zaterdag 23 januari 2010

I love de Omafiets

Ik ben al een tijdje op zoek naar een mooie omafiets.
(meer info op:http://www.omafiets.nl)



Een omafiets is een damesfiets met grote wielen, een recht stuur en een lage instap. De berijdster zit op zo'n fiets vrij rechtop. Vroeger was dit in Nederland het standaardmodel van een damesfiets. Maar niet alleen vrouwen vonden de omafiets erg praktisch. Op een omafiets zit je meer rechtop dan bij een andere fiets, bijna als op een stoel en met de handen losjes aan het stuur.

De omafiets is niet zo Hollands als velen denken. Het model werd aan het einde van de negentiende eeuw door Nederlandse rijwielfabrieken overgenomen van hun Engelse
collega's. Decennia later kreeg de omafiets er wel een aantal typisch Nederlandse details bij. Tot begin jaren vijftig was bijna elke damesfiets een omafiets. Toen kwamen er ook andere damesfietsen bij en kreeg de omafiets een oubollig imago. Rond 1980 begon de populariteit van de omafiets weer te stijgen. Toen pas kreeg zij ook de naam "omafiets".



Op de site van de Hema kan je eigen omafiets ontwerpen. Ik ontwierp dit model voor de lol -> Deze kost 249 euro, voorlopig kijk ik eerst hier in de buurt nog wat verder, maar toch leuk zo'n eigen ontwerp!



Nog andere leuke fietsen:




14 opmerkingen:

  1. Amai zeg, mooie fiets ontworpen hoor! Zou ook wel zo eentje willen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga morgen bij Itek kijken in Hasselt, kijk maar eens int boekje op pag 3, daar staan de omafietsen in reclame. http://www.itek.be/nl/images/krant/krant.pdf
    groen en blauw,
    die van de Hema leveren ze vr 20 euro

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een omafiets, ik heb er één gehad. heel leuk om de fietsen maar wel zwaar om te trappen. mss is dit nu anders

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar kan je de groene omafiets kopen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het wel opvallend dat de omafiets de oudste fiets-model is die er bestaat maar voornamelijk gekocht wordt door jongeren.. De ouderen kiezen nu meer voor die hyper bolic time chamber fietsen :P

    Heb mijne gekocht op www.bestbuyomafietsen.nl en kan niet zonderrrr mijn omafiets!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beachcruisers zijn nu helemaal hot en 2011! http://www.beachcruiserstore.nl voor degene die nog niet weten wat een beachcruiser is.

    Vindt ze echt cool gewoon :D

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hoeveel kost die groene omafiets

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb geen idee Lotte maar zal al gauw €200,- zijn. wat dat betreft kan je beter een mooie mountainbike kopen die heb je al voor amper €100 piek euro

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zoek al een jaartje achter een omafiets. Het probleempje is wel dat ik in België woon en de hema fiets worden alleen geleverd in Nederland. Weetje soms geen goede site voor een omafiets(een rode, gewone zwarte) die kan geleverd worden in België?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dag sofie, ik kocht toen een zwarte retroomafiets, echter is die fiets nooit gebruikt geweest, heel jammer, het is een hele mooie met remmen en versnellingen erop laten zetten, van waar ben je? evt verkoop ik hem? (ik woon in de stad en dat is de reden dat die nooit gebruikt is geweest, mijn fiets moet op straat staan en dus schrik dat die gepikt wordt, ik rij met een oud geval rond)
      ik hou van de fiets maar vind het jammer dat die nu stilstaat

      Verwijderen
    2. http://tie-ne.blogspot.com/2010/01/nieuwe-aanwinst.html dit is m!

      Verwijderen
    3. Dag tiene, heb jij die fiets eigelijk verkocht ? ik ben wel geinteresseerd !

      groetjes

      Verwijderen