zaterdag 27 april 2013

Geboorteverhaal Viktor

Ik schreef een geboorteverhaal en twijfelde om het hier te posten omdat het toch ook wel iets heel persoonlijk is. Aan de andere kant hoort bevallen gewoon bij het leven en wil ik dit verhaal met jullie delen, misschien kan het anderen inspireren om het ook eens op 'n 'andere' manier te doen. Bevallen hoeft niet schrikwekkend te zijn, maar kan ook eenvoudig en normaal zijn.
Ik wil ook reclame maken voor 'de vroedvrouw' omdat dat dé persoon is die iedere vrouw nodig heeft voor, tijdens en na een zwangerschap. Ik vertel het tegen iedere zwangere, omdat ik merk dat men meer info en begeleiding nodig heeft dat datgene wat de gynaecoloog je vertelt. Een gynaecoloog is een specialist, gespecialiseerd in de zwangerschap die bijvoorbeeld extra opvolging nodig heeft. De vroedvrouw is gespecialiseerd is de opvolging van de normale zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Je gaat volgens mij ook naar de huisarts en niet meteen naar een NKO arts als je verkouden bent:)
Ik zelf ging voor de opvolging zowel naar een dokter (voor onder andere drie echo's) als naar vroedvrouwen en vond die combinatie ideaal, de dokter voor de medische zaken, de vroedvrouw voor je verhaal te doen en al je vragen te stellen. Een consult bij een vroedvrouw wordt trouwens 100% terug betaald door de mutualiteit, iets wat velen niet weten. Voor meer info wat een vroedvrouw voor jou kan doen : klik hier (website van de vlov).

Hieronder ons verhaal, voor wie het niet zo heeft op bevallingsverhalen, kan deze post gewoon overslaan.

Van zodra de roze streep op de zwangerschapstest verscheen wist ik dat ik thuis wou bevallen. Als vroedvrouw had ik genoeg ervaring in het ziekenhuis opgedaan om te weten dat het daar voor mij geen ‘veilige’ plaats is om te bevallen. Veilig in de zin van rustig, op gemak je eigen ding kunnen doen. Thuis bevallen intrigeerde me ook maar ik wist niet zeker of ik dat wel zou aankunnen, ik vond mezelf te flauw daarvoor. Rond 5 weken zwangerschap ging ik ging op zoek naar vroedvrouwen en kwam bij het GIC in Geel terecht. Voor echo’s ging ik naar de gynaecoloog. Na een goede zwangerschap en onder andere haptonomische begeleiding bij vroedman Jo was ik naar het einde van de zwangerschap super relaxt en  goed voorbereid om te bevallen. Ik stopte een maand voor datum met werken en gebruikte mijn tijd om goede boeken te lezen over thuis bevallen en naaide en knutselde de laatste babyspullen in elkaar. Er was geen angst om te bevallen. Iedereen vroeg me naar het einde toe of ik het nog niet beu was, maar ik genoot van de laatste weken en voelde me heel goed.

Op zaterdag 30 maart, een dag voor de bevalling, voelde ik, achteraf gezien, dat er iets ging gebeuren. Ik was 39 weken en 5 dagen ver en wist dat het niet zo lang meer kon gaan duren, al moest de baby voor mij er nog niet meteen uit. We hadden het nog heel gezellig samen en ik genoot van de vrije tijd. Voormiddag gingen Jan en ik nog naar de stad, ik al ‘waggelend’, want ik had al sinds vroeg in de zwangerschap serieuze bekkeninstabiliteit. Ik voelde dat zijn hoofd al laag zat. We aten in de Coeckepanne, iets wat ik nog wou doen, voor de baby er zou zijn er vanuit gaan dat je dan niet meer kunt gaan uit eten. Namiddag was ik ineens heel moe en deed een lange middagdut, we deden nog boodschappen en ’s avonds keken we een grappige film (Ted). Om 21u braken mijn vliezen. Niet in een plons maar in kleine beetjes. Als ik ging zitten voelde ik zijn hoofd bewegen en kwam er een beetje helder vruchtwater, als ik rondliep kwam er niks dus twijfelde ik of het wel degelijk gebroken was. Gek dat je zelfs als vroedvrouw nog kan twijfelen aan zoiets, want het was wel duidelijk vruchtwater. Ik dacht er verder niet bij na en ging slapen. Ik was niet zenuwachtig of bang, eerder nieuwsgierig naar de volgende nacht en dag. Die nacht sliep ik eens een hele nacht door, iets wat al weken moeilijk ging door mijn pijnlijk bekken en maagzuur. De baby gunde ons veel rust die zaterdag en was zelf nog heel actief in de buik.

