maandag 12 oktober 2015

A-frame speeltent

Het was mijn moeder die me vertelde dat kinderen graag in een tent spelen. Mijn kinderen kruipen daar ook altijd onder de eettafel en met een deken daarover hebt je al snel een 'tafeltent'. Dolle pret voor baby's en kleuters!
De laatste tijd viel het me al op dat Viktor vaak in de weer was met dekens, bankjes, stoeltjes om zo tentjes te maken, waarop Stella er maar al te graag  mee in kroop.
Volgens mij vinden kinderen het gewoon stiekem leuk om eens uit het oog van die volwassenen te zitten, in hun eigen wereld ;)
Ik vond niet meteen een leuk verjaardagscadeau voor Stella die voor de eerste keer jarig is op 17 oktober en deed een oproepje met voor tips voor een duurzaam tof verjaardagscadeau op mijn Facebookpagina.
 Daar kwamen heel wat leuke tips binnen waaronder ook huisjes, tipis en tenten. Ik besloot dan maar zelf een leuke tent te maken, aangezien de tenten die online te koop zijn wel heel erg duur zijn.

Het zou een A-frame tent worden, een gewone 'tent'- tent dus met vier plankjes en drie stokken. Een  tent die je ook zo weer dichtklapt om op te bergen. Op Pinterest zijn heel wat handige tutorials te vinden.

Wat ik kocht van materiaal:
- 4 timmerhout plankjes van 1,50 m (ingekort tot 1,45 m)
- 3 borstel stokken van 1,40 m (ingekort tot 1,25m)
- twee stukken klittenband van 50 cm
- 3 meter stof (canvas)

Het stof kocht ik in de Kwantum, ze hebben daar wel leuke stoffen en voor maar 5 euro per meter, ideaal dus voor grotere projecten. Het hout kocht ik in de Hubo. Je kan best gewone borstelstokken kopen want die zijn veel goedkoper en steviger dan gewoon hout. Het hout was ongeveer 20 euro. 
Zo kost deze tent ongeveer 35 euro, niet slecht! (zo kon ik er toch nog dat leuk retro Fisher Price platenspelertje bijdoen wat ze nu terug uitbrengen)

 Ik liet het boorwerk over aan mijn papa die de tent op een mum van tijd in elkaar zette, zo had ik wat tijd voor het stikken van de stof. Let erop dat je de stok vanboven op een of andere manier 'vastzet' met een pin of lintje zodat de stok niet loskomt. Onderaan werden de stokken vastgeschroefd aangezien die niet moeten kunnen draaien, zo heeft de tent toch wat stevigheid. De poten vanonder schuin afzagen helpt ook tegen het verschuiven.
Ik maakte aan elke plank twee lintjes zodat de stof mooi strak blijft zitten en sloeg ze vanonder rond de stok en zette ze daar vast met stukjes klittenband. 
De tent viel uiteindelijk veel groter uit dan ik dacht, maar op zich is nu nu wel handig zo. 
Viktor kan er goed in rechtstaan, Stella kan er onderdoor 'fietsen' met de wheelybug en ik kan er zelf ook mee gaan inliggen voor een boekje te lezen. Het lijkt me ook heel leuk voor in de zomer op het terras te spelen. 
Terwijl ik de tent aan het naaien was, was ze al ingepalmd door de kinderen. Ze blijft nu dus gewoon staan tot het verjaardagsfeestje!
Hieronder wat foto's van de speelpret..

 Fijn zo met het herfstzonnetje voor het raam, naar buiten kijken in je eigen tentje!

25 opmerkingen:

 1. Gezellig en stijlvol! Die hoeft helemaal niet opgeruimd te worden. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel tof!!!! Ik moet dit ook eens maken want de kids bouwen steeds een kamp onder de tafel! Dit lijkt me een heel tof idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige speelplek, staat ook mooi in je interieur! Gaan de kinderen nog veel plezier van hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. supermooi gemaakt! van waar komt de plaid/tapijt met de munt driehoekjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. supermooi! wordt gepind al wordt dat met mijn fantastische planningen wss eerder een kado voor finn hare 5de verjaardag ipv voor haren 1ste :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zag het al passeren op Instagram. Ziet er echt geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo schoon!! Dat zou hier ook nogal in de smaak vallen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die is leuk geworden. Ik was zondag ook even bij Kwantum. De stof kostte slechts €3/m. Onze Eva is ook jarig op 17 oktober, maar zij wordt 20.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook op mijn to-do lijst. Als het zover is, weet ik waar inspiratie te vinden. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig! Echt heel mooi! Daar gaan ze nog veel en lang plezier aan beleven!
  Als ik deze zie heb ik al dik spijt van de tipi dat ik maakte. Die blijft gewoon niet goed staan (ik deed zeker wat fout).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap werk Tine! :) Nog mooier in het echt. Hier gaan ze veel plezier in (aan) beleven!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo gezellig! Ik zou er zelf meteen bijkruipen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super tof! Bij mij staat er een tafeltent op de planning, maar deze versie doet me erg twijfelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tafeltent is ook leuk maar veel meer werk en kruipt veel stof in

   Verwijderen
 14. Prachtig! Staat hier ook op de to do-list (die altijd maar langer wordt en nooit korter...) De stof ligt al een eeuwigheid klaar; canvas van Ikea, ook 5 euro/m, ook zwart-wit motieven. Nu ik jouw versie zie, er weer helemaal zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Joepie! Mijn sinterklaasproject :D morgen eens naar de Ikea, stof zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat mooi gemaakt! Mijn kids zijn ook echte tentenliefhebbers. Wellicht binnenkort jouw goede voorbeeld maar eens volgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen