woensdag 12 juni 2013

Draagweetjes

 Nog enkele leuke draagfoto's van Vikje in de doek en draagzak. Hoe meer ik hem draag hoe handiger ik het vind en overtuigd ben dat het goed is voor zijn ontwikkeling. Echt verslavend en superhandig. Sinds zijn geboorte heb ik nog geen uitstapjes (weekendje weg, restaurant bezoek, terrasjes, shoppen) moeten missen, want hij is altijd rustig in de draagdoek en kan overal mee naartoe gaan. Nog enkele weetjes over dragen:
 een baby dragen maakt een heleboel hormonen los bij de drager en de baby, onder andere het knuffelhormoon oxytocine dat rustgevende gevoelens geeft. het versterkt ook de band en brengt innerlijke rust bij beiden. De baby's huilen minder en kunnen deze , anders verloren, energie steken in groeien en ontwikkelen. 
Ze zijn dan ook vaker in een toestand van 'quiet alertness'. In deze staat is de baby rustig én alert en kan hij de wereld om zich hen verkennen en met anderen interrageren. Het is de meest optimale toestand om te 'leren'. Onderzoek wees uit dat baby's die vaak worden gedragen, visueel en auditief alerter zijn, ze horen en zien meer van hun omgeving.
thuis in de draagdoek

Een draagdoek biedt ook een filter voor je kind; mensen die eisen dat ze aangekeken worden of toegelachen worden, blijven op een veilige afstand en geluiden worden gedempt. Hij kiest zelf of hij wil rondkijken of slapen.
Dragen is ook beschermend tegen wiegendood omdat de schommelende bewegingen het ademen van de  baby prikkelt. De kans op een  apneu (ademstilstand ) wordt zo minder groot, het kindje blijft doorademen en de hartslag wordt gestimuleerd. Het beschermt tegen wiegendood omdat de prikkels die de baby ervaart een positief effect hebben op verschillende processen, het onrijpe zenuwstelsel groeit sneller waardoor de baby sneller de periode met verhoogd risico op wiegendood voorbij groeit en minder snel apneu's zal hebben.
De ontwikkeling van spieren en gewrichten wordt gestimuleerd omdat de baby in een gebogen houding zit met de knieën opgetrokken met een bolle rug. Zo kan het zachte kraakbeen makkelijk verharden wat nodig om te leren zitten, kruipen, staan enz
De stabiliteit van het hoofd en de romp wordt groter in een draagdoek, ze kunnen zich stevig oprichten.
uitstapjes met baby

Vandaar dus dat iedereen me zegt dat onze zoon zo alert is. Ik had al een vermoeden dat dat te maken had met de draagzak. Als ik ergens naartoe moet met hem, voel ik me ook rustiger als hij gedragen wordt omdat ik weet dat hij zelf ook ontspannen is en veel slaapt of rustig rondkijkt. Dat is niet het geval als ik ergens met de koets naartoe moet, hij meer weent en bij ieder trapje of doorgang moet wringen om erdoor te kunnen. Viktor houdt zijn hoofd al van jonge leeftijd goed omhoog, ook een voordeel van de doek ( ook omv buikligging overdag).

Nog een tip: start vanaf de geboorte met dragen zo groeien je spieren mee met het stijgende gewicht van de baby. Ik merk echt niets van zijn gewicht, hij weegt ook nog maar 5 kg maar een goede ergonomische drager ondersteunt de gewrichten van je rug en het bekken en zorgt ervoor dat je zelf een goede houding aanneemt en ook snel de zwangerschapkilo's verliest. Mijn bekkeninstabiliteit is al veel beter doordat ik dagelijks met hem ga wandelen.

25 opmerkingen:

 1. Ik ben zo blij voor jou dat het allemaal prima loopt! Hij ziet er zo blij uit zo dicht bij jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dragen is echt geweldig! Mijn zoontje is 9 maanden, bijna 10 kilo en ik draag hem nog steeds!
  Ik heb alleen een kleine opmerking: op één foto wordt je kindje gedragen met zijn rug naar je toe. Dit is geen goede houding voor je baby. Bovendien kan hij zich zo niet afsluiten voor de prikkels om hem heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leerde het zo van mijn vroedvrouw omdat hij nu soms wil rondkijken als ik in huis rondloop, doe het tien minuutjes zo zodat hij fijn kan rondkijken als ik de was opplooi ofzo, niet als ik naar buiten ga.. Hij lijkt er totaal niet overprikkeld door en na paar minuten draai ik hem om.

