zondag 18 januari 2015

Dagje naaien

De blogster achter Petrol and Mint stelde voor om eens een dagje te komen
naaien bij haar thuis, nadat ik me had zitten vergapen op haar mooie genaaide dochterkleertjes. Met haar drie dochters heeft ze dan reden genoeg om een heuse naaizolder met een enorme stoffenvoorraad in huis te hebben. Wat een prachtige verzameling!

Ik naai af en toe wel eens iets simpel zoals een kussen, een simpele tas of een babyspeeltje maar waagde me eigenlijk nog nooit aan een kledingstuk of iets anders waarvoor een patroon moet gevolgd worden. Nu ik zelf een dochter kreeg, is er geen excuus meer, ik moet en zal leren naaien want Stella in zelfgemaakte lente en zomerkleertjes, dat is toch wat een moeder wil. Ik werkte ook nog nooit met een overlock en wou zo'n machien graag eens uittesten om tricot te stikken.

Dus ging ik met naaigerief, stofkes en baby een dagje richting Kempen. Haar jongste dochter Emma is maar twee weken ouder dan Stella. Leuk zo twee frazelende baby's! En braaf dat ze waren, sliep de ene braaf in het park lag de andere te vertellen in de wipper en omgekeerd...zo hoort het!

En ik kreeg een dagje privé naaihulp, afgewisseld met getetter, babygeknuffel en macarons! Hoe leuk en veel gezelliger dan échte naailes in een of andere TL-verlichte refter...Op de planning stond de jumpuit van Kiind, de babylegging van Emma en Mona en nog een mutsje.

Ik maakte een paddestoelenbroekje in maat 62, wat nog wat ruim valt voor Stella maar als ik de boordjes omplooi kan het al wel. Met een restje maakte ik nog een simpel pilotenmutsje, wat ook nog even in de kast kan blijven liggen wegens ' veel te groot'.

  
Gratis patroon broekje : Emma en Mona
Tricot paddestoelenstof en blauwe boordstof : Lizzy l' oiseaux
Gratis patroon mutsje: Sew Liberated

Dit patroon is een ideale pyjama, met drukknopjes tussen de benen. Heel leuk om te maken, zeker met een overlock! Ik maakte maat 62 in een stoere stof (nog steeds niet in een roze periode gekomen) en die past perfect. Het gaat ook gewoon veel sneller en properder dan met een gewone naaimachine... roetsj, roetsj, klaar! (zo ging het eigenlijk niet hoor)
  
Gratis patroon jumpuit: Kiind
 Tricot en gestreepte boordstof:  Lizzy l' oiseaux
 drukknoopjes: KAMsnaps

Het was een super leuke  en leerrijke dag want ik leerde tricot stikken, boordjes maken, kamsnaps plaatsen, bias stikken,..
Ik overweeg zelf ook een overlock te kopen, tips over betaalbare en handige machines zijn welkom! Welke merk? (Janome, Lewenstein..) en waar gekocht? (stenen winkel of online)

Zou mijn haakperiode nu helemaal voorbij zijn?

22 opmerkingen:

 1. Veel projecten op 1 dag, het zijn schoontjes geworden. Hier kan ik ook niet meer zonder mijn lock, voor actieve naaier zeker een aanrader. En haken en breien combineerd prima met naaien hoor. Als ik een avondje tv wil kijken ben ik altijd blij om een haakwerkje ergens te hebben liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Tiene,

