dinsdag 31 maart 2015

Viktor is twee!

Een jaar geleden schreef ik deze blogpost over Viktor's eerste verjaardag en nu vieren we al zijn tweede verjaardag, wat een mijlpaal!

met zijn zelfgemaakte kroontje

Zaterdag deden we een feestje voor familie, hij kreeg superleuke cadeautjes zoals
leesboekjes 3 en 4 van Mannetje Koek (superleuke boekjes zijn dat) en kijkboekjes van Ingela P. Arrhenius (mooie tekeningen), een geel Puky loopfietsje, drinkbusjes, een mini schuifafje voor in de tuin dat bij gebrek aan lenteweer in de living staat (nu te koop in de Action, dolle pret!).

De loopfiets was meteen een groot succes. Voor zijn eerste verjaardag kreeg hij een Wheely Bug bijenfietsje en dat werd de laatste tijd niet meer bekeken dus hij was klaar voor een nieuwe uitdaging.

We zongen voor hem, aten pasta (zijn lievelingseten) en hij blies twee kaarsjes uit op de bananentaart, zijn favoriete fruit. Eten is ook wel een van zijn hobbies.
 

 Racen op het gele loopfietsje

Vandaag, zijn echte verjaardag, gingen we eerst traktatiezakjes uitdelen bij de kindjes van de opvang. Ik vulde zakjes van de Hema met Jip en Janneke rozijnendoosjes, bellenblaas en een toeterke en ik maakte popcorn voor in uitdeeldoosjes. We gingen zwemmen in Molenheide terwijl zijn babyzus een paar uur bij Moeke mocht blijven. Zo hadden we eens een paar uur exclusieve aandacht voor hem alleen, wat al een hele tijd geleden was. Na het zwemmen, waar hij zich helemaal kon laten gaan, gingen we natuurlijk een pannekoek eten, zo hoort dat op een verjaardag.


  
iets kiezen is niet gemakkelijk

Van ons kreeg hij nog een grote puzzel van Djeco, een trein en treinspoor ( Ikea) en een boekje van Dikkie Dik cadeau. Dikkie Dik is hier ook wel succes momenteel. We proberen zo lang als het kan Ipad en TV (en vooral studio100) te mijden hier, we zullen zien hoe lang dat dat nog gaat lukken. Voorlopig heeft hij hier nog geen interesse in TV. Misschien ben ik daar fout in, maar ik vind Studio100 over het algemeen gewoon lelijk en druk en hij zal zijn heel leven nog genoeg achter een beeldscherm zitten,


leuke dierenpuzzelstukken


Viktor is altijd vol enthousiasme, Enthousiast is een goed woord om hem te beschrijven, hij gaat altijd voor zijn doel en doet alles met zeer veel overtuiging. Er is weinig dat hem daarin tegenhoudt. 

De 'terrible two's' zoals die wel eens beschreven worden zijn hier nog niet gearriveerd..hij zegt wel graag 'nee' de laatste tijd maar doet dan vaak toch wat we vragen. bijvoorbeeld, "ga je die blokken opruimen?" dan zegt hij 'nee' maar ondertussen is hij ze wel aan het opruimen. Nu ja, moest ik die vraag krijgen op die leeftijd zou ik ook 'nee' zeggen trouwens, dus zeg ik nu meestal ' we zullen fijn samen opruimen' dan geeft bij hem al minder de 'ik-zeg-nee-op-alles' drang.
Het woord 'zelf' doen werkt ook wel, ga je dat ZELF doen? Jaaaaaahhh  :)
We proberen ons voornemen om niet te snel tot straffen/belonen over te gaan toe te passen en tot nu toe lukt dit wel bij hem. Hij luistert naar ons, eet flink, geeft zelf aan wanneer hij klaar is om te gaan slapen s' avonds zonder dat we daar ooit streng voor zijn geweest. Ik ben benieuwd hoe dat de komende maanden gaat gaan.

Het is toch fijn, zo een tweejarige. Hij begint meer en meer te praten en begrijpt veel, wat echt handig begint te worden nu wij hem ook beter begrjpen. Er komen elke dag nieuwe woorden en zinnen bij. De naam van zijn zus Stella krijgen we hem echter niet aangeleerd, net zoals 'mama' ook een hele tijd geduurd heeft. Hij noemt haar 'aai', van toen ze nog in de buik zat, dan kwam hij s' avonds altijd een 'aai' geven en toen ze geboren werd, is dat zo gebleven; Aai dus...het zijn wel dikke vrienden die twee. Van jaloezie was er tot nu nog geen sprake, misschien omdat hij zelf nog klein was toen ze geboren werd?

Hij wil nog steeds alles zelf doen, in veel dingen slaagt hij ook zoals zelf zijn muts, sjaal, schoenen aandoen, in en uit de triptrapp klimmen, tanden poetsen, netjes eten. Ook allemaal heel handig met twee kinderen in huis, eentje die al een beetje zelfstandiger wordt.
Wild spelen (fietsen, in de zetel springen, overal op klimmen, tenten bouwen, trappen lopen) en boekjes lezen zijn hier favoriet momenteel. Viktor begint ook meer interesse te krijgen in tekenen, kleuren en kan langer geconcentreerd bezig zijn.
Stilaan wordt hij een kleuter dus... mijn klein manneke, een gemakkelijke  relaxte baby was hij en nu nog, een gemakkelijke peuter. Nieuwsgierig, actief, enthousiast en heel lief  wat wilt ge meer hebben?
Op zo een verjaardag denk ik natuurlijk weer terug aan  de geboorte twee jaar geleden, een zalige bevalling op Paaszondag. Een van de schoonste ervaringen in mijn leven.