Op Pasen, zondag 31 maart, verloor ik om 6u s’ morgens duidelijk meer vruchtwater, deze keer had ik geen twijfel maar ik ving het toch op in een glas, om het later aan de vroedvrouw te tonen. Ik hoopte dat de weeën snel zouden beginnen omdat ik niet naar het ziekenhuis zou willen gaan met gebroken vliezen en geen weeën. Om stipt 9u begonnen de weeën om de drie minuten, ze duurde een minuut. Ik timede de weeën met een applicatie op de I-pad en nam mezelf voor om na een uur de vroedvrouw te bellen om te laten weten dat het begonnen was.De contracties kwamen super regelmatig en waren goed sterk. Ik vond het wel spannend en maakte de living gezellig en zette overal verwarming op. Ik kon nog veel lachen en praten tussen de weeën en had nog geen hulp nodig.  Ik kom me behelpen op de bal, in de zetel, in de schommelstoel, rondwandelend...

Om 10u heb ik vroedvrouw Lieve gebeld die voorstelde om tegen 12u te komen kijken. Jan maakte tegen de middag macaroni, zodat we iets hadden om te eten als de baby er zou zijn. Ik wou graag in bad maar besloot te wachten tot de vroedvrouw er zou zijn, want ik was niet zeker of het ’n goed idee was om zo vroeg al in bad te gaan.

Tegen 12u45 is Lieve aangekomen en vroeg ik of ik in bad mocht gaan liggen en het antwoord was ‘ge moogt alles doen wat ge wilt’. Ze zei me dat ik nog meer in de endorfines moest gaan en vroeg me ook of ze moest blijven of naar huis gaan. Ik wou eerst in bad gaan en dan kijken hoe het zou gaan want ik had het gevoel dat de weeën toch al wel sterk waren en ik wist dat ze 40 minuten moest rijden. Goed dat ik ze niet had weggestuurd. De weeën werden serieus sterker in bad. Ik vond de pijn fel lijken op pijn van mijn regels maar vond het ook wel goed te doen. Tijdens de wee had ik de nood om veel geluid te produceren, ik herinner me dat ik tussen weeën tegen Jan zei dat het allemaal veel erger is dan het lijkt en dat was het ook. Het volume geluid stond niet echt in verhouding met de pijn die ik voelde, het was gewoon een manier om een wee door te komen. Ik heb druiven gegeten in bad en gaf de druiven terug aan Jan als ik pijn kreeg, anders zou ik ze plat pitsen. Het was een heel gezellig moment en we vroegen ons af of de baby nog voor vandaag zou zijn, maar gingen er eigenlijk van uit dat hij toch op de uitgerekende datum, 1 april zou komen.

Verslag Lieve: 13u: contracties blijven goed doorkomen, iets minder frekwent. Tine beweegt veel, wiebelt en schommelt, is tussenin helder, maar maakt veel minder oogcontact.

Na een uurtje wou ik liever uit het bad, omdat het niet veel meer afdeed, dus ging ik in de living een beetje rond waggelen, op de bal zitten, op de bal wiegelen, op de zetel hangen met mijn knieën op een matrasje, ik wou iedere wee iets anders doen en voelde dat elke wee mee pijn deed dan de voorgaande. Lieve was al die tijd, breiend, aanwezig maar niet opvallend, ze kwam af en toe eens kijken en vroeg of ze iets kon doen, wat op dat moment nog niet nodig was. Ze at van Jan zijn macaroni.

Verslag Lieve: 14u: Tijdje in bad gelegen, maar heeft meer nood aan beweging. Tijdje in bed op zij en handen en knieën, Tine beweegt veel met bekken en zoekt telkens voor andere houding, nu weer in living op de bal, met de bal, voor de bal, elke wee iets anders. Veel rugpijn. Tussenin heel helder, dan weer afgesloten en weinig oogcontact.

