donderdag 18 maart 2010

Missing Ghana: an impression

In 2007 deed ik een tijdje vrijwilligerswerk in Noord Ghana, in 2008 ging ik voor 3 weken terug en in 2010 mis ik het soms hard, vooral in de lente. Het was een zalige ervaring. Ik doe op zich hetzelfde werk hier in België, met veel meer middelen en mogelijkheden om mensen te helpen. Daar was alles een beetje uitzichtloos, maar toch ook veel gelach, warmte en dankbaarheid van de mensen wat hier niet altijd het geval is. Hoe minder ge hebt, hoe meer vrijheid en geluk ge kunt ervaren. Elke dag wassen met 1 emmer water gaf mij een ongelofelijk gevoel van vrijheid, heel vreemd. Weing opties om uit te kiezen geeft ergens ook vrijheid. Al is dat natuurlijk vooral van toepassing voor mensen als ons, die ervoor kunnen kiezen om een tijd in zo'n situatie te leven, als je er in geboren word is het minder evident.
Ik zie hier echter veel Afrikanen, die op zoek zijn naar een betere toekomst voor hun kinderen en die hier niet altijd gelukkig zijn en die niet kunnen wennen aan onze samenleving die veel meer op zichzelf gericht is. Ik begrijp dan wel waarom ze in hun arm land misschien wel gelukkiger waren.

9 opmerkingen:

 1. Sjiek dat je vrijwilligerswerk gedaan hebt... lijkt me een hele ervaring om ginder kindjes op de wereld te helpen zetten! Heel knappe foto's ook. Misschien ga je nog wel eens terug?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw Tiene :)
  Hetzelfde gevoel heb ik met Gambia!
  Ik heb nu 2x met een vriendin een reis voor verstandelijk beperkten naar Gambia begeleid.
  In November gaan we weer!
  De jongens die ik daar ken willen graag deze kant op, maar als ze hier eenmaal wonen, verlangen ze terug naar Gambia.
  Mooie post, Mooie foto's!!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan er niet over meespreken. Maar ik vind het mooi. Het helpt me er even aan te herinneren dat we mens zijn, niet god. Niet dat ik dat van mijzelf dacht, maar op stage liep het vandaag niet zo goed met de collega's en ik liet mij weer even meeslepen door hun blokkerend pessimisme.

  En dit sluit misschien niet aan op jouw werk in Ghana of bij dit bericht.. maar toch bedankt voor je berichtje! Het pept me helemaal op!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat je dit mist...prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtige foto's, fijn dat je zo'n ervaring kon opdoen die je wellicht nooit meer zal vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo schoon, waw.

  Super dat je dat gedaan hebt. Het maakt je wie je bent nu... onvergetelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie ervaring. Less is more...

  Leuk om je Blog te ontdekken!!
  Kom je ook eens bij mij kijken?

  Veel groeten van Siem

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo mooi! Ik ontmoet ze regelmatig de 'vluchtelingen' en ik denk dat velen hier niet gelukkig zijn. Onze maatschappij is veel te veel gericht op welstand en is veel minder persoonlijk. Konden we ze maar duidelijk maken hoe 'rijk' ze daar zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. OOh, wat bekend. Ik ben maar kort in Ghana geweest, nadat ik daarvoor ruim vijf jaar met Ghanezen in Amsterdam had gewerkt. Ik kan soms ook een intense "heimwee" naar Ghana hebben.

  BeantwoordenVerwijderen