   Verwijderen
 3. Zo herkenbaar met mijn gevoelens bij Tuur. Hij kon zijn hoofdje, hoe klein hij ook was, heel snel en lang oprichten. Hij was ook enorm alert.
  Nog een belangrijk voordeel van de draagdoek: onderzoek zou aangetoond hebben dat deze baby's zelfverzekerder zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe zit dat met warmte? nu zeker dat het wat warmer is.
  Super schattige foto's:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is een geweven doek luchtiger. Ik gebruik dan de manducca, is niet zo warm als de slen

   Verwijderen
 5. Ziet er allemaal heeeeeerlijk herkenbaar uit. Leuk, he, zo lekker dicht bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hebben jullie dan helemaal geen kinderwagen? Ik kom bij u in de leer, hè ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh, zo herkenbaar! wij hebben héél véél gewandeld met onze dochter in de draagdoek... het 1ste deel wanneer we de doorsteek van de Pyreneeën deden van oceaan tot zee. kijk maar eens bij
  https://www.facebook.com/photo.php?v=175712199246872&set=vb.155359374615488&type=3&theater

  nog veel draagplezier gewenst!
  fany

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai, toffe weetjes die ik niet wist! Al goed dat onze boelekes hier ook veel gedragen werden... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super! ik hou ook van babydragen! onze jongste is nu 15maand en draag ik nog steeds. Nu in een geweven knoopdoek. Daarvoor in een rekbare. Geniet van je kleine mannetje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super! ik hou ook van babydragen! onze jongste is nu 15maand en draag ik nog steeds. Geniet van je kleine mannetje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij zulke posts kan ik alleen maar mijmerend terugdenken aan mijn draagdagen.
  Zo genieten hè, en dat lees ik bij jou ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super dat het allemaal zo goed gaat - ik heb mijn grootste ook veel gedragen en mijn kleinste (10 maand) zit nu ook vaak in een sling. Toch even een kanttekening - dragen en met je baby op stap gaan is zeer persoonlijk en wat het beste gaat en handigste is hangt van zo veel factoren af. ik woon op de buiten en moet voor alles met de wagen op stap, als mijn zoon dan in de maxicosi in slaap valt, is het handig dat hij daar kan verder slapen, lekker knus zonder storen, op wandel met het onderstel van de buggy en in de slaapzak (in de winter moest hij dan ook totaal niet in de kou), nooit lang want ik weet dat dat niet goed is. Hij is ook een zeer alert kereltje dat zijn hoofdje al heel snel kon recht houden.
  Ik wil maar zeggen, super dat je jouw zoontje zo veel draagt, maar het is niet voor iedereen altijd de meest ideale oplossing. Geniet er maar van ! 't is een cliche maar ze worden echt snel groot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaar dat ik mijn ervaring schrijf he en de dingen die uit onderzoek komen. Ik ben zelf geen fan van maxicosi, omv de problemen voor de rug van de baby, voor mij is dat echt een autostoel doe in de auto blijft

   Verwijderen
 13. ik ben eens benieuwd of ik ook zo enthousiast zal zijn over de draagdoek, bij jules heb ik dit niet gebruikt, stond er nogal sceptisch over, maar met baby én peuter in huis lijkt me het vooral heel handig ook :)

  www.mamajulesbrussels.blogpsot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ben ook zo ne superfan, al vanaf bij Mauro. helpt prima tegen krampjes, heb zelf al gestreken met baby in draagdoek!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super dat je ook helemaal weg bent van de draagdoek! Is echt zalig hè.
  Ik raad je echt waar een geweven doek aan. Ik heb ook een tricotslen maar heb die zelden gebruikt. Een geweven doek is eigenlijk veel zaliger (heb ook een geweven ringsling). Ik heb mijn geweven draagdoeken 2de hands gekocht want dan zijn ze al goed soepel ingedragen. Zeker eens kijken op het forum van Dragen&Voeden!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk lezen, 22 jaar geleden was er weinig theorie rond te vinden en was ik een uitzondering, kreeg ik ook vaak de reactie och arme dat schaap en dat hoofd :)
  Ik volgde mijn gevoel en deed dapper verder. Ik had rustige, aangename en alerte kids, zowel mijn man als ik droegen ze overal waar we heen gingen, ik kon er zelfs vlotjes mee stofzuigen. Een kinderwagen hebben we niet gehad, en ze hebben alle drie weinig in de buggy gezeten, we hadden ook een rugzak voor als ze al groter waren. Fijn dus die uitleg, geniet ervan van dat warme babylijfje bij jou, wat er ook fijn aan is, is dat een vader de kans krijgt om ook dat heerlijke gevoel te evenaren, hij mist tot slot toch negen maanden dat net ietsje meer , dragen haalt rap die schade in :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bedankt! Dankzij jouw tips ben ik er ook mee gestart. Bij mijn zoontje stond er een babyjörn op mijn lijstje. Maar veel heb ik die niet gebruikt omdat ik maar geen goede manier vond om hem te dragen. Bij mijn tweede kindje wilde ik deze weer opnieuw proberen, maar toen las ik jouw blog. Van een vriendin kreeg ik een draagdoek en dan ben ik beginnen oefenen. Echte lange wandelingen met de draagdoek lukken niet omdat ik nog last heb van bekkeninstabiliteit na mijn zwangerschap. Ik gebruik de draagzak vooral thuis als ze wat onrustig is of bij kleine uitjes. Deze verlopen nu super rustig. Geen gedoe meer met het sleuren van een wieg (waarin ze toch niet langer dan tien minuten in slaapt) maar gewoon gezellig mee aan tafel, lekker rondkijken of een beetje soezen. Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. geweldig!! je gaat er nog veel plezier van hebben ik had ook heel felle BI in de zwangerschap, dat betert zelfs door te dragen, omdat je de buikspieren beter ontwikkelt...het geeft zo veel rust een draagdoek, zelfs op 7 maanden,als ze sprong hebben, of onrustig zijn en wenen, voor boodschappen te doen, zalig!

   Verwijderen