donderdag 27 november 2014

Normalize breastfeeding

Stella, 6 weken, hongerdagen

  
Leuke hashtag op Instagram die 'normalize breastfeeding'
omdat het gewoon melk is, voorzien voor mensenbaby's.
Omdat je er geen supervrouw moet voor zijn
met superkrachten, zoals het tegenwoordig wordt voorgesteld.
Het is tijd dat het als 'normaal' wordt gezien.
We moeten beter voorbereid en geholpen worden
en veel tijd en rust krijgen.
Veel tijd om met baby in de zetel hangen,
op momenten dat ze clusteren, groeidagen hebben...
We love it!

29 opmerkingen:

 1. Prachtig kindje!! En helemaal eens met de stelling ;)

  Liefs,
  Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar ben ik het uiteraard volledig mee eens. Borstvoeding is normaal en bijna iedere vrouw kan het geven. Ons lichaam kan dat en met de juiste voorbereiding en wat hulp tijdens 'moeilijkere' momenten gaan ook die voorbij. Baby vaart er wel bij. Het grootste deel van den tijd verloopt het borst voeden vlekkeloos en het is vooral ook een moment dat de baby dicht bij je is en het via de borst niet alleen melk binnen krijgt, maar ook heel veel moederliefde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is geweldig voedsel, tegen ziektes, ongelofelijk hoe dat werkt, vik is amper ziek en vorige week had hij een dag hoge koorts, ik kolfde een fles af en gaf dat aan hem en hup weg koorts, de dag erop genezen! nog nooit iets van medicatie moeten geven..ook niet in de winter met verkoudheden overal

   Verwijderen
  2. Ons Fee is nu zes maanden en nog geen dag ziek geweest. Wanneer iedereen hier loopt te snotteren en ze ook gedragen wordt door de snotteraars wordt ze toch niet ziek. Ongelooflijk is dat. En ik hoop dat dat nog eventjes blijft duren. Ik ben nu net begonnen met groentjes geven, maar nog een week schat ik en dan zal er (misschien)één voeding van tussen vallen. Al zal ik haar toch ook nog laten drinken van de borst ook al zal het misschien niet veel meer zijn.
   Het is echt krachtvoer.

   Verwijderen
  3. We mogen het geen krachtvoer of superfood noemen he :) het is gewoon de melk die de natuur voorzien heeft zodat kinderen niet continu ziek hoeven te zijn in de winter! Viktor kreeg ook niks ergerd dan een snottebel, al moet ge ook geluk hebben met de 'aard' denk ik! We vaccineren ook later en ik geloof wel dat vaccineren de immuniteit in de war zet op twee maanden. Ik gaf van zes maanden stukken gestoomde groenten maar als bijvoeding dus eerst melk dan groenten, pas vanaf een jaar nemen ze meer op van vaste voeding, tot dan is die melk toch nog belangrijk.

   Verwijderen
 3. Super! Wij zitten morgen op 10 maanden :-)
  Ze ziet er al zo groot uit, wat vliegt de tijd!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof volledig in borstvoeding, heb het ook twee keer gedaan.
  Maar mijn eerste kindje werd nooit ziek, met het tweede was het anders ondanks de borstvoeding.
  Toch nog altijd blij dat ik het gedaan heb. Ik vind het één van de mooiste en natuurlijkste dingen in het leven.

  Ik snap niet dat sommige mensen het niet willen proberen.... ze missen toch iets heel fundamenteels bij de start van dat nieuwe leventje.

  Fijn om mee te genieten met jouw foto's :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ieder kind is anders he, niet alleen de borstvoeding speelt ook mee natuurlijk, ook de aard van het kind, waneer je start met vaccineren, enz, maar borstvoeding kan wel helpen het afweersysteem op te bouwen!

