dinsdag 24 juli 2018

Borduren - Punch Needle

Sinds we gingen kamperen in juni dit jaar heb ik weer een nieuwe hobby (naast naaien, Bullet Journaling, aquarel, gouache, moderne kalligrafie, tekenen, juwelen maken,..) namelijk, borduren (broderie in het Frans, embroidery in het Engels).
Het materiaal lag hier al jaren, ik had een hoop DMC garen van mijn mama liggen die vroeger veel borduurde. Een borduurring koop je in elke handwerkwinkel, net zoals de stof. Ik gebruik gewoon stof uit de stoffenkast en koop geen speciale borduurstof. Het werkje hang ik erna zo tegen de muur met de ring er nog rond en ik werk de achterkant zo af dat je geen steken meer ziet. Vroeger borduurde ik al eens met kruisjessteek maar nu gebruik ik andere steken.
In de autorit naar Frankrijk, op de camping aan het zwembad en op de terugrit maakte ik heel wat werkjes. Ik kan ineens kei snel borduren nu (al kruipen er nog steeds ettelijke uren in zo'n werkje). 
Ik teken eerst met potlood een tekening (meestal gelijkaardige bloemen en planten) en begin deze dan 'in te kleuren' met steken.. via Youtube keek ik in het begin even hoe de steken werkten en dan was ik vertrokken. Heel rustgevend ook en goed te doen met kleine kinderen in de buurt.

Hieronder enkele voorbeelden van wat ik al maakte de laatste maand, ik post de resultaten regelmatig op Instagram. Onder de #tieneshandwerk kan je de recentste werkjes terugvinden.

op de camping de onderste is mijn eerste borduurring die ik maakte

bloemetjes op een stoffen tas
 

letters borduren is zo moeilijk
zomerbloemen voor een vriendin
zomerse bloemen op gestreepte tasjes

lievelingskleuren
een oude T-shirt met geborduurde bloemetjes

Ik kocht vorige maand een nieuwe Bernina naaimachine (na lang twijfelen en informeren) maar door het borduren staat deze prachtige machine nog even aan de kant. Ik naaide tien jaar met een Brother Innovis, waar ik ook ook heel tevreden mee was maar deze krijgt nu een nieuwe eigenaar.

Begin dit jaar maakte ik al wat Punchneedle werkjes, waarbij je met een naald een soort lussen duwt van garen, doorheen stof. Ik dacht hiermee eerst een 'snelle' manier van borduren gevonden te hebben maar punchen is een vak op zichzelf en heeft niet veel met borduren te maken. Voor mij gaat het zelfs trager dan borduren. Ik heb een dikke houten Amy Oxford Needle (10 regular) waar ik al eens een kussentje en borduurring mee vulde en een dunnere plastieken naald in drie diktes die ik eigenlijk liever gebruik omv het fijnere effect (op tote-bags).
 Om te punchen heb je wel wat speciaal materiaal nodig (punch stof, een kader om op te spannen, juiste dikte garen en naald) dat je vaak niet meteen hebt liggen, wat ik een nadeel vind. De Oxford naald is ook duur, zeker als je meerdere maten nodig hebt en iedere dikte van garen vraagt een ander naald. Als er interesse in is, schrijf ik er eens een blogpost over. Ik zocht zelf een beetje uit hoe het allemaal werkt door alles uit te proberen. Hieronder wat voorbeeldjes.
dunne plastieken Punch naald
 
een klein gepuncht kussentje
Rechtsonder zie je de dikke houten naald in combinatie met wol, de rest maakte ik met een dunnere naald en borduurgaren. Toch vind ik het 'gewoon' borduren het leukste om te doen...ook op kleding geeft het een leuk effect. Een saaie blouse, krijgt meteen een leuk effect. 

24 opmerkingen:

 1. Wat mij betreft zeker interesse in wat meer ervaringen met het punchneedle’n!
  Mooie broderie. Is toch een schoon woord in t Frans hé 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Charlotte Backaert24 juli 2018 om 11:05

  Ik heb je creaties op Instagram al wat kunnen volgen ! Allemaal zeer mooi, echt ! Zelf ben ik ook “creatief gulzig” 😀. Punch needle is een paar maand geleden ook in mijn oog gesprongen, en heb eindelijk een cursus gevonden in de buurt. En morgen cursus weven 😁.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tot vervelens toe, maar ik ga het hier nog eens schrijven: Echt zaaaaaalig mooi ♡ !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waw! Het lijkt me dat je hier veel meer geduld voor nodig hebt dan ik zou kunnen opbrengen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat punch needlen lijkt met heel interessant, maar als je dat op kleding maakt, hoe werk je dan die losse lussen aan de achterkant af?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En dat doe je zo even dat borduren? Vind de borduurwerkjes echt zo leuk, plaatjes, stuk voor stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw! Ben ook aan het prutsen met borduren, maar bij mij gaat het echt ontzettend traag! Wil ook eens punchen proberen! Heel mooi de woorden die je daarmee deed. Is zo'n plastieken naald even handig als zo een houten?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben al een tijdje jaloers aan het toekijken wat een pareltjes jij tevoorschijn tovert. En ik overweeg om ook zo iets te proberen tijdens ons verlof in Frankrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig! Tips over welk type draad/stof te gebruiken als ik he took eens zou willen proberen? Zijn er interessante filmpjes op youtube of komt er binnenkort een workshop?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. op youtube kan je embroidery for beginners ingeven, ik gebruik youtube niet meer zo vaak, kom via instagram wel eens een nieuwe steek tegen die ik dan uitprobeer

   Verwijderen
 10. Leuk wat je maakte! Vooral de stoffen tas met bloemetjes vind ik super.
  Ik begon 1,5 jaar ook (terug) te borduren. Vooral voor mijn werkjes die ik maak voor mijn opleiding Vrije Grafiek. Ik doe maar wat, volgens zin en inspiratie. De haaknaald ligt zelfs al een half jaar aan de kant... ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie werkjes! Dat punchen wil ik ook wel eens proberen. Waar kocht je de houten naald?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat mooi! Zou je zo eens geen cursus willen geven? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb net zo'n plastic punch needle gekocht maar de draad trekt steeds door waardoor ik geen steken kan maken. Ik geraak er niet uit wijs...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Uw zomerbloemekes aan onze keukenmuren, nog elke superblij mee, elke dag een beetje Tiene in ons leven. :-)

  BeantwoordenVerwijderen