Jan duwde op mijn rug, gaf kersenpitkussens en mocht soms gewoon niks doen van mij.  Volgens mij kwamen toen de endorfines want ik herinner me niet meer alles vanaf dat moment. Ik at een banaan tegen de honger en ’n beetje later was ik misselijk en had ik het gevoel dat ik moest overgeven, ik zag het ineens niet meer zitten. Mijn verstand nam het een paar seconden over en ik verloor de controle en vroeg om een inwendig onderzoek, want ‘als ik nog maar 1 cm ontsluiting zou hebben, ik naar het ziekenhuis zou willen gaan’.

Om 15u deed Lieve een inwendig onderzoek en had ik 5-6 cm ontsluiting en een verstreken hals en ingedaald hoofd. Ik had weer wat hoop maar wist ook dat het ergste nu nog zou komen. Pijn in mijn buik had ik niet, ik voelde vooral het hoofd duwen in mijn onderrug, ik veronderstel dat dat rugweeën waren wat ik voelde. Ik vond geen goede houding meer in de living en de vroedvrouw stelde voor om even in de slaapkamer op bed te liggen zodat ik tussen de weeën wat kon ‘rusten’. Dat klonk zo geweldig, dat woord rusten, dat ik meteen instemde.

Verslag Lieve: 15u: contracties tijdelijk wat minder, Tine kreeg het moeilijk en had zin om het op te geven, had schrik dat er nog geen werk verricht was. Daarom vaginaal onderzoek op haar vraag. Tine is terug veel helderder, wel goed in zichzelf tijdens een wee.

Ik lag op bed en Lieve masseerde mijn rug tijdens de wee, ik had enorme drang om mijn benen te strekken, vermoedelijk doordat het hoofd zakte, waardoor ik mijn voeten heel hard op haar heupen duwde. Ik had lange rustpauzes tussen de weeën. Achteraf gezien denk ik dat ik hier al bijna volledige ontsluiting moet gehad hebben want ik had toen ook al drukgevoel. Lieve zorgde ervoor dat ik niet panikeerde tijdens de weeën, ik denk dat dit het moeilijkste moment geweest is tijdens de arbeid. Ze zei me niet aan de volgende wee te denken en te profiteren van de pauzes tussenin. Ik zei tegen haar dat ik in mijn opblaasbad wilde bevallen waarop ze Jan de boodschap gaf dit dan ook maar meteen te installeren. Ik weet eigenlijk niet wat Jan op dat moment aan het doen was, hij kon in ieder geval niet zo veel meer voor mij doen toen. Het badje stond gelukkig al een week opgeblazen klaar in de babykamer. Lieve sms-te toen met de tweede vroedvrouw (denk ik).

Terwijl ik naar de wc ging rond 16u45 en duidelijk zelf het hoofd voelde zakken, was Jan in de weer met de tuinslag en het badje, iets wat nog niet zo simpel ging. Lieve had ondertussen Hannelore, de tweede vroedvrouw verwittigd om door te komen.

Rond 17u kon ik in het badje in de living, wat de eerste seconden geweldig was, maar na een paar minuten een beetje een tegenvaller want ik had persdrang en totaal geen zin om te persen. Ik ging op mijn rug liggen en probeerde toch mee te persen maar vaak pufte ik de weeën weg, puur uit tegenzin. Ik had geen zin meer in pijn en ik had niet echt het verwachtte gevoel van opluchting. En als ik niet mee duwde kwam er ook geen persdrang dus deed ik liever niks. Ik denk dat de baby ook nog niet klaar was om eruit te komen. Zijn hartslag is altijd goed gebleven en werd ’n paar keer die dag gecontroleerd met de Doptone. Ik was blij dat ik niet aan de monitor lag in een bed.

Even later, rond 17u30, kwam ook Hannelore onopvallend aan. Ik was ondertussen serieus luidruchtig geworden, de buren waren die dag gelukkig niet thuis wat ze zouden me zeker gehoord hebben. Tussen de weeën door was ik vrij helder en kon ik nog vragen stellen als ‘nu is het ergste toch voorbij?’ en ‘ hoeveel ontsluiting zou ik nu hebben?’ en ik vroeg aan Jan of het nog wel ging met hem, hij zat er naar mijn gevoel wat bleek bij. Jan kon op dat moment niet veel meer doen voor mij buiten er gewoon langs zitten. Van samen in het bad gaan om te bevallen was op dat moment geen sprake meer. Tijdens de wee produceerde ik alleen maar (veel) geluid. De bel ging nog omdat mijn ouders voor de deur stonden met een fruitkorf voor Pasen, Lieve is die dan gaan aannemen aan de deur en liet ze weten dat het stilletjes begonnen was. Ik was echt lastig dat ze net nu een fruitkorf moesten brengen en wou niet gestoord worden.

Verslag Lieve: 16u45: beginnende druk. Hannelore verwittigd. 17u15: blijvend drukgevoel, Tine duwt mee op gevoel. 17u30: aankomst Hannelore, Tine voelt het kindje zitten op 3 cm van de uitgang.

Rond 19u, na zeker anderhalf uur te liggen persen op mijn rug bleek dat niet de meest efficiëntste houding en stelden de vroedvrouwen voor om van houding te veranderen en op de baarkruk langs het badje verder te persen, de baby had de zwaartekracht nodig om geboren te worden. Ik zag die baarkruk staan en vond het eruit zien als een marteltuig. Ik had zelf gevoeld dat het hoofd niet ver meer zat, maar voelde ook niet veel vooruitgang. Uit het bad komen zag ik totaal niet zitten dus dan maar op handen en knieën leunend op de rand van het badje.

Verslag Lieve: 18u30: Druk wordt sterker en sterker, maar Tine ziet het niet altijd zitten om te persen. Zij zucht door verschillende weeën heen. Ze ligt achterover in bad en wil niet van houding veranderen. 19u: het hoofdje zit aan de uitgang, voorgesteld om toch van houding te veranderen. Tine drukt verder op haar knieën, maar voelt er zich nog niet klaar voor.

Met een hand hield ik Lieve haar hand vast en met de andere hand voelde ik hoe het hoofd verder zakte en weer terugging. Ik vond het heel frustrerend dat hij terug naar binnenging en zag het totaal niet meer zitten. Ik riep dat ze mochten knippen (en ik meende dat op dat moment), maar daarop werd (gelukkig) niet ingegaan. Lieve zei dat ik tegen de baby moest praten en zeggen dat hij eruit moest komen en ik kon alleen maar kwaad zijn op het kind en zei dat het niet meer terug mocht gaan. Achteraf was dat wel grappig.Op handen en knieën voelde ik meteen dat dit wel hielp maar vond de pijn serieus tegenvallen, ik dacht aan al die vrouwen die in het ziekenhuis op hun rug moeten bevallen op een verlostafel en was blij dat ik dat niet zo moest doen. Ik was blij dat ik zo veel geluid mocht maken want zonder zou ik het niet gekund hebben.

Toen ik de kop voelde ‘staan’ nam ik nam al mijn kracht bij elkaar en om 19u10 werd Viktor in een beweging, in een duw geboren, hij ‘schoot’ echt ter wereld in het badje. Ik had mijn ogen toe en kon alleen maar aan de pijn denken. Ik had geen behoefte om hem meteen uit het water te vissen. Het was de ergste pijn de ik kende, was er niet goed van en even alleen met mezelf bezig. Hannelore was ondertussen foto’s aan het nemen. Die laatste tien minuten persen op handen en knieën leken wel uren maar waren achteraf maar enkele minuten.