En Stella, die is ook al 23 weken oud en gaat heel snel vooruit...van schaterlachen met de kunstjes van haar broer tot zijn broodkorsten afsnibbelen aan tafel...6 maanden exclusief borstvoeding is niet simpel als ze letterlijk uw eten van uw bord zou afsnoepen.
De laatste maand ouderschaosverlof is ingegaan en daar gaan we extra hard van genieten want de laatste twee maanden waren niet gemakkelijk.

15 opmerkingen:

 1. Amai, gij had uw kindjes kort op elkaar zeg! Bewondering voor je! Mijn draagkracht en ik zouden het niet kunnen ;)
  Dat zag er een erg fijne dag uit! Proficiat voor jou en je zoon!
  En ik voed ook op zonder straffen en belonen, en dat voelt heel goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat vliegt de tijd hé! Proficiat voor kleine Viktor!
  Liefs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, proficiat aan dat lief mannetje! :) Ik ben benieuwd hoe de onze gaat zijn als hij 2 jaar is. Nog ondeugender en dramaqueeneriger (is dat een woord) dan nu, denk ik!

  En de onze kijkt dus keigraag tv he. Zijn favoriet muziekje is de intro van The Big Bang Theory. Da's toch al beter dan Studio 100 he? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Proficiat aan de 2-jarige!
  Wat een leuke foto's allemaal.
  Studio 100, ik begrijp wat je bedoelt, volledig, ook hier zelfde idee, zeker die 'commerciële boekjes e.d.'. En toch...met een 3-jarige en 6-jarige in huis...kwamen natuurlijk ook Mega Mindy / Mega Toby en nu ook Wickie de viking ons huis binnen en eerlijk gezegd, ik kijk soms zelf eens mee, die vallen dus nog mee hier :).
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met je verjaardag, Viktor!

  Wat lees ik je blog toch graag. Je schrijft zo liefdevol en realistisch. Alvast enorm inspirerend voor als ik ooit een kind mag krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. HIP HIP HOERA voor Victor! En ook proficiat aan de mama!

  Hopelijk met z'n allen genoten van Victor's dagje.

  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hiep, hiep hoera voor Victor! Wat leuk te lezen hoe jullie deze mijlpaal samen vierden.

  Wij voeden hier ook heel bewust op, vooral door de dag voorspelbaar te maken, zo is bijv. naar bed gaan nooit een probleem. Mooi dat Victor zo goed reageert op jullie aanpak.
  Mijn kindjes schelen 1,5 jaar en groeien echt samen op, gaan vooral elkaar door het vuur. Ben zo dankbaar dat ik mijn kinderen zo dicht na elkaar mocht krijgen.
  En wat Ipad en tv betreft: Tv kijken doen ze hier wel zoals Pieter Post of Knofje, half uurtje aan het eind van de middag als ik kook. En een Ipad, die hebben we niet eens, ha, ha! (kan dus wel hoor :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hiep hiep hoera voor Victor! Wat leuk om te lezen hoe jullie deze mijlpaal samen gevierd hebben.

  Bewondering voor jullie aanpak van opvoeden. Wat fijn dat Victor er zo goed bij vaart. Wij merken dat onze kinderen ieder zo hun eigen gebruiksaanwijzing en dus aanpak hebben. De oudste wat directer en vooral structuur, terwijl de jongste inderdaad goed reageert op een niet straffen/belonen manier.
  Wat studio100 betreft, ben ik ook geen voorstander. Tot ze met 4 jaar naar school gingen, hadden ze er ook niet van gehoord (mijn dochter is nu toch ook wel fan van K3 moet ik zeggen....). Mijn kinderen van nu 5 en 6 kijken wel een half uurtje per dag tv terwijl ik kook. Ze kiezen graag voor kinder-natuurseries of Nederlandse kinderprogramma's als Knofje of Groeien. Een Ipad hebben we niet! Ze spelen een paar keer per week een educatief spelletje op de computer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik maakte voor mijn zoontjes eerste verjaardag een pannenkoekenstapel met ook zo'n vlaggetjes. Wou iets maken wat hij mocht eten :-)
  En het boekje Kijk Beer! kocht ik zonet voor onze Berre, omdat het jeugdboekenweek is en ik dat een reden vind om een nieuw boekje te kopen. Nem.
  Geniet maar van je laatste maand thuis met je prachtige kindjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoera!

  Ook hier hetzelfde idee over Studio 100 toestanden ;-) En disney hoort daar ook bij (de commerce, niet zozeer de films zelf)... Tv-kijken kunnen we met onze 4 jarige niet meer buitenhouden maar wij bepalen uiteraard hoelang hij kijkt en ook wat hij kijkt! Toen hij 2 was keek hij graag naar dikkie dik (aanrader want zeer korte verhaaltjes) en tik tak. Telkens op DVD van wij hebben geen kabel/antenne/digitale/... Ook Uki scoorde en doet dat nu opnieuw bij de zus van Anderhalf. Leuk voor in de toekomst: kapitein winokio op dvd! Leerrijk, leuk, gek en vooral écht. Geniet van het groeiende mannetje en het meisje dat veel te snel meegroeit (zo gaat dat met een tweede he)
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen