zaterdag 22 april 2017

Bakfiets

Ik was het al een tijdje beu, steeds die auto moeten nemen om de kinderen naar school en de onthaalouder te brengen. We wonen en werken allebei in de stad maar de school en opvang liggen een eindje rijden van het centrum.
Ik heb soms koppige kinderen die niet geholpen willen worden met het in en uit de auto stappen waardoor ik steeds een poos langs de auto stond te wachten tot ze op hun plaats zaten en ik met veel gewriemel de gordels kon vastmaken. Huilbuien in de auto komen nog steeds voor en als er iets is wat ik niet verdraag is het autorijden en lawaai 'achter' mij. Ik rij ook gewoon echt niet graag met de auto en het verkeer in Hasselt is ook niet altijd even aangenaam tijdens spitsuren. Ik miste ook vooral 'lucht" en ontspanning na het werk.

Dus wilde ik graag een bakfiets kopen, zodat ik de kinderen met de fiets kan brengen en halen en zodat ik op vrije dagen ook gemakkelijk ergens kan geraken.
Stella kan goed loopfietsen en Viktor kan goed gewoon fietsen maar ze zijn nog niet oud genoeg om echt in het gevaarlijke verkeer te gaan. Met de leeftijd van 2,5 en 4 jaar zijn er ook nog steeds vlagen van koppigheid en niet-meewerken waardoor ik alleen op pad gaan met de fiets nog steeds een uitdaging vind. We sleuren vaak ook vanalles mee, picknickgerief, fietsjes, step, soms een buggy, bolderkar enz. 
1 kind op het stuur en 1 kind vanachter is te zwaar nu en niet meer stabiel.

Een bakfiets dus..
Ik mocht een week een Gazelle Cabby lenen van een buurvrouw en was meteen verkocht. Wat een topfiets! Een superhandige lichte tweewieler, maar gezien de kilometers die ik s' morgens moet doen en de 2 bruggen die ik op moet, werd me toch aangeraden om te zoeken naar een elektrische trapondersteuning. De Gazelle fietst echter heel licht dus is zeker een aanrader voor mensen die geen grote afstanden doen, bijvoorbeeld in een stad. Deze fiets kost nieuw 1699 euro maar je kan ze hier en daar met korting kopen en ook tweedehands zijn ze al eens te vinden. Je kan de bak inklappen wat een voordeel is als de fiets in de gang of op straat moet staan, het is dan eigenlijk een gewone fiets. Je zou 'm elektrisch kunnen laten ombouwen maar gezien de lichtheid van de fiets weet ik niet of dat dan nog veilig is. Nadeel aan deze fiets is de zeer zware poot en de mindere kwaliteit van de regentent.
 
snel een retro meubeltje gaan ophalen, vroeger ondenkbaar met twee kindjes op de fiets

 
er kan zelfs nog een kindje vanachter op.
 Voor ik op zoek ging naar wat ik ging kopen, dacht ik dat een tweewieler niks voor mij zou zijn. Het leek me een 'te lange' fiets waar ik mee zou 'omvallen'  en 'slippen' en dacht dat een driewieler meer iets voor mij zou zijn. Maar toch was ik meteen verkocht aan het gevoel van de tweewieler. Doordat het gewicht van de bak perfect laag geplaatst is, is de fiets zeer stabiel en fietst het ook niet zwaar wat ik wel verwacht had. Draaien gaat ook heel vlot. De fiets blijft ook altijd mooi rechtop, waar een driewieler op een niet vlakke straat  'schuin' kan gaan hangen. Ik kan er heel vlot en langs opzij een stoeprand mee op en geraak overal vlot door, wat handig is in de stad. Een driewieler kan echter nog heel wat meer kindjes en gerief vervoeren.

Ik kreeg via een oproepje op Instagram en Facebook nuttige tips (onder andere van haar) en de Bakfiets.nl en Gazelle Cabby kwamen daar als beste uit voor mij. Dus ging ik informeren naar de Bakfiets.nl die enkel via een verdeler te koop zijn en niet online. Een lange bak leek me de beste optie want in de korte kunnen enkel twee kindjes (en niet zo veel rommel) in. Ik testte de Cargobike long met elektrische ondersteuning van een andere buurvrouw en was weer meteen verkocht :) 

Dit zou 'm worden alleen was er een groot nadeel en dat was de prijs, de tweewieler met lange bak en elektrische ondersteuning kost nieuw al snel 3500 euro waarvan de onmisbare huif (regentent) ook al minimum 200 euro kost. Minimum 3700 euro (zonder degelijk slot, zitkussentje of andere opties), daar moet ge toch al eens over nadenken.