  Ik lees toevallig je blogberichtje en kan je zeker een overlock van Janome aanraden. Ze zijn minder duur en minder bekend dan die van Bernina bv. die ik al 4-5 jaar in de les gebruik, maar even degelijk. Ik kocht de mijne in de Naaiboetiek in Haacht in een supertof winkeltje waar ze ook snel en goed herstellingen doen. De man van de winkel is zelf een technische man, doet zelf de herstellingen en weet dus ook goed wat hij in huis haalt. Ik heb de mijne sinds 6 december 2014 en ben er erg content van. Eigenlijk was ik al jaren aan het sparen voor zo'n Bernina die 7-800 euro kost, terwijl deze rond de 500 was. Haacht ligt geloof ik een eindje uit jouw buurt, maar je vindt ze vast ook op het internet of dichterbij. Ik heb de My LOck 644 D, maar er zijn ook goedkopere modellen . Zo , wel leuk dat ik, als niet-blogster die hier toch af en toe meegeniet, eens iets kon terugdoen door gewoon op je vraag te antwoorden.
  Mocht je nog vragen hebben, laat maar horen, ik kom hier nog wel 'ns buurten.
  Groetjes, Carla uit Wezemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw! Daar rolde heel wat moois vanonder de overlock! :) Ik heb een bernina 700D, zeer goed machine. Chrisjo (naaiwinkel in Alken) heeft heel wat overlocktoestellen en het leuke is dat je daar mag op oefenen en ze leren je hoe je het machine moet bedraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi resultaat na zo'n dagje! Lijkt me ook wel leuker dan een gewone naailes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg mooi geworden! Zo schattig en ook leuk om te maken.
  En haken en naaien wissel ik gewoon af, net waar ik zin in hebt. Haakwerkje voor op de bank, met de kindjes om je heen en de naaimachine kan aan, zodra ze slapen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. waw, jaloers.. Hier geen tijd om te naaien. Zoonlief valt in slaap in mijn armen en ooohwee als ik hem neerleg ;)
  Ik zou ook graag zo'n spulletjes willen naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook aan het overwegen en bij Chrisjo in Alken hebben ze er heel wat, nu zijn die bernina 700dl (zeer goed basismodel en nog net betaalbaar vind ik persoonlijk) in promotie voor 599 en overweeg toch zeer sterk om die aan te schaffen. Een ander leuk projectje van emma en mona is de speelmatzak (net gemaakt dit weekend). Bij Chrisjo doen ze ook overlock-lessen en die ga ik zeker eens volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Halloooo? Hoe goed is dat allemaal gelukt, en dat op 1 dag. Wat groeit Stella!
  Jeannine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weet niet waar je vandaan bent, maar in Mechelen is Van Rooy bekend om de naaimachines, maar....in Weerde is ook een heel tof winkeltje waar de mevrouw ook heel goed helpt enzo ': https://www.facebook.com/workshopvandenplas?ref=ts&fref=ts

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuke spulletjes voor Stella. Mag ik vragen waar je het stofje haalde met de groene driehoeken waarop Stella ligt?
  Of is het een dekentje?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk, leuk!
  Schaf maar gauw die overlock aan, dat we hier nog veel moois kunnen zien verschijnen!
  Jammer dat we niet dichter bij elkaar wonen. Ik zie een naaidate ook nog wel eens zitten ;) Maar eerst nog die Stella date zien te realiseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De jumpsuit van Kind zag ik al meerdere malen passeren maar jouw versie is echt leuk en kleurrijk geworden. Ikzelf heb een Juki overlock. Deze worden in dezelfde fabriek als de Bernina gemaakt maar zijn wat goedkoper. Ik heb hem ondertussen al 2 haar en ben er zeer tevreden over.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bernina's zijn inderdaad duurder dan Janome's, maar ik heb dat gecompenseerd door een gebruikte te kopen. Voor 300 euro (nagekeken en wel) reeds 3 jaar een zeer betrouwbare machine. De kwaliteit blijft bij zo'n machine! Dus mijn tip: geef wellicht een gebruikte machine een kans als je er één tegenkomt ;) Succes met zoeken, beslissen en naaien! En ik blijf genieten van je foto's en berichten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo productief op één dag! Ik kan uit ervaring geloven dat het gezellig was bij Marleen ;) Als je nu eens wat dichter in de buurt zou wonen, konden we een naaiclub starten! (en wist ik ook meteen de ideale school voor jullie! Kijk eens hier: http://www.kleuterschoolhoeven.be)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw jaloers op zo een school, dacht dat zoiets alleen bestond in mijn dromen....het was heel leuk vrijdag!

   Verwijderen
 15. Eens je echt de naaimicrobe te pakken hebt - of dat is misschien al zo? - zul je sowieso een overlock willen hoor (ik spreek uit ervaring :-) ). Ik heb een Bernina, maar hoor ook veel goeds over Janome.
  Heel tof broekje en pyamaatje heb je voor Stella gemaakt, en wat groeit die kleine meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oooh, zo leuk die naaidate! Ik heb me onlangs ook een overlock aangeschaft en kan die bijna uitpakken nu al de verhuis werkzaamheden bijna klaar zijn. Ben heel benieuwd. Vooral naar het 'roetsj Roetsj' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wauw, ik ben helemaal fan van die jumpsuit, wat een prachtig kleurrijk stofje heb je daarvoor gebruikt!

  BeantwoordenVerwijderen