maandag 21 augustus 2017

Tips om te leren fietsen zonder zijwielen

 Stella leerde vandaag fietsen op haar 'grote fiets' zonder zijwielen. Hoera!
Het is te zeggen, ze moest het niet 'leren', we duwden haar 2 keer vooruit en toen fietste ze weg. Zo ging het vorig jaar bij Viktor ook, hij was net 3 jaar geworden. Stella gaat in september naar school en verjaart pas in oktober. Ze leerden dus jong om los te fietsen. Aangezien mensen me soms verbaasd aanspreken als ze zo een klein kindje alleen zien fietsen en tips vragen zet ik mijn persoonlijke fietsleertips hier op een rijtje:

1) Bied zo jong mogelijk veel verschillende soorten fietsjes aan. We hebben hier echt een wagenpark aan fietsjes. Begin met van die goedkope plastieken starterfietsjes of houten vierwielers, driewielers (met stok), een Wheely bug (voor de eerste verjaardag) op vier wieltjes en een step (rond 2 jaar). Vanaf 18 maanden gaven we een loopfiets op twee (liefst geen vier) wielen, wat cruciaal is om te leren fietsen en evenwicht te ontwikkelen. Tegen twee jaar gaat dat normaal heel vlot. Ik blijf een grote fan van de Puky start loopfiets, heel licht met een lage instap en een heel handig fietsje. We hebben al meer dan 4 jaar veel plezier ervan. De populariteit van de loopfiets wordt steeds groter. Al spelenderwijs worden de motoriek en het evenwichtsgevoel geoefend. Kinderen die hebben leren fietsen na een loopfiets, hebben bovendien ook later nog een balansvoorsprong op kinderen die het zonder loopfiets hebben geleerd. Ze zijn stabieler bij het op- en afstappen, hebben minder moeite met een fiets die aan de hoge kant is en zijn niet bang om het stuur met één hand (of twee...) los te laten om richting aan te geven.

2) Zodra het loopfietsen zo vlot gaat dat ze de benen in de lucht steken of in het midden zetten zoals een brommerke is het het ultieme moment voor een 'grote fiets' ( rond 2,5-3 jaar). Zoek dan een fiets die laag genoeg is. Ikzelf en vele anderen leerden vroeger fietsen op een 'grote' fiets, die zo hoog was dat we niet met voeten aan de grond konden (er bestonden geen loopfietsen) en dus zowiezo vanachter zijwieltjes kregen om niet om te vallen. Zo fietste je dan een jaar of twee rond. Als de zijwielen eraf gingen was het leren met vallen en opstaan. Wacht met grote fietsjes tot ze zelf wat groter zijn en zoek om te beginnen een 12 inch fiets. Wij hebben twee fietsjes van Decathlon (Btwin Woony) die je kan omvormen van loopfiets tot gewone fiets. Er kunnen geen zijwielen op maar dat is ook niet nodig want ze kunnen met de voeten aan de grond. Vallen hoort er niet bij aangezien ze gewoon kunnen stilstaan en 1 voet aan de grond zetten. Een fiets die te hoog is valt zowiezo om. Als een kind een aantal jaren fietst met zijwielen, leert het dat het bij elke bocht opgevangen wordt en is het moeilijker om ze op een gegeven moment eraf te doen want 'wanneer zijn ze er dan klaar ervoor?'. Een gaat een beetje zoals bij zindelijkheid, dat leren ze ook pas als je de pamper uitdoet, anders leren ze toch dat de pamper alles opvangt. Dus begin niet met iets wat je erna moet afleren.

3) Ze moeten het zélf willen en je kan het dus niet forceren :) Stella was al een tijdje koppig en wou maar niet op haar grote fiets zitten (zo ging het met het potje). We zijn er zeker van dat ze het al een heel tijdje kan want ze haalt echt kunsten uit op haar loopfiets de laatste tijd en trapt heel vlot op driewielers. Dus verstopten we alle fietsjes en wou ze vandaag ineens op de haar grote fiets. Een paar keer duwen en weg was ze! Het moment dat ze het zelf willen proberen, grijp die kans!

3) Oefen meteen op de stenen of een grindpadje. Als je kindje goed kan trappen en evenwicht kan houden, kan het ook fietsen. Geef ze een duwtje, loop even mee (gebruik geen stok of sjaal) en laat ze dan los, waarschijnlijk fietsen ze gewoon voor je uit zonder te vallen. Herinner ze enkel eraan om te 'trappen trappen trappen'. Op het gras is veel te veel weerstand om te leren fietsen. We deden dat een paar keer met Viktor vorig jaar maar die geraakte niet vooruit maar toen we hem op een parking vooruit duwden was hij meteen ermee weg. Hij kon ook meteen bochten nemen wat ze ook leren met loopfietsen. In het begin moet je ze in gang duwen maar al snel starten ze zelf. Leer ze ook van in het begin hoe ze moeten remmen

4) Wees heel enthousiast dan vinden ze het zelf ook geweldig! Praat er veel over. Applaudiseer :) Straal vertrouwen uit, als je zelf bang bent dat ze gaan vallen, voelen ze dit meteen. Vallen kan ook geen kwaad voor kinderen. Neem fietsjes overal mee naartoe.