En toen zag ik vorig weekend op tweedehands.be deze bakfiets te koop staan. Het was een zwarte elektrische bakfiets.nl met motor aan het voorwiel en een lange houten bak, wat dus de ideale fiets zou zijn. Dus reden we vorige zondag een uurtje heen en een uurtje terug met aanhangwagen (een fiets van 2,53 m op een remork van 2m) om de nieuwe fiets te gaan ophalen in Brussel. De fiets was letterlijk 3 keer gebruikt, de nopjes zaten nog op de banden dus nog heel nieuw. Hij had altijd mooi binnengestaan onder een doek. Mevrouw gebruikte toch liever haar moto met zijspan ;)

lange fiets in korte remork

Hollands met die huif

ochtendritjes via de school, onthaalmoeder naar het werk

 
 mooie route langs de Demer
erin klimmen in 1, 2, 3!

Dus ik heb nu een nieuwe leuke vriend, die mij en de kinderen vlotjes overal naartoe brengt, die geen bezine drinkt  (oh tanken vind ik nog erger dan autorijden) en waar ik nu vlot mee naar het werk en de winkel rijd. De auto voelt zich in zijn gat gebeten nu. De kinderen zijn ook fan en verkiezen de bakfiets boven de auto, ze klimmen er zelf vlotjes in en onderweg wordt er gezongen en verbaasd rondgekeken want alles bevindt zoch op hun hoogte, konijntjes, eendjes, een reiger... De nieuwe huif die erop zat is oranje, wat ik zelf niet zou kiezen, maar ik voel me er in ieder geval heel veilig mee in het verkeer en hij is zo ook uniek in Hasselt. Ik denk ook dat het voor kinderen leuk is om 'vooraan' te zitten. Ervoor fietste ik ook met de kinderen in een zitje op het stuur, het voelt fijner als ik ze zie en hoor (vandaar dat een fietskar niet de oplossing was voor mij).

Het is dus altijd de moeite om op tweedehands.be te kijken, je kan er al eens geluk hebben. Ik hoor graag jullie bakfietservaringen. Ik denk eraan een 'cabrio' huif te kopen op termijn. Ik ben zelden zo blij geweest met een aankoop. 

18 opmerkingen:

 1. Hoera voor meer fietsen en minder autorijden! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige fiets, wij genieten er al 2 jaar dagelijks van. Zelfs in de supermarkt komen we niet meer met de auto. En de cabriohuif is een aanrader, want als het weer omslaat, sla je ze makkelijk open of toe. Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet me er een superfijne fiets uit. Jammer dat mijn werk op 40 km van mijn thuis ligt want anders direct!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik word helemaal blij van deze vrolijke vondst!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldige oplossing! Ik zoek ook al even naar een alternatief voor onze tweede auto. Wij wonen in Diepenbeek en werken in Hasselt en Lommel. In principe is de afstand Diepenbeek-Hasselt goed te doen met de fiets. Maar de onthaalmoeder en mijn wisselende shiften zorgen ervoor dat fietsen niet altijd even handig is. Het zal iets misschien iets kunnen zijn voor als de tweede uit de maxicosi is en kan zitten en ik misschien een job zonder shiften werk. Het klinkt alleszins heerlijk om maar 1 auto nodig te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de maxi cosi het enige echt onoverkomelijke probleem zou blijken te zijn: die kun je met bijhorende adapters op een bakfiets klikken! En anders is een baby- of peuterschaal ook een optie.
   Wij hebben onze bakfiets net aangekocht omdat ik mijn mini baby, die uiteraard nog niet in een fietsstoeltje paste, met d fiets wilde/moest vervoeren.
   Onze fiets is ondertussen 2 jaar oud, en ik vind hem nog steeds mijn beste aankoop in jaren.

