woensdag 18 september 2013

Einde is in zicht

Mijn klein lief manneke is 24 weken, oh al bijna een half jaar, oud!
en ik zit jammergenoeg in de laatste dagen van mijn voltijds ouderschapsverlof
en dus komt er een einde aan de mooiste maanden van mijn leven.

Nooit gedacht dat het zo fijn ging zijn, zo veel pret hebben we hier samen, nooit verveling.
Het begon nu net nog fijner te worden...

Op 1 oktober start ik terug met werken en gaat hij naar een lieve onthaalmoeder
Gedaan dus met die luie ochtenden samen in bed, 
op het gemakske borstvoeding geven op vraag, wordt afkolven op schema brr
ons dagelijks wandelingetje door de stad in de draagdoek zal er niet meer 'dagelijks' zijn
 en voor alles veel tijd hebben, zal ook gedaan zijn.

Van mijn mogen moeders (en vaders) veel langer thuisblijven zoals in de Scandinavische landen, 
waar de borstvoedingscijfers ook veel beter zijn
In België is de overheid nog niet zo ver dat ze de voordelen beseffen van langdurige borstvoeding
voor kinderen, hun ouders en de maatschappij.
Er zijn zo veel mama's die al  'moeten' stoppen na een paar weken of maanden
omdat ze terug moeten gaan werken.

Nu hier gaan we gewoon door, veel te kostbaar om te stoppen, zeker nu
de winter in aantocht is en hij die antistoffen goed gaat kunnen gebruiken 
als hij bij andere kindjes gaat 'spelen'.
Ik schreef ooit een eindwerk over de effecten van 'langdurige' borstvoeding  
en de lijst van voordelen was enorm. En het is ook gewoon gezellig natuurlijk :)

Het goede nieuws is dat ik mijn laatste maand ouderschapsverlof opsplits in twee maanden
halftijds werken, dus tot december nog wat extra tijd om al dat gemis te compenseren.

Lieve Viktor,
Bedankt voor die mooie fijne tijd,
Ge zijt echt een tof kind!
Ondertussen heb ik mijn eerste geweven doek aangekregen, een Little Frog, een gestreept doekje
waar ik deze week mee ga leren 'rugknopen'. Het voelt in ieder geval veel steviger aan dan een tricot doek.
Als je ook graag wilt leren knopen met een doek of meer info wilt over een ergonomisch draagsysteem, hier kan je draagconsulenten vinden die je kunnen helpen. Goede en correcte info is heel belangrijk! Ik heb vrijdag mijn eerste draagconsult.

Op facebook heb je trouwens enkele leuke gesloten 'groepen' waar er gepraat wordt over dragen, (langdurige) borstvoeding, bijvoeden met Rapleynatuurlijk ouderschap enz
 Leuk om tips en ideeën op te doen!

25 opmerkingen:

 1. Ik ga hier zitten snotteren in uw plaats! Echt, wat een schat, jouw kleine man. Zo'n gelukkig, gezond mooi kind. En dat doet altijd een beetje zeer om die ergens achter te laten.
  Maar dat onthaalmoeke gaat hem ook graag zien, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo een ontroerend stukje. Heb hier traantjes in mijn ogen want je hebt zo gelijk.
  Zelf werk ik -happy me- niet meer en kan ik nog steeds elke dag genieten van die dagelijkse wandeling(en), de knuffelmomenten, alle tijd hebben (meestal), ...

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er een hele flinke baby uit! Je zal wel blijven genieten, daar ben ik zeker van. En ik bleef ook nog borstvoeding doorgeven tijdens het werken ('s morgens en 's avonds). Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik slik hier een krop weg in jou plaats! Het gaat toch veel en veel te snel he! Al heb ik nog even, toch voel ik die klok razend snel tikken. De dagen zijn zo snel om!
  En die geweven doek lijkt me iets heerlijk. Ik zou nog een tweedehandse kunnen gebruiken omdat mijn slen al teveel rek verloren heeft door al die kindjes die hij al heeft mogen dragen.
  Geniet nog van je laatste dagen én je twee maanden half tijds!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een cutie... Al die verschillende soorten mutsen: geweldig! :-) Ik denk dat hij zijn onthaalmoeder(s) in één twee drie rond zijn vinger gaat winden. Hij zal niks tekortkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha. Het is er maar een, en er zijn niet te veel kindjes, dus geen drukte...

