dinsdag 24 maart 2015

DIY: romper wordt T-shirt

Aangezien de zoon van bijna (binnen een weekje) twee jaar weldra in onderbroekentijdperk aanbelandt, zit ik met een hoop 'bodies' (of rompers/ onderhemdjes) die niet meer gebruikt zullen worden. Hij heeft nu nog maar maatje 86 dus ik had zelfs nog wat rompers in maat 92, 98 of groter in de kast liggen.
Een deel van zijn gebruikte rompers met lange mouwen zagen er ook nog goed uit maar waren te klein aan het worden in de lengte en waren nog goed in de breedte. We kunnen nog wat T-shirts voor de zomer gebruiken dus recycleren dan maar.
Met wat boordstof of een tweelingnaald maak je snel leuke T-shirts voor geen geld!
Hoe doe je dat?
Knip de onderkant van de romper er recht af, doe dit zo zo dat je zo veel mogelijk lengte behoudt.
Je kan deze rand meteen met een tweelingnaald omzomen als die lang genoeg is. Vaak is de romper toch te kort geworden en kan je er best een stukje boordstof aan zetten.
Knip een rechthoek uit boordstof. Deze rechthoek moet, dubbel gelegd in de breedte, iets minder breed zijn dan de breedte van de romper en dubbel zo hoog als je de afgewerkte rand aan de T-shirt wilt.
Leg de goede kanten van de boord tegen elkaar en stik de korte zijden tegen elkaar (met 1 cm naadwaarde) met een stretchnaald en stretchsteek. Draai de boordstof met de goede kanten naar buiten en plooi dubbel in de 'hoogte'.

Draai de romper binnenstebuiten en speld de dubbele strook boordstof binnen in de T-shirt vast. Speld de boordstof tegen de goede kant van de stof. Begin vast te spelden aan de naad en steek nog nog zeker 3 speldjes zodat de boordstof mooi past in de (kleinere) omtrek van de shirt. Stik op 1 cm rondom vast waarbij je een beetje trekt aan de boordstof aangezien deze kleiner is dan de T-shirt. Doe dit  met een stretchsteek op een gewone naaimachine. De boordstof rafelt niet dus moet je niet zigzaggen. Met een overlockmachine gaat dit nog sneller (en die gaat er snel aankomen).

Voor de mouwen kan je korte mouwen zo behouden en de lange mouwen korter knippen en gewoon omzoomen met tweelingnaald of er ook stukjes boordstof tegenstikken op dezelfde manier als onderaan de shirt. Ik liet enkele mouwen gewoon lang nu en tegen de zomer knip ik die dan eraf (extra lang plezier).

Draai het T-shirt met de goede kant naar buiten en bewonder!
.Rompers van de Zeeman, Hema en HeM zijn ideaal hiervoor. De meeste hemdjes die ik gebruikte waren 'dubbel gerecycleerd' want waren al tweedehands gekocht of gekregen. 
Het is ook leuk om rompers waar de drukknopen van zijn doorgescheurd, een tweede leven te geven, zeker als dat van die leuke Scandinavische merken zijn.


Hier kan je nuttige info vinden voor het stikken van tricot, boordstof, T-shirts.
Dank aan deze blogster om het lenen van haar overlockmachine (de wolkenshirt maakte ik met de overlock, de rest met de gewone naaimachine dus een overlock is niet echt nodig) en de nuttige tricot-naaitips!

22 opmerkingen:

 1. Superschattig, ik weet wat te maken voor mijn petekindje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer geslaagd! Iets om te onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superidee! Zo simpel maar toch geniaal. Zal voor mij van pas komen, dus merci!😃

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gemaakt! Goeie praktische oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo doe ik dat ook, mijn kinderen groeien precies vooral in de lengte en niet in de breedte waardoor die bodykes nog super mooi passen maar te kort zijn. De schaar erin en het is opgelost :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super idee, ga ik onthouden voor mijn dochter binnen een jaartje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ooh leuk zeg! Zo worden al die toffe romperkes van de zeeman goed hergebruikt! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel leuk gedaan, lekker snel veel resultaat ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je dat leuk gedaan! De printjes op rompertjes zijn vaak veel leuker dan die op t-shirtjes lijkt het wel dus superleuk idee om ze zo te hergebruiken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super idee! Al weet ik nog niet of het mij zou lukken zo de schaar erin te zetten... Maar als ze anders in een doos belanden is dit wel veel leuker natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Supergoed gedacht! Zet ik bij op m'n to do lijstje!
  Liefs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De body's zijn in katoen, de boordstof in tricot? Of bestaan er verschillende soorten boordstof? Ik heb nog geen ervaring met tricot, vandaar de vraag :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja katoenen bodies en de boordstof rekt, is van rekbare stof inderdaad

   Verwijderen
 13. maar zo goed gevonden! en schoon ook! heb ik gesaved zenne!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hihi , zo´n 20 jaar geleden deed onze oudste nicht dat ook voor haar kindjes !
  Goeie oude recepten blijven meegaan ;)
  En ja , ik deed het ook zo´n 12 jaar geleden voor het eerst ... en ben nu weer in die fase gekomen .
  Nog beter voor Stella later : van de mooiste maak je gewoon jurkjes : rechthoekig lapje eraan fronsen en klaar :)
  Trouwens , van die body-verlengers heb ik ook echt lang gebruikt : rechthoekig lapje met drukknoopjes op die passen op die van je rompertje en je kan weer wat verder in de lengte .
  Vooral gebruikt bij ons smalle mie : veel body´s pasten maar mooi in de breedte als ze er in de lengte allang uit gegroeid was .
  Goed bezig daar ! Niet evident met 2 kleintjes , maar leuk werk !
  Groetjes , Mimi

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een perfect idee! Mooie combinaties heb je trouwens gemaakt met de boordstof die je er aan genaaid hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Inderdaad een heel handig ideetje! Hier zijn de body'tjes meestal niet zo fleurig om ook zo te dragen :)

  BeantwoordenVerwijderen