vrijdag 30 oktober 2015

Over zelfgemaakte kleedjes, stoffenruil en het kleuterke

 Ik had nog enkele kleertjes te bloggen die ik afgelopen zomer maakte voor mijn dochter. Simpele kleren, maar daarom niet minder leuk.

Dit warme jasje maakte ik al eens eerder als kraamcadeau en nu maakte ik er eentje voor Stella. Het komt uit  het boek 'Zo Geknipt!', het stofje is er een van Soft Cactus. Zo gemakkelijk te maken en vooral héél handig om snel aan te doen zonder getrek aan smalle mouwen. Het jasje is maat 62-68 maar Stella past er op een jaar nog vlotjes in.   
 dochter met ochtendhumeur
Het Grace kleedje maakte ik ook als verjaardagsjurkje. Het staat haar wel en ik had nog wat van deze Soft Cactus liggen dus maakte ik er nog eentje in een maatje groter. Voorlopig hangt het nog in de kast.

 Hieronder nog een simpel leggingske met bijpassend haarbandje. Stofje komt van Habiba in Leuven.
 
 Toen ik deze foto trok viel het me op hoe fel ze op mij lijkt als baby, kijk zelf maar hieronder
Het onderstaande kleedje is heel leuk om te maken. Het is het tricot babykleedje van Lily en Woody. Een patroon in maat 62 en 80 (alle maten van 0 tot 2 jaar zijn onderweg!) dat heel snel in elkaar steekt. Ik maakte het in maat 80, wat voor Stella nog lang is, in een stofje van Froy en Dind. Ideaal om in te spelen!
 Ik herhaalde het patroontje nog eens met deze konijnenstof. Ik kocht een kleedje maat 122 in de solden bij H&M en verknipte dat tot een mini kleedje. Doorlopende print zat er dus niet in maar ik kon niet weerstaan aan de konijnen.
Kleedjes dat maak ik graag maar ik denk als Stella zou mogen kiezen, ze het liefste een sponsen pyjama zou aandoen om de dag door te komen. Pyjama's blijven favoriet dus maakte ik nog eens de Kiind jumpsuit met stoffen van Habiba. Altijd een succes en snel klaar!
 Tot slot nog twee simpel A-lijntjes, gemaakt van stukjes stof die ik kreeg via een swap op Instagram en een stukje vintage kussensloop. Stella heeft de ideale leeftijd nu voor A-lijntjes (ze vallen mooier als baby rechtstaat of stapt). Body'ke en kousenbroek aan en hup kleedje erover.
 Vorige week organiseerde Marleen een leuke stoffenruil bij haar thuis. Ik kwam thuis met een grote stapel mooie stofjes van Linde, An,  Mieke, Joke, Nele, Marleen en Hella. Ik kan dus weer even verder!  Heel leuk zo stoffen ruilen (in mijn geval kopen want ik had niet veel ruilwaar) die een ander wegdoet. Vaak ben je je eigen stoffen die in de kast liggen echt beu gezien maar vindt iemand anders ze wel nog geweldig, soms heb je nog heel wat restjes liggen...Voor Stella kleedjes heb ik in ieder geval geen grote stukken nodig.

kijk hoe schoon!
 Als iemand nog leuke kleine meisjeskleedjespatronen weet, laat maar weten!
Viktor gaat stilaan ook van maat 86 naar maat 92 zodat ik weldra met Zonen09 pratronen aan de slag kan, eindelijk! Hij start na de herfstvakantie met school. Deze week ging hij al eens een halve dag oefenen en dat ging zonder tranen...toch gek zo een klein kleuterke voor de eerste keer afzetten. Die was toch nog maar net geboren?!?

In deze blogpost had ik het over opvoeden zonder te veel straffen/belonen en over de twijfel over de schoolkeuze.
Ondertussen zijn we heel blij met onze keuze voor een kleinere Freinetschool waar kinderen veel leren door ervaringen en zelf dingen ontdekken. Ik had het toen over onvoorwaardelijk opvoeden, aangezien Viktor zijn 'terrible two's' eraan kwamen en ik moet zeggen, er was niks terrible aan. Koppige fases zijn vooral een kwestie van geduldig zijn en af toe ook de humor van dat 'puberen' inzien. De dingen die ik toen beschreef hebben in ieder geval  wel geholpen er ontspannen mee om te gaan. Echte driftbuien hebben we nog niet gezien.

 Mensen zijn er soms heel goed in om anderen bang te maken in hun keuzes, gebaseerd op totale onzin. Als je wil thuisbevallen worden er ook ineens horrorverhalen bovengehaald van 'horen zeggen' ( nooit uit eigen ervaring) en zo kreeg ik nu te horen dat er van kinderen uit Freinetonderwijs 'later niks komt'. Na vele gesprekken met mensen die het zelf volgden, ouders en leerkrachten ben ik gerustgesteld. Dit komt helemaal goed en weer een bevestiging dat je altijd naar uw gevoel moet luisteren. Dat is de belangrijkste les die ik leerde sinds ik kinderen heb.
Ik was alvast blij met wat ik las op hun website:
 "Het is voor ons van belang dat kinderen hun gevoelens leren uiten en verwoorden, maar zeker in eerste instantie dat ze hun gevoelens leren herkennen. Hiervoor willen we hen ruimte bieden en voor hen een veilige haven trachten te creëren waarbinnen dit kan.
Belangrijk is het kunnen uiten op een aanvaardbare manier als het kunnen omgaan met de meningsuitingen van anderen. Belangrijk is het het aanscherpen van het inlevingsvermogen van kinderen zodat ze zicht krijgen op de gevolgen van hun interacties. We brengen kinderen verantwoordelijkheidsgevoel bij en laten hen hierin evolueren.''


9 opmerkingen:

 1. Mooie stuks! De patronen van Zonen09 vallen wel klein. De kans is groot dat hij er al in past :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al dat moois, super! De gelijkenis tussen de foto's is duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik stuurde je een aantal linkjes via mail!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Best een berg, als je het zo samen ziet! Jij deed je best! O, Viktor past zeker al in de zonen09 patronen. Ik maakte deze zomer het zwanenhemd in 92 smal en verlengde zelfs nog wat!
  En uiteraard komt dat helemaal goed met dat kleine Vikje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke stofjes heb je gescoord!
  Succes met de zoon die naar school mag. De kleinzoon start ook na de vakantie. Spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh, mooi allemaal! Flink gewerkt gij.
  Viktor gaat dat supergoed doen op zo'n fijn schooltje. Terrible two's ligt ook in het karakter van het kind, is mijn ervaring. Melchior nooit driftbuien gezien, Wolf daarentegen... maar zoals je schrijft: met voldoende geduld komen ze daar ook weer over.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke kleedjes! Ik moet dringend ook weer eens achter de naaimachine kruipen.
  Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met het freinet-onderwijs. Onze dochter start ook in zo'n schooltje na de paasvakantie. Driftbuien zou ik het hier niet noemen, maar ze heeft wel haar eigen willetje wat vaak toch een strijd oplevert. Ik vind het ook niet altijd gemakkelijk om mijn geduld te bewaren, al wéét ik het wel, maar ja...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. amaai, helemaal top!!!! Naarstige naaister :)
  ja,... mensen hebben overal een eigen mening over maar het belangrijkste is dat jij je hart volgt!

  BeantwoordenVerwijderen