   Verwijderen
 6. Wij hebben de cabby elektrisch laten maken voor woon- werkverkeer van 13km enkel. Een aanrader voor wie nog zou twijfelen. Net omdat hij zo licht is, perfect wendbaar op kleinere stukken zijn we er voor gegaan. We kochten hem ook via 2de hands en nog geen seconde spijt gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag ik vragen waar je de bakfiets elektrisch hebt laten maken en wat de kostprijs hiervan was? Al bedankt

   Verwijderen
 7. Een bakfiets is inderdaad een van de beste uitvindingen ooit, voor een gezin met kleine kinderen. Wij kochten pas na de geboorte van ons vierde kindje een bakfiets, maar voordien deden we het ook al met 1 auto. Naar het kinderdagverblijf, de kleuterschool, mijn werk, ... dat deed ik met een kindje achterop de fiets, eentje vooraan op de fiets en twee in de fietskar. Maar als het regende wilden ze allemaal in de kar en als het mooi weer was wilden ze allemaal op de fiets. Dus kochten we een bakfiets voor 4, met een huif voor als het regende. Ondertussen fietsen de jongens allemaal zelf en zit alleen ons meisje er soms nog in. Of vriendjes of boodschappen (er passen vier plooiboxen in, maar dan raak je niet meer snel vooruit ;-) )Geniet van je bakfiets, Tine! Ik kon er niet zonder toen de jongens klein waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk! En met de zomer in het vooruitzicht alleen maar meer fun! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een bakfies is en van de beste uitvindingen ooit voor gezinnen met jonge kinderen. Wij kochten onze bakfiets pas na de geboorte van ons vierde kindje. Voordien reed ik naar het kinderdagverblijf, de kleuterschool en mijn werk met een kind achterop de fiets, een kind voorop de fiets en twee kinderen in de fietskar. Maar bij regenweer wilde iedereen in de kar, bij mooi weer wilde iedereen op de fiets. Dus kochten we een bakfiets voor 4, met een huif voor als het regende. Veel leuker, in een bakfiets zitten de kinderen allemaal voor je en kan je meepraten. Ondertussen zijn we jaren verder en fietsen de jongens allemaal zelf. Nu zit alleen ons meisje (nummertje 5) er nog in. Of vriendjes, vriendinnetjes, logétjes, of boodschappen (er kunnen 4 plooiboxen in, maar dan raak je niet meer snel vooruit ;-)). Veel plezier ermee, Tine! En de groeten aan de konijntjes naast de Demer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben dezelfde cargobike long, ook tweedehands gekocht, nu al 6 jaar geleden. Intussen ook elektrische ondersteuning erop laten zetten (er zitten al 3 kinderen in nu ;) ). Topaankoop, nog geen moment beklaagd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toftoftof! Ik ben sinds een paar maanden dolgelukkig met mijn tweedehands fietskar om de kindjes te vervoeren, maar dat is enkel omdat ik geen bakfiets mocht van mijn vriend. Vind ie te geitenwollensok. Ik ben stiekem toch een ietsiepietsie jaloers op de jouwe! ☺

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik droom ook van een bakfiets, maar doordat ik de dochter 's ochtends afzet aan de crèche en mijn vriend ze 's avonds gaat halen (wegens werkuren), moesten wij een oplossing hebben die we allebei kunnen gebruiken (en twee bakfietsen was wat duur). Dus hebben wij nu voor een fietskar gekozen die we aan onze beide fietsen kunnen hangen, en tsjoef ik nu gezellig op een elektrische fiets (want ik moet 's ochtends met volle fietskar een héle steile en lange berg op). Maar misschien ooit, een bakfiets. Ik droom er alleszins van, een stille droom. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben zo blij voor jou Tiene. Ik had ooit een bakfiets, maar heb die verkocht omdat ik hem te zwaar vond. Vooral wanneer ik zwanger was vond ik het niet te doen. We hebben er zelfs een fietsvakantie mee gedaan. Valiezen IN de bakfiets. Zelf heb ik er nog een mooie prijs voor gekregen. Nadien had ik een mamafiets en nu weer een fietskar. Sinds ik kinderen heb is dit mijn vierde fietskar geloof ik :-). Onze Vic is nog geen vier maanden en dat houdt mij nu ook tegen om te fietsen. Zelf rij ik liever met een fietskar. Die is minder zwaar, ook veilig en nu ga ik een hangmatje kopen voor in de kar zodat Vic ook mee kan. Kan ik eindelijk weer fietsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. haha ... zalig ... dat poepje van Stella die in de bakfiets klimt :D

  BeantwoordenVerwijderen