   Verwijderen
 5. Ohh, dat doet mij een traantje wegpinken en terugdenken aan die zalige tijd toen Elliot nog op mijn arm in de zetel sliep tussen voedingen door. Zalig. :)

  I'm with you over het hele supervrouwgedoe. Op mijn stage zei een collega ook bewonderend hoe zot het was dat ik al 9+ maand borstvoeding geef. Ik werd daar eens "een supervrouw" om genoemd. Enerzijds blonk ik natuurlijk van trots, anderzijds dacht ik: "Waarom is dat zo super? Als het zo buitengewoon zou zijn, dan was de menselijke soort al lang uitgestorven."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja ik kon er niet goed tegen als mensen (na een jaar) vroegen, 'hoe hou je het vol?' alsof je kind voeden iets is dat je moet 'volhouden', nu lijkt het wel alsof het voor mijn nooit eens moeilijk was, maar dat is niet zo, kinderen hebben op zich is af en toe moelijk, onderbroken nachten enz, ik moest ook afkolven op werk, had ook stuwing, kloven in begin bij de eerste enz, maar erna gaat het vanzelf en is er niet veel aan vol te houden, is gewoon eten voor uw kind.

   Verwijderen
 6. Leuk om te zien! Zo breng ik mijn dagen hier tegenwoordig ook weer vaak door. Wel wat moeilijk met een 2-jarige erbij, hoe doe jij dat? En, leuk kleedje! Waar kocht je het?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kleedje is van king Louie, very borstvoedingproof!! ik droeg de kleedjes tijdens de zwangerschap en ook nu gaan ze nog mee...rekt gewoon mee.
   IK breng viktor ook naar de onthaalmoeder, zijn contract loopt door, de dagen dat hij thuis is, loopt alles wat hektischer, kook ik als viktor slaapt en stella in de doek zit en laat ik alles wat meer op zijn beloop, geen verwachtingen hebben smorgens helpt ook!

   Verwijderen
  2. Aha, dat merk ken ik. Mijn dochtertje gaat maar één dag in de week naar de onthaalmoeder, dus hier is het meestal vrij hectisch. De ene dag buiten de andere verschilt ook wel veel. Maar ik heb ook al geleerd intussen om niet te veel te verwachten van zo'n dag. En dan vond ik vroeger met één baby al dat ik weinig kon doen op een dag... Maar het is ook genieten hé, hoe ze met haar kleine zusje omgaat! <3

   Verwijderen
 7. Hier al een hele tijd geleden (onze kroost is nu 11 en 13), maar ik herinner het me nog als was het gisteren. Ik ben absoluut 200 % pro borstvoeding (ook al door mijn job -> wij zijn collega's :) ), maar ik vind wel dat mama's vooraf wat meer info zouden moeten krijgen. Ik heb vaak de indruk dat het soms wat te rooskleurig voorgesteld wordt, terwijl het de 1ste maanden met de gebroken nachten en de groeispurtjes toch wel wat pittig kan zijn. Als er duidelijker info zou gegeven worden, zou er volgens mij ook veel meer begrip zijn voor het feit dat een borstvoedende mama na 3 maanden soms nog erg moe kan zijn en nog niet altijd veel zin heeft om mee te doen met de soms hectische mallemolen van het leven. Anyway: blij dat je het geregeld ter sprake brengt op je blog hoe natuurlijk borstvoeding is en wie weet: misschien krijgen sommige mama's dit jaar wel een kadobon 'geldig voor x aantal dutjes' onder de kerstboom 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ge hebt gelijk,daarom dat ik het schrijf, hé: we zouden beter voorbereid en geholpen moeten worden, niet alleen door vroedvrouwen, lacatatiekundigen enz maar ook door de overheid (zoals in Scandinavie) met langer moederschapsrust enz, borstvoeding moet breder genormaliseerd worden en aangemoedigd en het is niet iets dat enkel diegenen die het kunnen 'volhouden' kunnen geven , dan lijkt het iets dat slechts zelden lukt en dat is het niet! Ik neem ook mijn rust hoor, 6 maanden thuis (ouderschapsverlof) en 6 maanden halftijds werken enz, minder financiele mogelijkheden maar oh zo belangrijk om gemakkelijker borstvoeding te kunnen geven. Kwestie van keuzes maken.