   Verwijderen
 6. Volledig mee akkoord dat ouders langer thuis zouden moeten blijven.
  Heel veel succes en troost jezelf met het feit dat hij ook bij de onthaalmoeder fijne dingen zal ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit aan mijn tweede maand ouderschapsverlof en geniet er ook nog steeds met volle teugen van. Ook ik ben hier een super grote voorstander van borstvoeding en wou enkel BV geven tot mijn meid haar 6 maand, maar ze besliste er toch anders over. Haar interesse in eten was enorm,zelf zo erg dat ze de laatste 2 dagen niet te genieten was en vanaf dat ze mij zag eten begon ze van haar oren te maken. Dus vandaag de eerste keer wortelpatatjes gegeven. Dat is nu ook eenmaal luisteren en kijken naar je kind. Een half bordje was op en ze was super content.
  Geniet ervan en het is een super schoon ventje jouw zoontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo schoon da jij da omschrijft, ik heb jouw eerste maanden als mama gevolgd en jij bent een super moederke!
  Geniet van je laatste momentjes thuis met je kleine man.
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oooh zo snel al, keihard profiteren van die laatste dagen! Heel goed dat je eerst nog parttime gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie tekst. Hier in NL hebben we maar 12 weken verlof na de geboorte...maar kindjes horen aan de borst dus ging de kolf overal mee naar toe. En mag ik mij ook lid van de club der langvoedsters noemen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook maar 11 weken na de bevalling maar neem ouderschapsverlof bij, is niet door de werkgever betaald maar de overheid betaald dan wel den premie, niet veel maar het is het wel waard, ik zou nooit na drie maanden al kunnen gaan werken.

   Verwijderen
 11. Veel succesvol succes met de verandering naar terug werken gaan! Ik neem ook wat bij want drie maand is te kort!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die beebie van jou is toch zo'n schoon kind he! Ik ben ook een "langvoedster". Onze Fons wordt 2 in november en hij drinkt nog elke morgen de borst. Zolang hij dat wil, gaan we door. Geniet nog van die laatste anderhalve week!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat gaat dat snel he? Veel succes met het weer gaan werken. Ik moest zelf erg wennen in het begin en ook kolven is niet mijn hobby, maar alles voor de kleine man he? ;) Wat heeft Viktor toch prachtige ogen! Ze kijken zo helder de wereld in :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik had graag langer dan drie maanden BV willen geven, maar onderwijs combineren met BV gaat niet... Ik kan onmogelijk de les verlaten om even te gaan pompen. Jammer! En de hoop om dan enkel 's morgens nog eten te geven was snel weg wegens 'plots droog'! :-D

  Ik ben trouwens van plan om voor baby nr. 2 toch een draagdoek aan te schaffen. Otis gaat dan nog net te klein zijn om alles te voet te doen en om toch wat bewegingsvrijheid te hebben (rap naar de bakker, otis halen bij de OM,...) zou het wel handig zijn.

  Welke tip heb je voor een draagdoek of -zak om occasioneel te gebruiken, die makkelijk is in gebruik? Ik heb heupdysplasie gehad en wil iets 'slechts' dus absoluut vermijden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat jammer, ik deed voor viktor huisbezoeken bij kind en gezin en dan is het kolven in de auto, ook niet fijn, nu zit ik op de kind en gezinlijn en dan is kolven wel gemakkelijker, heb wel al mijn ouderschapsverlof opgenomen omdat je met kolven de borstvoeding moeilijk op gang houdt op drie maanden, op zes maanden gaat dat al beter. Krijg je geen oduerschapsverlof dan? Normaal moet dat in onderwijs ook bestaan. Bevraag het eens voor de volgende baby, die eerste zes maanden zijn zo belangrijk he... Een basis voor het verdere leven. Oh wat leuk dat je wilt dragen, er is niks fijner dan dat, zo handig, een ( tweedehands) tricot slen of geweven doek is fijn ofwel een manduca ( voorgevormde drager)' zeker geen babybjorn, chiico , lodger of stokke want die zijn niet ergonomisch en niet goed voor de heupen... Hier meer info:http://durftedragen.nl/waarom-ergonomisch-dragen/. In leuven bij doekjes en broekjes geven ze info en op de kongingin astridlaan bij expertisecentrum kraamzorg kan je langsgaan voor info en kan je eerst een doek huren. Je kan ook een draagconslult nemen bij een draagconsulent als je dat wil op te leren knopen, ik ben gewoon begonnen met een tricot slen van babylonia en de handleiding die daarbij zat, info kreeg ik van de vroedvrouw.Let erop dat de beentjes in kikkerhouding zitten, dat de rug bol is en de knieen hoger dan de billen, dan is het heel goed tegen heupdysplasie http://www.doekentheek.be/index.html hier vind je ook een overzicht van soorten draagsystemen. op fb zijn een paar groepen met info over dragen, ook leuk!

