Een vroedvrouw bezoek je niet zomaar snelnel voor een routine check-up maar ze maakt écht tijd voor u en uw gezin, en dit van voor de geboorte tot de baby 1 jaar oud is. Het gaat er heel anders en gemoedelijker aan toe dan bij een gynaecoloog die vooral is opgeleid om 'problemen' te detecteren en op te lossen. Een vroedvrouw kijkt vooral naar het 'normale'. Een ideale aanvulling dus van de controles bij de dokter. Ik ga zelf voor drie echo's naar een dokter en ga voor de rest op controle bij vroedvrouwen. 
Een consultatie bij een vroedvrouw duurt al snel een uur en gaat er echt relaxt aan toe, geen wachttijden in een drukke wachtzaal, je wordt niet als een nummer behandeld, je moet niet op zo een ellendige tafel gaan liggen, je wordt niet 'bang' gemaakt, geen peperdure rekening, geen standaard procedures,...
Ik zou niet meer zonder vroedvrouwen kunnen tijdens de zwangerschap, bevalling en erna, ook al heb ik zelf niet zo veel vragen, is het toch steeds de moeite om op consulatie te gaan. 
Ik ging naar een geboortehuis met onder andere vragen rond draagdoeken, thuisbevallen, afkolven op het werk, starten met vaste voeding, borstvoeding tijdens zwangerschap, de zin en de onzin van allerlei 'standaard' testen, anticonceptie, vaccineren enz... Je kan er met al je vragen terecht, en dat gevoel heb ik persoonlijk veel minder bij een arts. Ik heb al snel het gevoel dat ik dan een 'domme' vraag stel en dat er tijdsdruk meespeelt.
Ken je iemand die zwanger is of moet bevallen en met vragen zit? Stuur ze dan naar een vroedvrouw voor een écht goede, persoonlijke begeleiding van alles rondom zwangerschap en geboorte. 
Via deze link kan je een vroedrvrouw op zoeken in je buurt: http://www.vlov.be/vroedvrouwen/Zoek_een_vroedvrouw_in_de_buurt/

Begeleiding door een vroedvrouw? Je zal er geen spijt van krijgen! De wereld zou er volgens mij zo veel beter uitzien als iedereen een persoonlijke vroedvrouw naast zich had, tijdens de zwangerschap en eerste babytijd :)
6 opmerkingen:

 1. Ze zijn fantastisch! Mijn twee zwangerschappen was ik onder begeleiding van een geweldig vroedvrouwenteam. De eerste maal ben ik met één van hen in het ziekenhuis bevallen, de tweede maal met hen allebei hier thuis. Had mijn jongste nog een uurtje kunnen wachten was zij als eerste in hun Birth & Breakfast geboren :) Zoals je zegt, je bent daar geen nummer, de consultaties zijn vaak een leuke babbel en duren 'lang', ze geven spontaan uitleg en tips zonder dat je alles moet vragen,... Helaas krijg ik niet zoveel mensen overtuigd om naar hen/een vroedvrouw te stappen. Ze vinden het te alternatief, te groen, teveel risico, noem maar op. Zij die de stap wél namen.... Zij vinden het ook fantastisch! Ik zou gerust nog meer kindjes op die manier ter wereld willen brengen, met hen erbij maar het is hier compleet denk ik. We kunnen geen kindjes blijven maken omdat ik er zo moeilijk afscheid van kan nemen :p
  Ze verdienen echt wel wat extra aandacht, die vroedvrouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, leve de zelfstandige vroedvrouwen! Ik heb na mijn 3 bevallingen ook telkens een aan huis gehad; de laatste 2x ben ik zelfs polyklinisch bevallen en kwam de vroedvrouw dus dagelijks aan huis. Een hele hulp bij de borstvoeding, in tegenstelling tot in het ziekenhuis waar ze daar geen tijd voor hadden of allemaal tegenstrijdige adviezen gaven. Tijdens mijn laatste zwangerschap heb ik de consultaties zonder echo ook door mijn vroedvrouw laten doen, zo gemakkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een dikke dikke pluim verdienen ze!! Zelfstandige vroedvrouwen. Ik ben zeer dankbaar voor alles wat ze voor mij betekend hebben tijdens de zwangerschap, de bevalling thuis, en erna. Kan het ook echt iedereen aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken maar al te goed het verschil tussen de gyn en de vroedvrouwen en ik raad een vroedvrouw iedereen aan. Helaas voor mezelf deze keer niet :-( en dat mis ik enorm vooral omdat ik het net nu zo ontzettend zwaar heb. Fysiek en emotioneel valt het echt niet mee....Bij een vroedvrouw wordt er echt geluisterd naar je 'lasten' en wordt je geholpen. Nu ben ik een nummerke dat bijna moet bevallen en de hele rit lijdend en vooral alleen mag uitzitten.

  Leve de vroedvrouwen !! Het zijn mooie aparte vrouwen vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens! Zonder deze consultaties waren wij heel anders voorbereid, zonder hun steun zag onze bevalling er heel anders uit! Een geplande thuisbevalling veranderde in de laatste weken onverwacht in een keizersnede wegens een stuit. Dankzij hen konden we daar toch op onze manier mee omgaan. Goud waard die dames!

  BeantwoordenVerwijderen