zaterdag 8 augustus 2015

Amsterdam

We gingen twee dagen naar Amsterdam en ik deel graag enkele leuke plaatjes met jullie.We gingen zonder kinderen, wat al een hele tijd geleden was. Heel ontspannend om eens niet te moeten sleuren met luiertas, speelgoed, twee buggies, reserve peuterbroeken enz..

 Met het boekje 100% Amsterdam (deze boekjes hebben altijd wel leuke tips) en enkele blogs zocht ik op voorhand wat leuke adresjes op, al kwamen we de leukste dingen gewoon toevallig tegen.
 We logeerden in een hotel aan de rand  (goede prijs/kwaliteit en gratis parking voor de deur) en huurden er (typische oma)fietsen om naar het centrum te fietsen. Met de fiets heb je veel vrijheid in Amsterdam, je hoeft gewoon maar mee te gaan in de grote stroom fietsers. Wat fietsen de mensen er toch snel, en dat zonder versnellingen. Je hebt er duidelijk voorrang als je op een fiets zit.

Ik was nog nooit eerder in Amsterdam. Wat ik het leukste vond waren de mooie parken en het vele groen overal in de straten. De huizen hebben leuke geveltuintjes met potten vol met planten en bloemen en gevelbankjes voor de deur. Dat zou ik thuis ook wel willen! Zelfs de woonboten hebben mooie voortuintjes.
De wijken rond het centrum waren rustig en heel leuk. Het centrum vond ik eigenlijk veel te druk.
Vooral de Pijp (Albert Cuypstraat), Oost (Javastraat), West (de Baarsjes, Bos en Lommer) en Jordaan (Haarlemmerbuurt) vond ik gezellig.

Op maandag startten we s' middags in De Pijp, in de Albert Cuypstraat waar er dagelijks markt is. Veel Marokkaanse, Turkse en Surinaamse eethuizen hier, maar ook stoffenwinkels en het mooie Sarphatipark. We aten bij de Burgermeester op de Albert Cuypstraat, wat een aanrader is. Het weer was prachtig dus lagen we erna een tijdje te zonnen in het park. Veel gezinnen met kinderen hier.
Een stukje taart aten we bij "de taart van m'n tante".

de Burgermeester
Stoffenwinkel in de Albert Cuypstraat
De Emaillekeizer
 
Sarphatipark

De taart van m'n tante

Via de Pijp fietsten we in de richting van het Oosterpark. Het park zelf wordt gerenoveerd maar het is fijn fietsen in deze buurt. We bezochten Bar Bukowski, een heel mooi cafe, met een terrasje op de stoep is het zalig zitten hier. We zaten er lang...heel lang. Gewoon omdat het kon.
Via hier gingen we naar de Javastraat, de winkelstraat van de Indische buurt. Veel multiculturele winkeltjes hier. In de vroeg avond zaten we in de avond zon in de Biertuin in de Oosterparkbuurt.
S' avonds bezochten we nog kort de Chinese wijk in het centrum (Zeedijk). Ik hou wel van drukte en bedrijvigheid in grote steden maar toch vond ik hier de rustige buitenwijken fijner dan het heel toeristische centrum met de vele coffeeshops en 'foute' toeristen.

Op de tweede dag kwamen we toevallig voorbij Bar Spek, een heel leuke plaats waar we een ontbijtje namen ( American pancakes en wentelteefjes). We aten geen ontbijt in het hotel, de stad heeft namelijk genoeg leuke plaatsen om te ontbijten. Ik vond deze Bar een heel mooie plaats en mis zaken als dit in mijn eigen stad.
We parkeerden onze fiets in het centrum aan de Rozengracht en wandelden de ganse dag door de 9 straatjes, de Haarlemmerbuurt, de vele grachten en het centrum. Ik kocht een  plastieken tafelkleed bij Kitch Kitchen en een soldenkleedje bij King Louie. Er zijn enorm veel leuke winkeltjes te vinden in deze buurt.
Kitch Kitchen
King Louie
Sukha Amsterdam
 
Veel Tony's bij Marqt (duurzame supermarkt)
&klevering

In de Haarlemmerstraat kwamen we s' middags toevallig terecht Litte Saigon, een heel lekker Vietnamees streetfood restaurant (voor ongeveer 8 euro super veel en lekker eten, ook veggie). 

Bun Ga Nuong van Little Saigon
 
 
 
 
 
 
Na heel wat gewandel deden we nog een terrasje bij cafe Thijssen, een gezellig terras in de Jordaan. Van hieruit kan je een van de markten in de buurt bezoeken. Op zaterdag op de Lindengracht en /of de Noordermarkt. Op maandag is er rommelmarkt op de Noordermarkt en de lapjesmarkt op de Westerstraat. Toen wij er waren was er jammer genoeg geen markt.
 
overal die leuke Fermob stoelen
We eindigden de lange dag in de eetwinkel Buurman en Buurman, een leuk biologisch restaurant aan het Erasmuspark waar je lekkere pizza's uit een houtoven kan eten. Ik vind dit een echte aanrader! Het is opgericht door twee vrienden die besloten het hoekpand op te knappen en om te toveren tot een eetplek voor de buurt. Er wordt vooral gewerkt met streekproducten en producten van lokale boeren.
 Veel gegeten en gedronken dat weekend, Amsterdam heeft heel veel restaurants en eethuisjes en het hoeft dus helemaal niet duur te zijn.Wat we niet deden: Het Vondelpark, een van de vele musea, rondvaart op een bootje...op twee dagen kan je niet alles doen natuurlijk. Dus gaan we zeker nog eens terug!

12 opmerkingen:

 1. Wij gingen twee jaar geleden ook naar Amsterdam met hetzelfde boekje als leidraad. Leuk om heel wat plekjes terug te zien. Dit is echt een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zag er leuk uit! Ik noteer je adresjes, want een tripje naar Amsterdam staat hier ook nog op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh wat zit ik hier mee te genieten...en denk met heimwee terug aan onze eerste kennismaking met Amsterdam 2 jaar geleden...Ook ik was helemaal weg van de "rustiger" buurtjes, waaronder de heerlijke negenstraatjes,...IK WIL TERUGGGGGGGGGGGGGG!!!
  (en ook wij hadden zulk prachtig weer, we maakten een heerlijke boottocht tot aan het Ij! Zeker een aanrader voor een volgende keer Tiene!)
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha, ik deed wat jij niet deed en omgekeerd. Ik ga ook graag terug. Misschien eens zonder kinderen. Mmmm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, wat heb je me weer op leuke ideetjes gebracht! Wij waren er vorige zomer 3 dagen, maar gaan zeker nog eens terug (ook al was het alleen al maar voor die stoffenwinkels :) ). Volgens mij heeft Amsterdam een klein beetje mijn hart gestolen... Lieve groet, V.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, wij plannen dit najaar ook een uitstapje naar Amsterdam. Deze blogpost moet ik onthouden, want het lijkt mij dat je er de leukste adres wist uit te pikken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dju, zeg. Zo inspirerend dat ik net ook een weekendje Amsterdam geboekt heb! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik dat zo zie, zou ik meteen nog eens willen gaan. Leuk dat jullie een fijne vakantie hadden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk stukje over turkije ik zal het even delen.

  BeantwoordenVerwijderen