   Verwijderen
 8. Mooi! Prachtige foto's ook, hoe je je haakwerk gewoon oppakt met haar op je borst.
  groet, Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtig!!!
  Ik ben vorige week na 2j 8m en 3dagen gestopt met bv. Vind het nog steeds jammer maar soms heb je geen andere keuze...
  Geniet van jullie momentjes samen!!!
  Borstvoeding is de normaalste zaak van de wereld. Jammer dat zoveel mensen daar anders over denken...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel herkenbaar! Hier volgende week maand 11 voor de jongste, en ik krijg ook regelmatig de vraag hoe lang ik dat nog ga doen, en opmerkingen las 'amai, dat gij dat volhoudt' en zo. Dat geeft me eigenlijk alleen een ambetant gevoel, want dan voel ik me een rare en het lijkt alsof ik steeds meer moet verantwoorden waarom ik het nog doe. Oudste kreeg 11 maanden borstvoeding, met pijn in het hart gestopt toen. Zij is echter toch vaak ziek, heeft allergieën gekregen, en veel last van de luchtwegen. Ik ga nu ook wrsch later vaccineren, daar hadnik totaal geen info over gehad bij m'n oudste. Maar dat is toch ook iets waar je nergens iets over vindt helaas... Hoe doe jij dat precies? Ze het wel de eerste drie vaccinaties gekregen, pas daarna hoorde ik over 'later vaccineren', dus het is maar halfjaar. Soms vind ik het wel een hele zoektocht, om zulke dingen te ontdekken en uit te zoeken. Jammer dat daar geen echte info over gegeven wordt. Anyway, heerlijke foto's alweer, doen me ook denken aan de eeste maanden met de boelekes hier, heerlijk... Geniet ervan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeker een leuke hashtag, het is dat onze zoon geen borstvoeding meer krijgt. Zou er zo aan aan meegedaan hebben, misschien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook ik ben altijd blij als borstvoeding weer eens mooi naar voren gebracht wordt. Zelf heb ik mijn 3 kindjes groot gebracht op enkel en alleen moedermelk tot wanneer ze 10 mnd à een jaar waren. Bij het eerste kreeg ik nog veel tegenkanting, vooral van de schoonfamilie, ("maar dat manneke heeft honger", "hoe weet ge dat hij genoeg heeft" iedere keer dat hij krijste), maar daarna kwam er berusting. Wel zo'n beetje van "de zottin" maar soit :-))). Van anderen kreeg ik dan weer de "supervrouw" bewondering, terwijl ik het gewoon deed, het was normaal, vanzelfsprekend, en als ik al ergens moeite mee had, dan was het ermee stoppen. Dus dank je, Tiene, voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er is nog heel veel werk aan de winkel vind ik , bij de combinatie werken en borstvoeding. Ik heb bij mijn twee meisjes telkens vanaf vier maanden gekolfd op het werk. Ik kreeg zeer veel opmerkingen, vaak ook denigrerend, zoals mag ik eens proeven, of ik vond uw melk in de frigo en heb wat in mijn koffie gedaan... Dat geschikt lokaal bestaat ook vaak alleen op papier. Bij ons mogen de lokalen ook niet op slot. Je moet dan een post it op de deur hangen - bezet- maar zo voel je je niet comfortabel en dan komt de melk niet goed...Ik zag dat geen derde keer zitten, daarom neem ik nu mijn volledige ouderschapsverlof om te voeden. maar ik vind het ergens niet juist dat je financieel zoveel moet inleveren voor iets wat je kinderen alleen maar gezonder en sterker maakt! Maar goed, heel fijn dat je het nog eens aankaart! En wat een zalige foto's. Stella geniet duidelijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. foei die opmerkingen! tis thans een recht he dat afkolven, een lokaal dat je kan sluiten met frigo enz!! nog werk aan de winkel in België!! Ik neem ook steeds alle ouderschapsverlof na de moederschapsrust, dus 6 maanden thuis en nog drie maanden kolven op werk en dan lukt het meestal met s morgens en s avonds. schandalig hoe het in belgie soms aan toe gaat voor te kolven!! In zweden zijn ouders half jaar tot jaar thuis bij baby, veel beter!

   Verwijderen
 14. Whoop whoop! (of anders gezegd: hoera voor borstvoeding!)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vond dat ook zo zalig... Tot het foutliep met de productie :( Volgende keer beter zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ah zeker, ik zal u wel helpen dan! ge zijt extra gemotibeerd dus kan niet mislukken;
   1 gouden tip is aanleggen, aanleggen en aanleggen :) zeker eerste dagen en weken

   Verwijderen
 16. toch zo gezellig hé ...6m bij de jongste ...

  BeantwoordenVerwijderen