donderdag 18 april 2013

Draagdoeken fan! Tips zijn welkom

Mijn eerste baby aankoop was een blauwe Tricot Slen draagdoek (van Babylonia), iets wat hier nu dagelijks gebruikt wordt. Ik maakte ook zelf een simpele katoenen doek, die ook wel leuk is als je bijvoorbeeld snel de afwas wilt doen, maar iets minder ergonomisch is dan de  tricot knoopdoek. Ik ben alvast fan van de draagdoek.
Toen ik vrijwilligerswerk deed in Ghana, zag ik hoe gemakkelijk het was een baby gewoon te dragen tegen de buik of de rug, de mensen daar hadden geen andere optie dan hun dagelijks werk te combineren met het dragen van hun baby. Ik zag er bijna geen huilende baby's, geen reflux of krampen en heel opmerkelijk: de kinderen werden zindelijk voor de leeftijd van een jaar ( ze hebben geen pampers dus baby's werden snel zindelijk omdat de moeders inspeelden op het gedrag van hun kind).  Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC) kan je ook bij ons toepassen, hier lees je meer erover.

Een draagdoek bevordert de motoriek, houding en het evenwicht van een baby. Jammer dat bij ons, het dragen van je baby, 'n beetje in onbruik is geraakt als je vergelijkt met andere culturen.
Na negen maanden zwangerschap voelt het voor mij ook logisch om de baby niet meteen veel apart in een andere kamer te leggen of in een koets als we op stap zijn, maar op het gemak te  'ontzwangeren' dmv het geven van borstvoeding en het veel dragen van de baby. Op de website van doekentheek kan je de vele voordelen vinden van dragen voor baby's zoals bijvoorbeeld de positieve invloed op de taal en sociale ontwikkeling.
Tijdens de zwangerschap kochten wij ook een koets op een tweedehandsbeurs, maar deze werd tot nu toe nog niet gebruikt, met de draagdoek heb je je handen vrij om te winkelen, koffie te gaan drinken, huishoudelijke taken te doen als de baby een huiluurtje heeft en met een koets moet je in de stad al snel wringen om overal vlot te geraken. Je moet er je sociale leven dus niet voor laten vallen en het is ook nog ecologisch want het produceren van een draagdoek is veel milieuvriendelijker dan de productie van zo een dure kinderwagen.

Men denkt vaak dat we een baby verwennen door hem te dragen, dat ze snel vervelend worden en teveel om aandacht gaan vragen als we ze steeds dichtbij ons hebben. Uit onderzoek is echter gebleken dat juist het tegenovergestelde waar is. Daar waar baby´s continu dichtbij de ouders zijn, komen huilbaby´s eigenlijk niet voor. Ze beginnen wel even vaak te huilen, maar ze huilen 50% korter. Daarnaast blijkt dat kinderen die veel gedragen zijn, zelfstandiger zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Het gevoel van jou dichtbij, het worden begrepen, het krijgen van hij nodig heeft, deze veiligheid voorkomt stress en zorgt voor een goede hechting. Een hechte band tussen ouders en kind zorgt ervoor dat genegenheid en empathie wordt overgedragen. Je baby is gelukkig en heeft de optimale omgeving om zich te ontwikkelen tot iemand die zelfstandig is, zelfvertrouwen heeft en goede empatische en sociale eigenschappen bezit.
Tot zover de vroedvrouwenpraat :)

Ik gebruik nu nog vaak de tricot knoopdoek maar ga nu op zoek naar een goede voorgevormde geweven buik en rugdrager ( handiger voor het lief) en aangenamer voor langere afstanden (en binnenkort dikkere baby). Ik dacht aan de Storchenwiege BabyCarrier. Als iemand tips heeft, altijd welkom! 
Of als iemand er eentje heeft liggen en wil verkopen...De bekende ZsaZsa doek ( rugdrager) ligt hier ook nog in de kast te wachten tot Viktor wat groter is ( 6 weken).
Hier kan je nuttige info vinden ivm dragen:
- Doekentheek
- Puur samen
- Kiind: leuk online magazine met goede info over oa draagdoeken.
Voor wie interesse heeft in het onderwerp, lees zeker eens ' de logica van het dragen' van Kiind Magazine.

! Let op bij het aanschaffen van een doek dat deze 'ergonomisch' draagt, want dragers zoals die van Babybjorn, Kipling, Chicco zijn dat niet, de beentjes bungelen hier naar onder en al het gewicht gaat recht naar onder en komt op het onderste deel van de wervelkolom en het bekken terecht. Een veel betere houding is de kikkerhouding waarbij de doek van knieholte tot knieholte zit en de knieën hoger zitten dan de billen. De heupen worden dan goed gespreid en de benen staan in natuurlijke stand. (zie foto hieronder) Laat je dus informeren door een vroedvrouw of iemand anders professioneel ivm een goede draagdoek.
Bon, genoeg gepreekt :)

33 opmerkingen:

 1. Helemaal gelijk! Mijn oudste is enorm veel gedragen omdat hij alleen zo deftig sliep en 't is nu een heel zelfstandig ventje van zes. En een goede slaper, ook al beweerden toen heel veel mensen dat ik hem rot verwende. Niks heerlijker toch dan dat kleintje dicht bij jou. Geniet ervan x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf geen ervaring, maar na een tentoonstelling over alle manieren waarop kindjes overal ter wereld gedragen worden wel vastbesloten om zelf ook te dragen, mocht ik ooit nog een kindje krijgen.

  Verder moest ik in het kader van tips denken aan babybij punt nl. Twee schoonzussen met heel veel ervaring en ook een doekenbieb waar je doeken kunt lenen om ze uit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wauw, veel dat ik hier las wist ik niet eens! Goeie tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier fan van de Beco als SSC. Ik had een Storchenwiege geweven draagdoek en daar was ik ook supercontent van. Maar idd: voor de papa's of als het wat sneller moet gaan, is zo'n SSC handiger.

  Blij dat jullie zo genieten van het dragen. Zo'n boorlingske in de doek, die herinneringen worden hier ook gekoesterd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk zo'n uppie in een draagdoek. Ik heb een Tricot Slen gebruikt. Voor een volgend kindje zou ik ook graag de Ergo Baby Carrier willen aanschaffen. Die lijkt me heel goed. http://www.doekjesenbroekjes.be/webwinkel/draagdoeken/ergo-baby-carrier

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik droeg in het begin ook altijd in de TricotSlen. Ik heb zelf een BBSlen en wij zijn fan van de BBTAi en hebben een zelfgemaakte MeiTai. Met de wraparound van Mister Mirko, kan je je baby'tje ook al vroeger dragen. Zelf draag ik onze kleine man in de ErgoBabyCarrier, en ook de man is heel erg fan. Ik denk vergelijkbaar met de Storchenwiege. Een combinatie van verschillende soorten is gewoon aan te raden, want de ene keer is de andere keer niet. En van die kinderwagen... wij hebben onze 'voiture' ook nog maar een paar keer gebruikt. Als ik je een tip mag geven? Wij leggen ook altijd een draagdoek in de auto. Als we dan op het onverwacht ergens zijn, dan kunnen we Kamiel altijd dragen. En zoals je zegt... véél handiger!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ergobabycarrier ga ik eens bekijken. Merci voor de tips.

   Verwijderen
 7. en het ziet er ook zo lief uit!
  Leuke weetjes zo, wist ik allemaal niet. Zo weet ik ook niet wat een 'koets' is! Bedoel je daar zo'n maxi cosi ding mee of kinderwagen? (ik moet altijd zo lachen om jullie woorden!)
  Ik hoop dat jullie nog vele gezellige 'draagtijd' samen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een koets is een kinderwagen, een draagmand met onderstel of een maxicosi, buggy, groot en onhandig!

   Verwijderen
 8. Hier tricotslen in het begin veel gebruikt. Dan de ergo baby carrier waarover ik héél erg enthousiast ben. Ik vind hem wel niet mooi, maar tegenwoordig hebben ze ook wat hippere modellen heb ik al gezien. Gebruikt van bij de geboorte (buikzijde met inlegstuk) en nu nog altijd voor lange wandelingen of tochten ! (dochter is 4,5) De storchenwiege lijkt er sterk op, wel knoop in plaats van gesp precies. Ik vond de gesp héél handig, vooral omdat het snel gaat. In de peuterpubertijd van onze kinderen was het soms een beetje in en uit...Dan is zo'n gesp wel handig...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier een Beco butterfly. Erg handig en makkelijk in gebruik. Ook voor de papa! Eerst lekker op je buik en daarna op je rug.
  Groet Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O geniet van het dragen van je ukkie, zo zalig!! Veel plezier met uitzoeken van een mooie geweven draagdoek (pas op, dat is verslavend, voor je 't weet heb je een hele stapel). Mijn jongste dochter wordt binnen 3 weken 4 en ik draag haar nog steeds (op de rug).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook veel info op de site tragemaus.de

  BeantwoordenVerwijderen
 12. tricotslen hier, maar weinig gebruikt en nu doorgegeven aan een vriendin die hem constant gebruikt en er super blij mee is.
  Ook een stokke draagzak gekregen en die verdeelt het gewicht wel goed door de "happy hips" houding, en geeft ook zeer goede rug-support (wat minder is bij de tricotslen maar naar het schijnt zou dat dan weer veel beter zijn met geweven doeken).
  Voor de rest vooral grote fan van mijn Lifft Sling, vooral dan om mijn kleine op de heup te dragen (dus vanaf een maand of 6, sinds hij kan zitten) - super snel en niet omslachtig om aan te doen en ook zeer klein om overal mee naartoe te nemen.
  Moet wel zeggen dat ik mijn buggy wel veel gebruik - de kleine blijft in de maxi-cosi en die klik ik dan gewoon op het onderstel; dat onderstel is zeer handig in gebruik, draait kort, is niet groot en plooit makkelijk bij elkaar, dat verschilt immers zeer veel van buggy to buggy.
  Vooral in de winter vond ik het makkelijk om mijn jongen gewoon goed ingepakt te laten slapen zonder hem uit en terug in de maxi cosi te moeten doenals ik ergens naartoe ging.
  Ben wel volledig fan van mijn kindje bij mij houden - meet een co-sleeper bedje (type bednest) zodat ik hem heel kort bij me heb terwijl hij toch in zijn eigen nestje ligt - een echte aanrader !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Groot gelijk! Ik kon bij het lezen van dit bericht alleen maar ja, ja en jaaaa knikken. Ik droeg de twee oudsten ook heel veel. Waarbij de ouste nog het meest. Nu plan ik ook weer veel te gaan dragen en ik denk na over een andere drager dan de slen. Misschien een manduca of een bb tai.
  Als ik kinderen in de baby bjorn zie 'hangen' heb ik het keer op keer moeilijk,...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook hier heel veel getricotslend met de kinders!
  En zit gij op die eerste foto nu niet in de KingKong??

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb ook de slen gebruikt en de tri-cotti van babylonia, die ik nog steeds gebruikt nu de jongste 13m is, ik vind de tri-cotti vooral handig voor korte uitstapjes bv met de auto even naar de winkel.
  Ik deel absoluut je visie! hoewel ik er ook bij zeg dat de buggy even vaak van pas komt
  groetjes Eline van houdt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik geef An overschot van gelijk. Ik droeg mijn kindjes ook altijd bij mij, ze hebben nauwelijks een buggy of kinderwagen gezien. Toen ook al in een tricotslen, ik was hier in de buurt 1 van de enigen toen. Trek je niets aan van alle mogelijke opmerkingen over verwennerij. Een mooi cadeau om je kinderen mee te geven, ik heb ondertussen 3 zelfstandige pubers in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Supercontent van de BBSlen, maar heb de lange en is wat omslachtiger om op de rug te dragen, dus heb me ook maar een Manduca gekocht. Heel comfortabel, en je kan ook nog eens een aparte fleece kopen om erover te doen als 't koud is (wat wel mooi meegenomen was afgelopen winter...)
  Succes met de zoek- (en hopelijk vind)tocht... Bij 't GIC krijg je trouwens ook alle info die je wil en kan je ze uitproberen tijdens workshop!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Als je wil kan je altijd met de profs in dragen komen meebabbelen op dragenenvoeden.nl, leuke site met veel getetter over draagdoeken, borstvoeding etc... en ze weten zoooo veel over draagdoeken. Ik vond de tricot slen veeeeel te warm, ben nu op zoek nr een andere draagdoek die luchtiger is, voorlopig gaat mijn voorkeur uit nr didymos of hoppediz. Ik heb als ssc een stokke carrier, voor mij ideaal omdat de ergocarrier niet zo goed is voor mijn eigen rug. Mr de stokke is moeilijker om kindje in te zetten. in nederland niet zo'n goeie commentaren wnt mensen zijn daar groter en past minder goed (denk ik).

  succes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ikzelf ben ook grote fan van de draagdoek. Ik had al een mei tai gekocht voor de eerste geboren werd. Geen verkeerde beslissing geweest, want toen ze een huilbaby bleek, was het de enige manier om ooit mijn handen vrij te hebben. Ik had toen geen auto, dus het was ook makkelijk om met haar op de fiets te springen en toch nog ergens te raken zo. Maar door aanhoudende bekkeninstabiliteit en rugklachten, kon ik er minder lang en vaak mee lopen dan ik had gewild.
  Een aanrader als je zelf met je kind graag draagdoeken wil testen is "Doekjes en broekjes" in Leuven(http://www.doekjesenbroekjes.be/). Ze hebben veel verschillende modellen en technieken en je kan ze gewoon met je kind even uittesten en wat mee door de straten lopen om te kijken hoe het bevalt. Ze zijn er super vriendelijk. Ze proberen zoveel mogelijk natuurproducten voor baby's en mama's te promoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wauuw wat een fijne informatie! Ik sta er ook helemaal achter... fijne weetjes!

  Hier ook een tricotslen gehad, en nu een BECO Butterfly.

  Heel erg tevreden van omdat de beentjes indd beter gedragen worden! En super om op vakantie mee te wandelen, en baby kan ook gewoon verder slapen! :-) voor foto's...

  http://elinemien.blogspot.be/2012/02/weekend-ardennen.html
  http://elinemien.blogspot.be/2012/10/familieweekend.html

  heel veel succes verder!! leifs elinemien, met ook weer een baby'tje in de buik! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind het er heel schattig uitzien, en ben best jaloers dat ik het niet kon. Na de bevalling bleef ik zitten met bekkeninstabiliteit, dus de wagen diende als veredeld looprek. Ook is met fibromyalgia het extra gewicht aan je nek, schouders en armen geen topper... Dus helaas, ik moest het met de wagen doen. Heb overigens wel een prachtige sjaal overgehouden aan mijn katoenen slendang ha, ha.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Tine,
  Ik ben fan van de geweven doek van babylonia en we hebben ook een Manduca (vandoekjes en broekjes). Sven is daar vooral heel content van, sinds we die hebben wordt ze niet meer in de buggy naar de creche gebracht.
  Voorlopig zit ze nog op onze buik, maar tegen de zomer zou ik willen oefenen om ze opmijn rug te dragen voor langere tochten.
  Tine N.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb ook gedragen op rug, op buik, op heup. Dagen aan een stuk. Mijn kind wou niet in een bed slapen. :-)
  Mijn absoluut favoriete geweven doek was de Ellevill. In plaats van hopen stof kocht ik toen hopen draagdoeken maar die Ellevill die doe ik nooit weg. De favoriete rekbare was mij rode binana. Ook die gaat nooit weg.
  Op peuterleeftijd gebruikte ik dan een SSC (soft structure carrier) en dat was de ergo carrier. Ik heb dat zo graag gedaan dat dragen,... als ik nu iemand zie lopen met zo'n hoopje baby op de buik,... ik zou het nooit meer anders doen. Geniet ervan! Ik kan deze mensen nog aanbevelen https://www.facebook.com/DraagconsulentenVlaanderen voor meer info of vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben ook fan! Ons meisje van 6.5 kilo kan nog vlotjes op onze buik mee. Onze vroedman gaf me deze geweldige tip: dagje thuis? Schiet jouw bovenkleding uit, de baby enkel in een luier in de draagdoek en zo kan je gezellig 'skinnen' (goed voor de ontwikkeling)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hij ligt elke dag bloot op ons! snachts ook, was de vroedman Jo deben? ik had hem als vroedman:)

   Verwijderen
 25. Wij zijn heel blij met onze Manduca, comfortabel en handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. wij hebben een manduca, dat is de drager van mijn man. persoonlijk vind ik een geweven doek echt wel véél makkelijker dragen dan een elastische (genre tricot slen dus). Met een geweven doek kan ik ook gemakkelijk langere afstanden aan, zeker als ik mijn kindje op de rug draag.
  Ik raad je eigenlijk in de eerste plaats een goeie draagconsult aan bij iemand van de vereniging van draagdoekconsulenten, daar heb je ongelooflijk veel aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb de eerste maanden mijn dochter ook in de tricot slen gedragen, daarna een ergo baby carrier aangeschaft, vooral ook voor de vriend. Ik had ook een geweven doek, maar die vond ik net te kort om goed op de rug te kunnen dragen. Altijd spijt van gehad dat ik geen langere geweven doek heb aangeschaft en goed heb leren rugdragen. Ik heb nek- en schouderklachten en dan was de ergo babycarrier alleen bruikbaar om kort te dragen, anders kreeg ik te veel last van mijn nek en schouder. Dus de tip die Petra hierboven geeft, wou ik ook geven, een goed draagconsult aanvragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hier ook de tricot slen, en een mei tai draagdoek die ik zelf maakte en ook erg tevreden van ben! (http://www.afullerday.com/2008/01/diy-hood-to-headrest-mei-tai-tutorial.html)

  BeantwoordenVerwijderen