vrijdag 4 augustus 2017

Utrecht

We gingen een weekendje naar Utrecht. We doen dat 1 keer per jaar, op weekend gaan zonder de kinderen, vaak begin augustus. Zo gingen we al eens naar Amsterdam en Den Haag.

Utrecht bezocht ik begin dit jaar al eens met vriendinnen maar ik wou er graag eens terug naar toe omdat ik nog niet alles gezien had. Utrecht is echt een hele fijne stad, niet groot, goed te voet te doen en oh zo mooi. Het centrum is heel fijn (niet zo druk als Amsterdam)  maar ook de wijken errond zijn heel fijn om te wandelen of fietsen. Prachtige huizen en parken ook daar. 

Ik vind het 'time to momo' boekje (vroegere 100%) van Utrecht echt een aanrader, de wandelingen op handige kaartjes brengen je naar fijne plaatsen. De Puha shop route, een kaartje dat je in leuke winkeltjes kan meenemen, heeft ook heel leuke tips.

Mijn persoonlijke aanraders:
- Stayokay Hotel Utrecht centrum: vorige keer sliepen we ook daar met drie vrouwen en nu boekte ik een 2 persoonskamer. Niet duur, heel mooi ingericht en zeer goede ligging op de Neude, midden in het centrum. je kan je auto achterlaten op een Park en Ride parking en je neemt de bus tot voor het hotel (5 euro per dag). Zelfs het ontbijt voor maar 6 euro is lekker, en allemaal bio. Geen lawaaierige foute hostel maar hip en trendy.
- de Lapjesmarkt: (in de Breedstraat , dichtbij de hostel) de grootste en oudste stoffenmarkt van Nederland op zaterdagvoormiddag. Mis deze niet! Vorige keer kocht ik een hele hoop, nu hield ik het op 1 ijsjesstofje (dat deze week al een jurkje werd voor Stella) en twee meter jeansstof om iets voor mezelf te maken. (veel) Stof kopen doe je toch best in vrouwelijk gezelschap ;)
- Gijs (Voorstraat 77): lekker voor lunch en alles bio

- Plato (Voorstraat 35): muziekwinkel waar je je man voor enkele uren kan achterlaten :) en dan haast je je naar de lapjesmarkt.

- Stach food: leuke winkel met lekker dingen in mooie verpakkingen (veel chocolade en speciale popcorn en drankjes)

- de Oudegracht naar onder wandelen tot aan het museumkwartier, je komt heel wat leuke winkels tegen zoals de postkaartjeswinkel 'It all starts with a postcard', KEEK (Kunst en Eerlijke Koffie) enz
Als nog verder wandelt naar onder komt je aan een heel leuke bioscoop in een oud politiegebouw. Het Louis Hartlooper Complex (Tolsteegbrug 1). We gingen er op zaterdagavond om 19u naar een film, het was er heel rustig en er komt eerst een explicateur wat uitleg geven over de film, heel gezellig. Het gebouw is heel mooi en er is ook een leuk restaurant.

- langs de bioscoop ligt Meneer Smakers (Oudegracht 116 en nog twee andere locaties), heel lekker burgers, zowiezo doen als je eerst naar de film ben geweest!

- Als je wat verder wandelt richting de watertoren (waar ook een restaurant zit) in Rotsoord, kom je voorbij de Kinderwinkel Westerkade ( Westerkade 19); heel mooie winkel, we kochten er een dinoverkleedpakje voor de kinderen. 

-Enkele huizen verder op Westerkade 30 is een heel leuk koffiezaakje Koffieleute  wat we niet bezochten maar het zag er heel leuk uit. Aan de andere kant van het water ligt Broei (Oosterkade 24), alleen al voor de inrichting zou ik er langs gaan.

- Klein Berlijn (Helling 22): nog wat verder naar onder richting de wijk Rotsoord, ligt een leuk Berlijnisch cafe. De dame van de kinderwinkel zei dat in deze wijk heel wat eettentjes aan het opkomen zijn dus bezoek zeker deze kant van Utrecht!
 Op zondag (veel winkels zijn namiddag gewoon open op zondag) ontbeten we bij Teds en wandelden we wat rond in de Wittevrouwen wijk langs de grachten. Heel mooie huizen daar, we gingen door het Griftpark ( waar een kinderboerderij is) en aten s' avonds bij Badhu. Badhu (een oud badhuis) is zowiezo een grote aanrader, ik ging er vorige keer ook eten. Je kan er kleine Arabische gerechtjes bestellen die je kan delen, allemaal even lekker. De (alcohol)vrije cocktails zijn ook echt lekker daar. 
 zo veel mooie gebouwen, geveltuinen, huizen, pleinen en parken
Op maandag gingen we terug naar huis. Omdat het weer niet zo heel goed was gingen we niet fietsen in Lombok en Maliekwartier wat op mijn planning stond. dat is voor een andere keer. Ook bootje varen of kajakken op de grachten zal voor een andere keer zijn, ik wou graag varen tot aan het park Lepelenburg waar vaak Lazy Sundays zijn op zondagen. Ik heb Utrecht dus nog steeds niet helemaal gezien.

Utrecht is goed te doen voor een daguitstap, maar als je er de wijken errond wil bezoeken zou ik er een weekend van maken. Van daar ben je ook snel in Rotterdam en Amsterdam of Den Haag. Ook met kinderen lijkt me dit een fijne stad, in het hotel was een speciale Nijntjeskamer voor families en in de parken zijn vaak speeltuintjes.

Plaatsen die nog de moeite zijn om te bezoeken zijn : Puha (juwelen en leuke spullen), De ontdekking (ontbijt/lunch), Kimmade (Vietnamees eten), Jozef (koffie), Cornelis (koffie), Rabarber (lunch/borrel),  All the luck in the world (leuke spulletjes), Koekfabriek, Little Wannahaves (kinderwinkeltje), Saowapa (Thais eten), LE:En (Aziatisch eten)..

Ohja en ik kocht nog een nieuw Ace en Tate brilleke, dat is daar ook op een kwartier gefixt.

3 opmerkingen:

  1. ah, mijn statsie. mooi dat je het er fijn had

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip! Wij gingen er twee weken geleden heen, na je blog te hebben gelezen en in het achterhoofd te hebben gehouden voor 1,5 jaar! Wel met de kindjes. We gingen naar de stayokay en verbleven in de treinkamer (aanrader voor kleine treinfanaten zoals mijn zoontje van 3,5!) het nijntjesmuseum en het spoorwegmuseum. Het is er nog steeds supertof! :)

    BeantwoordenVerwijderen