zondag 19 mei 2013

Reacties op draagdoek

Nooit gedacht zoveel bekijks te hebben en opmerkingen te krijgen met een baby in een draagdoek...blijkbaar is het toch iets speciaals in het straatbeeld en zien de mensen niet vaak meer een
(kleinere) baby in een doek passeren. Ik heb soms het gevoel dat ik hier een van de weinigen ben die hier zo rondloopt en de mensen van de winkels in de buurt kennen mij en de baby al.
In deze blogpost vroeg ik naar tips voor een nieuwe SSC (Soft Structured Carrier) maar ik ben er nog steeds niet uit welk model ik ga kopen. Ik vermoed een Manducca, Ergobabycarrier of Beco Soleil (nieuw model met mooie nieuwe prints). Ik heb nog tijd want de Tricot Slen doet het nog goed met zijn 4,3 kg.
Oudere mensen reageren het meest positief eigenlijk, dat ze dat ook wel hadden willen doen vroeger maar dat het niet bestond, mensen van mijn leeftijd reageren soms negatiever.
Enkele opmerkingen die ik vaak krijg:

Hoe lief!
Oh nog zo klein! Pas geboren? (op 7 weken)
Die ligt daar goed precies.
Hoe zalig.
Fijn zo bij de mama.
Oh ik had niet door dat daar nog een baby inzat!?
Wat vinden ze toch allemaal uit tegenwoordig...
Is dat niet vermoeiend voor de rug?
Kan die wel ademen zo?
Kende ik dat maar bij mijn baby.
Zit daar een echt kindje in? ( haha nee een hond)
Is dat niet moeilijk om te knopen?
Is dat zo een BabyBjorn? ( euhm nee)

Soms krijg ik gewoon een vertederende glimlach en kinderen reageren meestal hardop dat ze een baby gezien hebben. Enfin, wat de opmerking ook is, er is altijd wel een gespreksonderwerp met zo een baby in een draagdoek. Mensen vinden het wel eens interessant en zo vertel ik wel eens over de voordelen en soms kan ik iemand overtuigen er ook een aan te schaffen. Lijkt me leuk om draagdoekconsulent te zijn en info te kunnen geven over verschillende draaghoudingen en systemen

Het is toch ook wel schattig hé, ik zou ook kijken als er ineens zo een mini armpje uit een doek kwam piepen
 zelfgemaakte buidel, goed voor korte afstandjes

Wie meer info wil imv dragen kan hier eens een kijkje nemen: www.dragen-en-voeden.nl.  Op het forum kan je veel info vinden over natuurlijk ouderschap.

47 opmerkingen:

 1. haha kan die wel ademen zo! Da's een goeie.
  Dat armpje zo eruit is idd wel erg schattig! Geniet ervan (en lach om de rare opmerkingen)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het geweldig. Had hem zelfs bij op de kraamafdeling, maar daar kreeg ik de opmerking' gaan we daar nu hier ook al mee beginnen ... . Ik gebruikte de tricotslen niet zo lang, groot geboren ... En na een paar weken al ruim 5kg. Na een korte wandeling zakte hij op mijn knieën. Daarna had ik een dyomisos, en een heup en rugdrager, ben even de namen kwijt. Nog veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Best gek dat ze daar zo op reageren. Ik zou dat ook gebruiken moest ik een kindje hebben (en natuurlijk zelf een hele reeks doeken maken). Het lijkt mij het meest comfortabele ding voor zowel de mama als de baby. En het is echt schattig! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook altijd met een grote limlach.
  23 jaar terug had je enkel de zakjes voor op je buik, geen buidel. Ik had gewoon geen kinderwagen, ik heb ze de eerste maanden voornamelijk gedragen afwisselend met manlief die daar enorm van genoot, het zakje al aanhad nog voor de baby klaar was en er zo vertederend uitzag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo herkenbaar... De grappigste reactie die ik bij ons in het dorp gekregen heb was: "Dat is gelijk de Afrikoanen" :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen mijn zoontje geboren werd, wilde ik dat absoluut hebben. Ik von het zalig om hem dicht bij mij te hebben en ook heel praktisch want zo had ik mijn handen nog vrij voor mijn dochter en de boodschappen. Het bleek trouwens vaak de enige manier om ook te kunnen eten ( mijn zoontje huilde nogal veel), ook op restaurant. Geniet er maar van!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De laatste foto ..zo tof !! naast de draagdoek ben ik vooral fan van je kleedje ,sandaaltjes en handtas !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ken het. Wacht maar tot je met een peuter op je rug rondloopt, dan vraagt iedereen of dat niet te zwaar is... Geniet er maar van!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kreeg bij dochterlief ook veel reacties idd.. Al zie je het hier wel meer opzich. Het is ook wel uber schattig

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk! Ik kreeg ook vaak reacties, als ik er nu aan terug denk. Zelfs met borstvoeden in het openbaar.
  Voorlopig staat er ook een manduca op mijn lijstje, maar de tijd ontbrak me nog om hem eens te gaan testen, ik lees hier dus graag mee wat jou ervaringen zijn. En benieuwd welke het gaat halen, de manduca, ergobabycarrier of beco,...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zalig é die draagdoek! zoonlief is nu 20 maanden en soms "prop" ik er hem nog in, mijn ventje! Nu gebruiken we vooral de boba op de rug, met zijn bijna 12kg is dat wel het comfortabelst! En die opmerkingen, tjah, zelfs hier in centrum Gent zie je ze vaak kijken. Geniet er maar van, dat lijkt me het voornaamste!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke foto,s!
  En grappig, in Nederland is het heel gewoon, ik zie er heel veel met een draagdoek lopen en zelf ook nooit een vraag gehad toen mijn kinderen in een draagdoek zaten.....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook hier in ons boerengat steeds opmerkingen of blikken. En als er opt werk (kinderdagverblijf) een baby'tje is dat vaak huilt volgt direct de reactie van enkele collega's: "das weer ene dat hel den tijd in zonen doek heeft gezeten en dan kunder nu niks mee aanvangen he, ahneen"... Niet te schatten soms. Vooral doen en ervan genieten! Ik heb de tricot slen toch tot een maand of 9 gebruikt voor korte afstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat jammer wat het zijn ook brave kinders die doekenbabiez

   Verwijderen
  2. Tzijn schatjes ja! Helaas collega's van den oude stempel... Hoewel dragen wrschl ouder is... Collega's van de verkeerde stempel dan! Nu opnieuw zwanger en ik ga zeer zeker weer dat kindeken in nen doek draaien! En inbakeren, nog iets dat ik fantastisch vind en waar ze niet bij kunnen. Mss toch maar eens nieuwe collega's zoeken :p

   Verwijderen
  3. Haha, inbakeren kan ook nuttig zijn, ik doe het niet want ik denk dat als hij geen begrenzing nodig is, ik et niet hoef te doen, inbakeren moet je ook weer afbouwen als ze beginnen rollen , heb die. Pacco doeken gekregen van iemand maar voorlopig slaapt die snel in zonder.

   Verwijderen
 14. Bijna 20 jaar geleden gilde de kassierster in de winkel waar ik toen stond met dochterlief in draagdoek: 'OOOHHH MAAR DAAR LIGT EEN KINDJE IN!!!' Ik vroeg me af waar je anders mee rondloopt in een draagdoek, maar inderdaad, ze dachten dat ik de hond aan het uitlaten was. Die is er nooit gekomen, een 2de draagdoek-baby wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik neem ons zoontje (6 maanden intussen) voor korte afstanden mee in een Lily Balou-draagdoek.
  Wij wonen bij jou in de buurt (Casterhovenstraat) en kregen vooral fijne reacties op de doek, op het occassionele "krijgt-ie-wel-genoeg-lucht" na. Met een bakfiets door Hasselt rijden is trouwens ook een garantie op nieuwsgierige en verbaasde blikken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan kom ik jou wel eens tegen ergens an het st jansplein misschien

   Verwijderen
 16. In ons mini-dorpje zijn ze het ook niet gewend om een draagzakbaby te zien. Ik heb de laatste weken aan de schoolpoort ongeveer dezelfde bloemlezing aan uitspraken horen voorbijgaan :-).
  Bij onze zoon hebben we de TricotSlen en Beco graag gebruikt. Voor onze tweede pasgeborene hebben we nu ook een Bondolino aangeschaft en deze vind ik voorlopig handiger dan de Beco wegens geen gespen en geen extra hulpstuk nodig voor minibabies (en die hebben we nu :-)). Bovendien kan je ook een slimfit model aanschaffen wat voor mezelf met mijn kleine meter 60 bijzonder handig is. Heel tevreden dus, hier kan je de info vinden: http://www.hoppediz.de/en/bondolino-regulaere-qualitaet.html Enkel jammer dat ze geen mooie motiefjes hebben (itt Beco). De tricotslen haal ik enkel thuis boven, want ik ben nog altijd niet zo handig in het gebruik ervan en heb me al een paar keer behoorlijk onnozel gevoeld terwijl ik met de tricotslen aan het vechten was op een parking :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga de bondolino eens bekijken, merci voor de tip, de print is niet zo belangrijk want het lief wil geen vrouwelijke draagzak natuurlijk.