   Verwijderen
  2. http://www.kiind.nl/articles/48/. Ik denk dat je met een tricot slen goedzit voor het begin, als de baby meer weegt kan je dan een geweven doek kopen niet rekt...als de papa ook wil dragen is een manduca ook leuk, ook handig op de fiets!

   Verwijderen
  3. Ouderschapsverlof in het onderwijs is slecht geregeld... :-( Financieel absoluut niet aan te raden voor een fulltime + je moet direct alle maanden opnemen anders ben je ze kwijt. Na de tweede ga ik het misschien wel gebruiken om parttime te werken, dan is het iets voordeliger en ook handig omdat Otis dan naar school gaat.

   Over de kikkerhouding enz had ik idd al gelezen. Dan ga ik eens kijken naar de tricot slens van Babylonia. Papa is gene fan van het dragen ("is iets voor hippies!") en als we met zijn tweeën weggaan hebben we sowieso de twee buggy's mee. Het is echt voor wanneer ik alleen met twee kids weg wil dat ik een alternatief nodig heb.

   Merci voor de info alvast! Eens het zover is (over een maand of 6) weet ik u te vertellen wat ik er van vindt... :-)

   Verwijderen
  4. Oh jammer, ik heb nu ook maar 500 euro per maand maar het is het wel waard, ben gewoon zo hard voor die borstvoeding dat ik alles ineens heb opgenomen, zou een recht moeten zijn voor iedereen vind ik. Wacht maar tot papa dat eens gevoeld heeft dan, zo een klein slapend baby ke tegen u en uw handen vrij, ge moet er ook niet meteen mee door de stad he, zo een manduca is wel wat stoerder dan een doek. Veel succes!!

   Verwijderen
 15. Hoi Tiene, ben zomaar verzeild geraakt op je blog, ziet er gezellig uit :-) Veel succes met weer gaan werken; altijd triest als er weer een einde komt aan zo'n fijne tijd. Leuk dat je van plan bent om door te gaan met borstvoeding, ben zelf ook een langvoedster, mijn zoontje is twee en een beetje en heeft net van de week zijn laatste beetje gedronken. Er zijn volgens mij trouwens ook bijeenkomsten voor moeders (ook voor langvoedsters, ik weet dat La Leche League iets doet hierover) en ken je het forum Dragen en Voeden? Ook heel handig en leuk :-)
  Groetjes, Marèse

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik hoop echt voor jou dat je nog lang borstvoeding kan blijven geven. Door al dat kolven en maar af en toe rechtstreeks borstvoeding geven, is de melkproductie bij mij heel snel gedaald en uiteindelijk na anderhalve maand nadat ik terug ben gaan werken helemaal stil gevallen. Gelukkig hebben we aan de overheid ook de soepelheid om borstvoedingspauzes te kunnen nemen, maar langer thuisblijven zoals ik vele Europese landen zou natuurlijk nog veel beter zijn. Ik pleit voor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja kolven is niet zo simpel, ik kolf twee flessen af op het werk en leg savonds en snachts nog aan , zo blijft de productie goed, maar hij is al zes maanden, hoe jonger de baby hoe moeilijker he, en ik heb een diepvries met enkele liters extra melk :) opgespaard de laatste maanden, zo is er altijd genoeg melk. Ik heb ook twee pauzes op werk van een half uur en daar kom ik wel mee toe.

   Verwijderen