Ik hoorde Jan zeggen, ’Oh tis ne schone’ en dat stelde me wel gerust en toen besefte ik ineens dat ik niet zomaar zo veel pijn had gehad maar dat er ook nog iets positief aan vast hing en dat er net een baby geboren was in dat badje! Ik was dat helemaal vergeten. Ik deed mijn ogen open en voor mij lag in de armen van Lieve en Jan een blauwe schattige mooie baby. Ik was nog steeds n’ beetje in paniek door de pijn en was niet meteen overtuigd dat alles goed met hem was. Lieve controleerde zijn hartslag aan de navelstreng en overtuigde me dat alles goed was, dat hij alleen n’ beetje tijd nodig had om te beginnen ademen. Ik probeerde hem tot wenen te krijgen door aan zijn voeten te zitten en toen dat ook gebeurde was de meeste pijn ook al vergeten. Ik was er wel van overtuigd dat ik super hard gescheurd zou zijn, doordat ik hem in een keer eruit geduwd had en dacht dat de ravage enorm zou zijn. Al kon me dat op dat moment weinig schelen. Het enige wat ik dacht was, oef dat hoofd is eruit. De pijn van de weeën was ik de dag erop al meteen vergeten maar voor de pijn van het persen heeft het toch een paar dagen geduurd eer ik die vergeten was.
Ik mocht uit het badje met Viktor in een handdoek in de zetel gaan zitten en werd nagekeken en wat bleek, geen scheur, niks. Nog een grotere opluchting voor mij. De moederkoek volgde al heel snel daarna en ook deze werd vlot en proper geboren, na een laatste keer pijnlijk persen. Er was amper bloedverlies. De navelstreng bleef nog pulseren en de moederkoek werd in een doek gedraaid en langs Viktor gelegd, hij heeft nog een hele tijd nageklopt. Toen hij niet meer klopte en dun en koud was geworden, heeft Jan hem doorgeknipt en werd de navelstreng met een koordje afgebonden (geen navelklem).

Rond 20u at Viktor voor de eerste keer van de borst en werd daarna nagekeken door Hannelore. Hij woog 3 kg en kreeg Apgar 7-10-10. Daarna at ik aan tafel nog macaroni die Jan die middag maakte, alsof er niks gebeurd was. Ik voelde me superfit. Lieve typte ondertussen het verslag. Na een douche kwamen de ouders nog langs in de slaapkamer om Viktor te bewonderen en de eerste nacht keek ik uren naar het mooie manneke langs ons in bed. Hij dronk ook de eerste nacht al goed, gaf soms wel wat slijmen over. Hij kwam super proper ter wereld en rook heel goed. Geen bloederige toestanden. We hebben hem de eerste dagen niet gewassen en geen kleren aan gedaan. De borstvoeding kwam zo snel op gang.

Alles was vanzelf gegaan, in ons eigen huis zonder gestoord te worden (buiten dan die ene keer dat de bel ging voor de fruitkorf). Helemaal zoals ik het wilde zonder  tijdsdruk, Syntocinon infuus, antibiotica, monitoring, inwendige onderzoeken, episiotomie, stress, epidurale verdoving, vreemde mensen, geuren en geluiden in de kamer én met de beste vroedvrouwen en Jan erbij.  Weeën begonnen om 9u ’s morgens, bevallen om 19u ’s avonds, niet slecht voor een eerste kind.

De week die erop volgde was zalig dankzij dagelijks bezoek van de  geweldige vroedvrouwen Lieve, Jolien, Hannelore en vroedman Jo en  hulp van ‘n lieve kraamverzorgster Amy. Een echte roze wolk.

Ik was thuisbevallen: Yes!

Op 5 mei is het internationale vroedvrouwendag! Wil je zwanger worden? Ben je al zwanger of net bevallen? Dan heb jij een vroedvrouw nodig!. Een vroedvrouw zoeken in je buurt? klik hier. Voor meer info over de vroedvrouwen waar ik ging voor begeleiding: klik hier.

 

40 opmerkingen:

 1. Oh Tine, wat een prachtig verhaal. Het is voor mijzelf nog maar kort geleden dat ik bevallen ben van mijn zoontje en ik moest er meteen aan terugdenken. Bevallen is heftig maar ook zoiets speciaals: jullie Viktor werd geboren! Ik wil jullie nog van harte feliciteren. Het is inderdaad een prachtig mooi ventje! Bedankt voor het delen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vreemd om zo een persoonlijk verhaal van een "vreemde" te lezen, maar zeer mooi en herkenbaar. Ik ben in een klein ziekenhuis in Italie bevallen en mocht daar doen wat ik wou, niet verplicht op mijn rug op de verlostafel, rondlopen zo veel ik wou, op handen en voeten, op de grond, er was zelfs een koord aan het plafond om u vast te houden en gehurkt te bevallen (niet getest) en de volledige bevalling met mijn vroedvrouw (een schat !). 't was een fantastische ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn om te lezen dat je bevallen bent zoals je droomde.
  Wens jullie alle geluk toe samen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het zo knap dat je de tijd hebt genomen om dit te delen, want ik ben er zeker van dat er toekomstige mama's veel aan hebben. Ik vond het eigenlijk best spannend om te lezen!

  Ik wens jullie heel veel geluk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt een supermooi bevallingsverhaal zeg.
  Ik lees het best met wat jaloezie na mijn 30-uur durende hel-bevalling van een jaar terug... Maarkom, het was het allemaal wel waard ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vroeger zeiden bevallingsverhalen me niets, maar sinds ik zelf kinderen heb vind ik de verscheidenheid altijd fascinerend. Wat me in jouw verhaal opvalt is: eten tijdens je bevalling! Zo gek: dat was wat ik absoluut niet kon, het idee alleen deed me overgeven. Macaroni en druiven, dat deel klink erg gezellig in elk geval. ;-) Nog eens proficiat met jullie zoontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig verhaal, denk spontaan trug aan mijn eigen bevallingen & krijg ook spontaan kippevel,
  ben wel in t moederhuis bevallen, mor had 2 prachtige zalige & snelle bevallingen!
  heerlijk da klein engeltje voor den eerste keer op uw lichaam voelen & borstvoeding geven ...
  als je t geluk hebt om van je bevalling te kunnen genieten s t mooiste wat een vrouw in haar leven kan meemaken, s dan mijn eigen bescheiden mening ... geniet zoveel je kan van da klein ventje!!!!
  liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is zeker niet niks zo'n bevalling. Wij vieren al weer de 1e verjaardag van onze kleine meid. Zo'n eerste jaar is redelijk pittig maar ook vol met prachtige belevenissen en gaat uiteindelijk toch snel voorbij. Geniet er dus van en vergeet niet ook tijd voor jezelf te nemen want dat heb je wel verdiend na 9 maanden zwanger en een bevalling ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi geschreven! Ik zou thuis bevallen ook zeker overwegen (als ik dicht genoeg bij een ziekenhuis woon). Mijn collega's (ik werk op neonatologie) verklaren mij daarin allemaal voor gek :-). En dat koordje ipv navelklem, waarom is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de navelstreng is leeggeklopt zit er geen bloed meer in, kan je die gewoon zonder kochers doorknippen. En dan lieten ze hem vrij lang met een koordje ipv klem omdat zo een grote klem in de weg zit, met het koordje valt hij af na drie dagen. Geen producten op gedaan.

   Verwijderen
 10. Ik vind dit allemaal zo herkenbaar! Mijn dochtertje is net 6 maanden dus alles is nog vers. Vooral het geluid maken kwam helemaal overeen. Dat was voor mij ook zo een drang die ik niet kan uitleggen...
  Proficiat

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De tranen lopen hier over mijn wangen bij het lezen van je verhaal. Zo zalig om te lezen. Mijn eigen bevallingen komen terug naar boven! En zoals ik het lees, ben jij een krak in bevallen! Je hebt dat super gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi omschreven en zo puur en eerlijk. Het kan alleen maar een steun zijn aan ieder van ons die bevalt. Wij vrouwen zijn sterker dan ze ons aangeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo mooi omschreven, zo puur en eerlijk. Het kan alleen maar een steun zijn voor ieder van ons die bevalt. Wij vrouwen zijn sterker dan ze ons aangeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een heel mooi verhaal. Herkenbaar hier en daar. (Bij mij draaide het last minute op een keizersnede uit.)Dat hebben jullie goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi verhaal! En wat moedig om thuis te bevallen! ik heb het niet aangedurfd, was veel geruster om in het ziekenhuis te zijn (maar ik had dan ook alle rampscenario's in mijn hoofd van wat er allemaal zou kunnen misgaan... beroepsmisvorming?).
  Ook van mij een dikke duim voor de vroedvrouwen, die ervoor gezorgd hebben om de verloskamer ook een beetje een 'thuis' te maken. Want ook daar werd geluisterd naar wat ik wou, het licht gedimt, mocht ik mijn eigen cdjtes opzetten, mocht ik gaan wandelen als ik dat wou en mocht ik doen wat ik wou...
  Ook na de bevalling alles rustig... We hebben nog enkele uren op de arbeids-verloskamer gelegen, om te bekomen en te genieten. Ik had het niet anders gewild :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat mooi geschreven! Ik vind het zalig om te lezen hoe de rust van dit verhaal afstraalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel mooi bevallingsverhaal wat je hebt neergeschreven! En wat is het een prachtig mannetje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo fijn dat het kon thuis bevallen. mijn oma heeft 15 kinderen op de wereld gezet, gewoon thuis met vroedvrouw elek keer zonder problemen, 50 jaar terug was dat normaal, nu hebben mensen direct iets van zou je dat wel doen. Ik ben zelf voorstaander tenzij je een moeilijke zwanschap hebt of echt weet dat complicaties mogelijk zijn.
  Je verhaal bewijst dat het kan, heel knap van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig. Zelf heb ik maar van één geboorte het geboorteverhaal opgeschreven en ik ervaar het ook als de mooiste geboorte van allemaal. Achteraf vergeet je toch nog veel dingen hoor dus het is schoon dat je het gedaan hebt. En mooie foto's. Die horen erbij :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Super! Hier uiteindelijk bevallen in het ziekenhuis maar mét eigen vroedvrouw. Idd een héél groot verschil in begeleiding tussen een vroedvrouw en gynaecoloog! Bij de gynaecoloog stond ik binnen de 10 min terug buiten en was ik slechts een nummer, bij de vroedvrouw zat ik minstens een half uur. En ik moest er ijna niets vragen, ze vertelden me zoveel zelf. Ze leerden me hoe en waar ik juist moest voelen en ze leerden me vertrouwen te hebben in mijn eigen lichaam. Mijn bevalling verliep vrij gelijk met die van jou, zeker wat het geluid betreft :D Nu opnieuw zwanger en als alles goed gaat, ga ik deze keer voor een thuisbevalling! Dikke proficiat en blij te lezen dat er ook "ziekenhuisvroedvrouwen" gewoon thuis bevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel mooi dat jouw bevalling geworden is hoe je het zelf wou. Ik ben zelf twee keer in het ziekenhuis bevallen en voor mij is het ook gegaan zoals ik het zelf wou. Ik voelde me helemaal niet slecht bij die medische omgeving, ik vond dit eerder geruststellend en voelde me helemaal niet gestoord. Als ik het opnieuw zou doen zou ik wel meteen na de bevalling naar huis willen gaan want de drie dagen die ik in het ziekenhuis verbleef na de bevalling vond ik minder relaxed.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Amai ik heb met open mond je verhaal gelezen! Heel tof da ge zoiets met ons wilt delen! Ik ben er nu ook wel zeker van da als ik een kind neem dat ik thuis wil bevallen!
  Goed en eerlijk geschreven ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtig verhaal! Ik hoop dat ik binnen 5-6-7 weken net zo'n verhaal mag neerpennen.
  Ik hoop ook echt dat mijn droom - én thuisbevalling zal uitkomen.
  Maar eten tijdens de bevalling, wow! Ik moest alleen maar overgeven bij de vorige twee.
  Prachtig ventje is het, dat heb jij goed gedaan!!!
  En inderdaad: spread the word. Mensen zouden meer bewust moeten zijn van het 'aspect vroedvrouw'. Het geeft je zoveel voldoening en zelfvertrouwen achteraf!
  Genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig.... ik krijg er goesting van om 'nog eens' te bevallen! Proficiat voor jou, want je hebt dat ongelooflijk goed gedaan zo te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Lief en eerlijk je verhaal!
  Als ik jouw verhaal lees, denk ik dat ik ongelofelijk geluk gehad heb. Ik heb maar een uurtje of twee weeën gehad.
  En ik vroeg tijdens het persen naar pudding, de vroedvrouw kwam niet bij van het lachen :-)
  Het mooiste aan onze (thuis)bevalling was dat mijne man onze zoon heeft opgevangen... zijn handen waren de eerste die hem vastgehouden hebben... Mooi hé, bevallen, ondanks alles... Ik zou er meteen weer voor tekenen. Dank je wel om het mee uit te dragen dat thuisbevallen eigenlijk heel gewoon is...
  E.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Oh seg, jij bent echt wel van in de buurt dan? Jo woont hier 2 straten verder (in Beringen, niet in Geel he...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah je bent draagdoekconsultent? Ik heb wel wat info nodig, heb nu een tricot slen maar wil erna een beco carrier, manducca of iets in die aard. Verkoop je ze ook? Mss kan je je gegevens bij jo leggen?

   Verwijderen
 27. Fantastisch om dit te mogen lezen, dankjewel. Ik ben meteen ook in mijn pen gekropen om mijn verhaal neer te schrijven - en stel vast dat ik na 15 weken al zoveel kwijt ben. Ook meteen mijn vroedvrouw gemaild of zij ook notities heeft.
  Al een paar uur op je blog aan het rondkijken, zo knap hoe je aan alles zo gemakkelijk woorden geeft.
  Als er hier een derde kindje komt, laat ik me nóg beter omringen en wie weet durf ik het dan ook thuis aan...
  (Wanneer ben jij in Ghana geweest? Was dat bij CID? Ik was daar sept - dec 2005...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat was met cid ghana! In 2007. Peter anaduumba was toen director :) zalige tijd, ik gaf les, werkte in een clinic enz...zeker thuisbevallen volgende keer, voor een derde lukt dat zeker, dat lukt trouwens altijd hoor, schrijf zeker je verhaal op, ik lees heel graag geboorteverhalen!

   Verwijderen
 28. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. On zoontje is ondertussen anderhalf jaar, en als ik zo'n geboorteverhaal lees, krijg ik zin om nog eens te bevallen. Bij mij ook met vroedvrouw, maar wel in het ziekenhuis (op het eind). Ik was wel blij met dat ziekenhuis, hoor, zo perfect op temperatuur, en al het juiste gerief... Maar volgende keer wil ik toch nog sneller naar huis :-)
  Ik ben mijn vroedvrouw wel heel dankbaar, dankzij haar heb ik echt een heel natuurlijke bevalling gehad, waardoor ik nu het gevoel heb dat ik daar "goed" in ben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. (trouwens: bij "sarah zegt hallo" staat ook een leuk bevallingsverhaal)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wow, what great pictures! I gave birth 7 months ago in the hospital - but was too shy to show the pictures... Love yours! Mazal Tov

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wow, leuk verhaal! Bevallen is inderdaad top! Thuis bevallen vond ik maar niks want ik ging er altijd vanuit dat de buren me zouden horen bevallen en dat vond ik maar raar... Maar heb zelf ook een vrij relaxte bevalling achter de rug en zou het zo nog wel 100x kunnen doen:

  Half 2 's nachts wakker met weeën en in bad gaan zitten, Bart is om 7h opgestaan (had niet door dat ik weer eens was opgestaan) en die heb ik werken gestuurd omdat ik altijd maar zeer onregelmatige weeën had. :-D

  Tegen 10h nog steeds onregelmatig, maar wel altijd 1,5 minuten lang dus toch even gegoogled. Om 12h Bart naar huis laten komen.

  Kwart voor 1 aangekomen in het VJ met een dikke 6 cm ontsluiting. Na het breken van mijn vliezen ging het heel snel want om kwart na 2 mocht ik persen. Hierna weet ik niks meer van héél mijn bevalling (endorfines, man man!)en om 5 voor 3 was Otis geboren!

  Heb achteraf wel heel veel problemen gehad met een zéér trage eter en mega-kloven tegelijk! Maar mijn vroedvrouw van het WGK was een wondervrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie was de vroedvrouw? sarah? Ik ken de meeste vroedvrouwen van de buurt goed

   Verwijderen
 33. Amai, net gelezen en echt jaloers. Ik ken wel wat thuisbevalsters en ik vraag me echt af hoe mijn eerste (en tot nu toe enige) bevalling zou verlopen zijn als ik thuis was bevallen ipv in het ziekenhuis. Ik ga me voor volgende keer wel eens informeren, maar zie het nog wel gebeuren dat ik weer "out-chicken"... Ik heb ook mijn geboorteverhaal geschreven, een paar maanden na de feiten. Toch wel heftig om alles opnieuw te herbeleven. :)

  BeantwoordenVerwijderen