   Verwijderen
 17. Heel herkenbaar ook, zowat iedereen heeft er een mening over. Een maal ben ik wel boos geworden, toen een eigenlijk al oudere vrouw zich boos op mij maakte, dat ik dat kind stikte! Maar gelukkig ook heel toffe reacties. Bij mijn tweede zoontje was ik het al meer gewoon, toen ik mensen zag 'kijken', viel zelfs niet meteen mijn frank...een beetje later dan wel 'ah ja, draagdoek'... Zalig! Blijven doen! Een van de heerlijkste dingen uit de babytijd (en mijn jongste is amper 16m :) maar stapt er stevig op los, we hebben wel nog een ergocarier voor hem natuurlijk). Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Grappig. Hier in Leuven kijkt er niemand echt van op, hoor. Zaterdag ging ik te voet met de wandelwagen naar t stad, maar nam wel de draagdoek mee voor als ie het beu werd. Wat al gauw het geval was, maar dan konden de boodschappen wel in de wandelwagen en hoefde ik enkel Aaron te dragen :-). Toen ik hem wisselde, zei een oudere dame: natuurlijk wil ie veel liever daarin, kan ie lekker rondkijken. Ik heb een didytaii bio. Wel heel content van. Alleen zijn de linten heel lang, en moet je weten hoe je hem aandoet. En dat ziet er bij mij blijkbaar wat onhandig uit. Veel mensen vragen dan direct of ze me moeten helpen bij het aandoen, en nemen die linten dan vast, of kruisen die al achter mijn rug. Dat maakt het lastiger, eigenlijk ipv te helpen, maar ach, toch goed bedoeld hè.

  Ik had die eerste maanden niet overleefd zonder draagdoek trouwens. Was de enige manier om hem overdag te doen slapen. En bij kind en gezin zeiden ze dat ik dat dan zeker moest doen, en mij geen zorgen moest maken hoe hij dan in de creche zou slapen, dat dat wel zou komen. Tegen dat hij drie maand was, sliep hij wel in een bedje thuis. Maar toen hij naar de creche ging, daar blijkbaar niet, dus sliep hij daar in een elektrische schommelwipper. Toen moest ik hem in slaap dansen met de draagdoek! :-). Dat om die reactie van hierboven even te counteren. Ondertussen slaapt ie al lang heel goed in zijn bedje in de creche en thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kind en gezin Leuven, daar werkte ik een tijdje! Ik raadt iedereen zo een doek aan, babies wenen minder in draagdoek.

   Verwijderen
  2. Bwa, in Leuven toch ook vreemde reacties gekregen. Ik woon in het centrum en ben ook dol op de draagdoek, buggy is zo onhandig en ik merk ook een positieve invloed op mn bebietje, zij werd een maand te vroeg geboren na een moeilijke zwangerschap en bijna fout afgelopen maar ze is keisnel supergezond geworden en is nu ook zeer snel in ontwikkeling.
   Maar toch ook al reacties gekregen van "ocharme dat kind" en " kan dat ademen" en "zo kan ze niets zien"
   Ook wel vreemde mensen die aan de doek komen trekken om haar gezicht te zien of mensen die vroegen of ik met een pop op wandel was. Ja ik ben een 31 jarige vrouw die met poppen int stad rondloopt :-)
   Ik heb een MaM doen, is van hemp en katoen, is ecologisch en kan je tot anderhalf jaar gebruiken, maar heb ook een ergo draagzak, vl voor het lief, ik vind een doek handiger. En niet enkel gebruik ik dit voor het buitengaan, ook in huis is het handig, samen koken, kuisen etc

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 19. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. heb ook een draagdoek op mijn geboortelijst gezet. het is handig denk ik als je al een kleintje hebt rondlopen, dan heb je meteen ook je handen vrij.. :)

  www.mamajulesbrussels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan zelfs dubbeldragen, sling vanvoor, en carrier vanachter voor de grote!

   Verwijderen
 21. Hier een 10 weken oude Olivia die -toen ik in week vier gewoon zelf de draagdoek van mijn lijst ben gaan kopen omdat ik in de absolute overtuiging was dat ik echt niet meer zonder kon- een vele vrolijkere refluxbaby geworden is. Kommahouding vindt ze wel verschrikkelijk maar rechtop zitten met haar gezicht begraven in de moeder(melk)borst maakt haar dolgelukkig. Ook ik heb al de Afrika- en verstikkingsreacties mogen aanhoren maar ik onthou enkel de lieve én hoeveel deugd het mijn kindje (en mezelf) doet haar rustig, zonder pijn en helemaal dichtbij te mogen dragen. Al ga ik wel voor de zomerdraagdoek binnenkort want gisteren waren we vooral zweterig in de slen. Het lief lief draagt trouwens ook, in een stoere kakikleurige ergobaby :o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de slen is warm he, een geweven luchtige doek is dan handiger denk ik

   Verwijderen
 22. Inderdaad heel herkenbaar, die reacties :-) Ik gebruik de tricot-slen nog altijd bij mijn jongste zoontje. Die is er intussen bijna 1 jaar en zo'n 9 kilo en dat gaat nog altijd ontzettend goed. Tijdens onze vakantie heb ik zelfs onze oudste zoon, die er intussen 2,5 is nog in gedragen en zelfs dat ging nog vlot. Een hele verlichting in vergelijking met hem gewoon te moeten dragen als hij niet in de buggy wil, maar ook niet meer zelf wil stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ikzelf ben de TricotSlen pas gaan gebruiken als mijn kleine meisje al niet meer zo klein was (3 maanden) daarvoor had ik een Lodger Shelter. Ik had met al dat stof van die draagdoek altijd het idee dat ik hem niet goed had aangedaan en dat ze er zou uitvallen :-). Daarmee heb ik ook vaak verbaasde kreten gehoord in de aard van "Oh daar zit een baby in". Ik neem haar nu met bijna 10 kilo eigenlijk nog steeds mee in de TricotSlen, je moet hem wel goed stevig aantrekken om te voorkomen dat ie tot op je knieën zakt. Ze vindt dit ook heerlijk om dicht bij mama op wandel te gaan en dan lekker te dutten. Als ik wil dat ze slaapt als we gaan wandelen werkt deze draagdoek het beste,de draagrugzak of buggy werken bijlange zo goed niet. En bovendien vindt mama het natuurlijk zelf super leuk om dat kleine mormel te knuffelen tijdens het wandelen :-).

  De meeste reacties kreeg ik op het gebruik van katoenen luiers. Iedereen vraagt me dan hoe ik bovenop de drukte van de baby, de extra was die dit met zich mee brengt ook nog eens die pampers gewassen krijg. Nu de eerste twee maanden met wegwerpluiers kosten mij (wonend op een appartement met lange sleepweg voor zware vuilzakken) meer moeite dan 3 keer per week een machine met pampers in te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja stoffen luiers zijn heel tof, al is het hier niet zo een succes, lekkage enz, voorlopig wegwerppampers

   Verwijderen
  2. Bij ons was het net omgekeerd, veel minder ongelukjes sinds het gebruik van katoenen luiers. Maar onze kadee kon er wel wat van :-).

   Verwijderen
 24. Dag Tiene,

  we hebben zo een ergo carrier: heel veel plezier van! Onze bijna-vijf-jarige kleuter zit er soms nog in (ik moet wel toegeven dat het geen grote en zware kleuter is... Dat heeft voordelen ;-) )
  Nadeel vind ik wel dat ik hem moeilijk alleen aan krijg (met dat gespje aan de achterkant). Als ik alleen ben, gebruik ik daarom liever de mei taiof buidel (al wordt dat zwaar met een bijna-3-jarige peuter).

  Hier ook groot gebracht met katoenen luiers, en minder lekken dan met wegwerp...

  Groet,
  Lies Knapen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kocht gisteren een Manduca, hij was mer korting te koop bij kindjedragen.be, ben benieuwd wat het gaat geven!

   Verwijderen
 25. Hej, bij ons 4de kindje op komst. buggy heeft het begeven en twijfel nu om al dan niet nog een wandelwagen te kopen. Voor langere afstanden / winkelen in de stad toch wel handig omdat de boodschappen er in kunnen en andere kinderen eventueel even op buggy-board kunnen. Ik ging ook regelmatig wandelen met kleinste in draagdoek en oudere kind in buggy. Weet niet hoe ik zonder buggy grotere tochten gedaan krijg met een baby en 2de kindje dat nog niet zo heel ver kan stappen.

  Bij ons 1ste kindje heb ik een tricot-slen geleend van'n nicht. Door de rekbare stof na'n tijd moeilijker bruikbaar vond'k als de kindjes zwaarder werden. Bij het 2de kindje zelf een tricot-slen gekocht, maar dan zo'n geweven stof die minder rekt. Heel tevreden over. Ook zwaardere kinderen kunnen ermee op de rug. Gaat best goed. Maar toch ben'k overgestapt op Ergo Baby Carrier. Vind ikzelf net wat minder gedoe dan het knopen. Nu ik zwanger ben lukt het me iets minder, maar bij ons gingen/gaan zelfs de kinderen van 2jr nog in de draagzak bij langere wandeltochten. Best te doen. Als je gaat trekken heb je toch ook een rugzak van bijna 20kg mee? 2-jarigen van 13-15kg zijn dan nog beter te doen ;-)

  Reacties (blikken) van mensen kreeg 'k vooral bij de 2de draagdoek, omdat ik koos voor een 'frisse' kleur (groene strepen). Maar echt negatieve heb'k nooit echt gehoord. Ik ga er van uit dat mensen die vragen of dat babytje wel kan ademen dat vooral uit nieuwsgierigheid doen; 'k heb me er in ieder geval nooit aan geërgerd.
  Ook regelmatig helpende handen als 'k op een parking een van de kinderen in de Ergo BC op m'n rug wil zwaaien. En dan zitten de linten soms al eens fout. Ik gebruik het moment dan maar om die mensen te leren hoe het wel moet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Tine,

  een vraagje, waar heb je het patroon gehaald voor je buidelsling? En zou het ook gaan met een groter kindje dat eerder 'zit' op je heup.
  Ik ben heel content met een geweven lange draagdoek (didimos vind ik gemakkelijker dan BB Slen) (nu nog wat oefenen op de rug). Sven is vooral fan van de Manduca, maar ik zoek nog iets voor korte afstanden/ thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heerlijk, he, je kleintje zo dichtbij en al dat bekijks en die leuke opmerkingen. Ik vind het ook super! Ik heb ook een Tricot Slen en volgens een verkoopster kan die dienen tot ze 2 jaar zijn (hoewel ik daar dus was binnengestapt om een Mei Tei of Manduca te kopen, dus dan lijkt het me correct advies aangezien ze me nu dus niks heeft kunnen verkopen! Behalve dan een schattig kruippakje
  Wat mij als jonge moeder opvalt, is dat je zo weinig vrouwen borstvoeding ziet geven. In mijn vriendenkring vinden ze het zelfs raar dat ik ermee begin (maar ik doe het nu al 6 maand met plezier.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik de trico slen dagelijks, gaat zo snel en is gemakkelijk, ik kocht gisteren een manduca bij voor het lief, is toch war stoerder. Ik geef ook graag borstvoeding maar merk wel dat ik het ook niet zo snel doe in een groep waar niemand Bv geeft, in het openbaar. Als ik bij mensen ben die erachter staan geef ik gewoon waar ze bij zijn, anders zonder ik me wel eens af, mensen vinden het toch wel raar soms. Tis voooral zo handig he

   Verwijderen
 28. Hallo allemaal
  Ik ga morgen mijn eerste tricot slen aanschaffen voor mijn tweede kindje dat nu 2 weken oud is. Ben eens benieuwd ! Is dat niet warm zo een doek ? En vooral dan met dit warme weer? Heeft er iemand ervaring met borstvoeding geven terwijl je een tricot slen aan hebt? Tips & trics? Of gaat dit niet?
  Angela

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tricot is inderdaad te warm in de zomer, dan is een geweven diek beter! Ik gebruik de manduca deze dagen, aanleggen in de tricot doek is me nog niet gelukt, ik haal die altijd eruit voor die eten te geven, zou niet weten waarom die in de doek moet eten, ik ga er toch altijd voor zitten ergens.

   Verwijderen