5) Voorzie een fietshelm voor de veiligheid.

6) Nog een tip (als vroedvrouw zijnde) voor als je nog een baby in huis hebt. Leg die zo veel als mogelijk op de buik. Alle niet-slaapmomenten zou ik een baby in buikligging leggen (dus niet enkele minuutjes per dag maar meteen van in het begin continu) om te spelen, ook als ze al wat groter zijn en kunnen zitten. Spelen in buikligging is beter dan zittend spelen. Het is heel belangrijk voor de motorische en hersenontwikkeling en de links-rechts-coördinatie. Zo leren ze snel omrollen, kruipen en dus vlot fietsen. Kindjes die snel konden rollen en kruipen kunnen vaak ook vlot fietsen (en later autorijden en blijkbaar zijn ze ook goed in wiskunde haha)

7) Onthou: ieder kind is anders en leert alles op zijn eigen tempo, maar positief stimuleren op de gevoelige leeftijd werkt écht. Je kan niks forceren maar wel het aanbieden op het juiste moment.

Voila dat waren mijn persoonlijke tips. Blij dat we twee fietserkes in huis hebben nu. Als Viktor kon kiezen, hij deed de hele dag niets anders dan fietsen. We hebben nu 2 weken speelstraat hier dus hij is dolgelukkig dat hij snelheid kan maken. Vaak moet hij het gewoon stellen met ons terras. Ik vind fietsen een van de belangrijkste stappen richting zelfstandigheid.
Stella riep vandaag heel luid toen ze wegfietste " Ik kan het ZELLUF!'

video van eerste keer fietsen in tutu met regenlaarzen eronder

 
in gang duwen
 en hoppaaa!

Nog wat oudere foto's :

op een Puky driewieler van de rommelmarkt
op de loopfiets
step van Decathlon, kan al voor twee jaar 
Puky loopfiets 
in de Fietsbar van Hasselt

En deze grappige foto vond ik ook nog terug, Stella op een houten fietsje van 2 euro van de kringloopwinkel, ze was net 11 maanden toen. Ge kunt dus niet vroeg genoeg beginnen :)

Ik ben benieuwd wanneer jullie kindjes konden fietsen en of ze ook zo gek waren op de loopfiets?

9 opmerkingen:

 1. Onze meisjes hadden ook enkel driewielers en een loopfiets. Toen ze pas naar school gingen, keek ik nog eens om op de speelplaats en zag ik Noor fietsen op een gewone fiets, dus zonder iets te zeggen, kon madam gewoon fietsen. Een momentje dat we gemist hebben. Dus alleen maar applaus voor de loopfiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stan ging net naar school, we zagen dat de loopfiets goed ging en hebben toen een fiets gekocht waar hij met beide benen aan de grond kon. Tijdens een van mijn dutjes met onze jongste heeft hij eventjes met papa op straat geoefend, hij was er blijkbaar direct weg mee. Ook hij had een uitgebreid arsenaal aan fietsen in huis, driewieler, kleine plastieken, een "moto"loopfiets met iets bredere banden, een gewone loopfiets en de step met drie wielen van decathlon :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier kon de oudste fietsen als ze 3 jaar en 2 maanden was en Oscar was 2 jaar en 10 maanden. Ineens zei die (of dat is toch wat we dachten te verstaan) ik ga fietsen en ik gaf hem een fiets en wou hem helpen maar hij reed gewoon weg (wel tegen de gevel van ons huis, maar bon) We houden ons hart vast voor nummer 3 ;)
  Het arsenaal was ook een loopfietsje maar nu fietsen, bmx'en, skateboarden, steppen,... alles met wielen onder vinden ze de max :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moest ge uwe Puky willen wegdoen ... 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mijn dochter is 6 en weigert te fietsen :-( . Steppen vindt ze geweldig maar op de fiets gaat ze niet. heeft ook nog steeds zijwielen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hebben jullie die fietsjes van Decathlon al langer? want ik vind ze niet terug in de winkel of online .. groetjes Veerle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij ons ging het moeizaam. Op advies loopfietsje genomen maar daar waren ze beiden niet bedreven in en ook niet enthousiast over. Met 3 jaar een echte (kleine) fiets met zijwieltjes. Ook matig enthousiast, maar het ging. Maar zonder zijwieltjes....... dat duurde jaren! Uiteindelijk heeft de oudste het pas met 6,5 jr onder de knie gekregen. En pas toen kreeg kleine broer er ook zin in - die kon het dus met 5,5. De oudste fietst nu - bijna 8 - nog steeds moeizaam, maar inmiddels zijn we er wel achter dat een motorische beperking daar een aandeel in heeft. Dus vooral petje af voor zijn doorzettingsvermogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super!bedankt voor de tips,
  Moest je fietsjes willen verkopen, ik ben kandidaat!

  BeantwoordenVerwijderen